Sprogimas

Laisvalaikis miške ar prie ežero – ne bet kur ir ne bet kaip

ezeroVasarą daugelis žmonių renkasi aktyvias pramogas gamtoje. Vieni skuba prie vandens telkinių, kiti mėgaujasi miško gėrybėmis ir gaiva. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) specialistai primena, kad mišką ar kitą gamtos kampelį reikia tausoti, tinkamai jame elgtis bei dalijasi patarimais, kaip poilsiauti atsakingai.

„Radę patrauklią vietą poilsiui miške, parke, vandens telkinių pakrantėje, pirmiausia įsitikinkite, ar šioje vietoje leidžiama poilsiauti, iškylauti. Apsistoti poilsiui miškuose galima tik įrengtuose viešojo naudojimo poilsio objektuose – poilsiavietėse, atokvėpio vietose, stovyklavietėse, kempinguose, kituose rekreacinės paskirties inžineriniuose statiniuose“, – sako AAD Vilniaus miškų kontrolės skyriaus vyr. specialistė Mažena Osinska. 

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba pateikia įrengtų rekreacinių teritorijų žemėlapį, pagal kurį galite susirasti sau tinkančią poilsiavietę ar stovyklavietę. Daugiau nei 1,1 tūkst. poilsiui skirtų objektų, kuriuos įrengė ir prižiūri žemėlapį yra parengusi ir Valstybinių miškų urėdija, jį rasite čia

Miškas – augalų ir gyvūnų namai, jame svečiuojantis būtina laikytis nustatytų reikalavimų, nes kiekviena liepsna gali įplieksti gaisrą. Nepamirškite Lankymosi miške taisyklių, kurios numato, kad miške draudžiama mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą. O laužus, atvirą ugnį galima kurti tik tam skirtose, įrengtose, atitinkamai pažymėtose laužavietėse. 

Be to, kūrenamas laužas turi būti nuolat prižiūrimas, o baigus kūrenti – užpilamas žemėmis ar vandeniu. Jokiu būdu negalima deginti įvairių pakuočių ar susidariusių šiukšlių – jų degimo metu susidaro orą teršiančios dujos. 

Primename, kad atliekų miške palikti negalima. Stovyklavietėse dažniausiai yra įrengtos šiukšliadėžės, tačiau vykstant į mišką poilsiauti galite pasiimti ir savo šiukšlių maišus, susidariusias atliekas išsivežti ir tinkamai surūšiavus išmesti į atliekų konteinerius savo gyvenamojoje vietoje. Jei surinksite ir kitų neatsakingų poilsiautojų paliktas miške atliekas, padarysite gerą darbą gamtai.

Taip pat svarbu saugoti ir miško paklotę. Įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis galima tik keliais. Dviračiais galima važinėti keliais, rekreaciniais, pažintiniais ar kitais miško takais netrukdant pėstiesiems miško lankytojams ir negadinant takų dangos. 

Automobilius galima statyti tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinus galimybę keliu pravažiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, vengti užvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų. 

Vairuotojai turi žinoti, kad teritorija, kurioje, sprendžiant iš tam tikrų požymių, dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nėra laikoma keliu ar aikštele. Taigi išvažinėta pieva ar miško paklotė nėra kelias.  

Susiruošusiesiems poilsiauti prie ežerų ar upių reikėtų atsiminti ir papildomus reikalavimus: pakrančių apsaugos zonose draudžiama statyti transporto priemones arčiau kaip 25 metrai nuo vandens telkinio kranto.

Poilsiaudami prisiminkime, kad negalima triukšmauti ar kitaip trikdyti laukinius gyvūnus, trukdyti asmenų, besilankančių miške, poilsį. Jei pastebėsite kilusį gaisrą, pabandykite užgesinti, jeigu to atlikti neįmanoma būtina pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. 

Raginame piliečius elgtis atsakingai ir primena, kad pamatę pažeidimą, taip pat kreiptumėtės telefonu 112.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode