Sprogimas

Gamintojai ir importuotojai apmokės tik už Europos standartą atitinkantį elektronikos atliekų sutvarkymą

sutvarSiekiant užtikrinti, kad elektros ir elektroninės įrangos atliekos būtų tvarkomos efektyviai ir skaidriai, nuo 2022 m. sausio 1 d. įsigalioja reikalavimas jas tvarkyti pagal Europos standartą. Jis privalomas įmonėms, kurios nori, kad už šių atliekų tvarkymą sumokėtų elektros ir elektroninės įrangos gamintojai bei importuotojai.  

Jos turės pateikti Aplinkos apsaugos agentūrai dokumentus, įrodančius technologinio atliekų tvarkymo proceso atitiktį minėtajam standartui. Naujoji tvarka aktuali atliekų tvarkytojams, siekiantiems būti įrašytiems ir jau įtrauktiems į Turinčių teisę išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus atliekų tvarkytojų sąrašą.

Pažymėtina, kad šis reikalavimas taikomas išrašant 2022 m. ir vėlesnio laikotarpio elektros ir elektroninės įrangos atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus ir patvirtinimus. 

Atliekų tvarkytojai, nepateikę dokumentų, įrodančių technologinio proceso atitiktį minėtajam standartui pagal Turinčių teisę išrašyti gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus atliekų tvarkytojų sąrašo sudarymo tvarkos apraše nustatytą tvarką, nuo 2022 m. sausio 1 d., turės teisę išrašyti elektros ir elektroninės įrangos atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus tik už 2021 m. 

Atliekų naudotojų (perdirbėjų) ar eksportuotojų išrašomus dokumentus – iki 2022 m. sausio 22 d., jų pagrindu išrašomus atliekų surinkėjų dokumentus – iki 2022 m. vasario 1 d., jų pagrindu išrašomus licencijuotų gamintojų ir importuotojų organizacijų patvirtinimus – iki 2022 m. vasario 11 d.

Atkreipiame  dėmesį, kad jie išrašomi Lietuvos teritorijoje surinktam elektros ir elektroninės įrangos atliekų kiekiui, kuris panaudotas (perdirbtas) Lietuvos teritorijoje arba Europos ekonominėje erdvėje per tuos kalendorinius metus, už kuriuos išrašomas dokumentas.

Europos standartas, numatantis bendruosius elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimo, gabenimo ir apdorojimo reikalavimus, patvirtintas 2014 m. 

Įvertinus atliekų surinkimo ir tvarkymo efektyvumo situaciją Lietuvoje, problemas, su kuriomis susiduria valstybinės aplinkos apsaugos kontrolės institucijos, buvo nuspręsta, kad jis turi tapti  privalomu įrodančius dokumentus ir patvirtinimus siekiantiems išrašyti mūsų šalies atliekų tvarkytojams. Reikalavimo įsigaliojimui buvo suteiktas pereinamasis laikotarpis, užtikrinantis galimybę ūkio subjektams patvirtinti atitiktį ir taikyti standartą.

Šiuo metu Turinčių teisę išrašyti gaminių ir (ar) pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus atliekų tvarkytojų sąraše yra 157 įmonės, iš kurių 15 įmonių tvarko elektros ir elektroninės įrangos atliekas. Šiai dienai dokumentus, įrodančius atitiktį EEĮ standartui, Aplinkos apsaugos agentūrai yra pateikusi tik viena įmonė.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode