Sprogimas

Šiemet į šalies vandens telkinius jau išleista daugiau kaip 12 mln. įvairių rūšių žuvų

isleistaĮ Lietuvos ežerus, upes ir tvenkinius per pirmąjį šių metų pusmetį įžuvinta daugiau kaip 12 388 tūkst. vnt. įvairių rūšių žuvų jauniklių. Ketvirtadalis šių žuvų yra saugomos, retos ir įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Kita dalis – žvejų labai mėgstamos plėšriosios žuvys, kurių poreikis vis didėja. Didžiausias kiekis žuvų išleistas pietų ir rytų Lietuvoje.

Žuvų išteklių atkūrimo ir gausinimo valstybiniuose vandens telkiniuose darbus vykdo Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Tarnybos Žuvų išteklių atkūrimo skyriaus darbuotojai ir žuvivaisos padalinių specialistai Simne, Laukystoje, Trakų Vokėje, Meškerinėje ir Rusnėje rūpinasi visu procesu – nuo dirbtinio žuvų veisimo, paauginimo iki išleidimo į šalies ežerus, upes bei tvenkinius.

Tarnyba skiria didelį dėmesį retų ir nykstančių žuvų rūšių išteklių atkūrimui. Tokios žuvys kaip skersnukis Lietuvos vandenyse baigia išnykti. Dedamos didelės pastangos, kad jų populiacija šalies vandens telkiniuose būtų atkurta. Ūsorių ir kiršlių išteklius taip pat būtina palaikyti dirbtiniu veisimu.

Šiemet į mokslininkų rekomenduojamus vandens telkinius jau išleista 141 tūkst. vnt. lašišų, 178 tūkst. vnt. šlakių, 210 tūkst. vnt. margųjų upėtakių, 1470 tūkst. vnt. sterkų, 4800 tūkst. vnt. vėgėlių, virš 2 486 tūkst. vnt. lydekų ir 1 tūkst. vnt. žymėtų aštriašnipių eršketų metinukų.

Po trejų metų pertraukos šiemet į giliavandenius ežerus išleista apie 1 mln. vnt. seliavų. Anksčiau mokslininkų nuomonės dėl dirbtinio sykinių žuvų veisimo išsiskirdavo, buvo manančių, kad šių žuvų populiacija sugebės atsistatyti natūraliai. Tačiau, įvertinus didėjantį poledinės žūklės mėgėjų skaičių, susirūpinta, kad sykinių žuvų ištekliai gali greitai išsisemti. Lietuvos vandenys papildyti ir Vištyčio sykais – jų išleista 400 tūkst. vnt. 

Įgyvendindama 2016–2022 metų projektą „Europinių ungurių išteklių atkūrimas Lietuvoje“, Žuvininkystės tarnyba šiemet sėkmingai tęsė ungurių išteklių atkūrimo darbus. Šį vasarį stiklinės stadijos europiniai unguriai specialiose dėžėse buvo atgabenti iš Prancūzijos. Žuvys kurį laiką buvo karantinuojamos, joms sukurtos specialios sąlygos paaugti ir sustiprėti. Po kelių mėnesių rekordinis kiekis ungurių – 1,7 mln. vnt. – išleista į Lietuvos ežerus ir upes.

Per 12 metų į šalies vandens telkinius išleista daugiau kaip 140 mln. vnt. beveik 20 rūšių žuvų. Tyrimai rodo, kad reprodukcinio amžiaus sulaukia iki 10 proc. dirbtiniu būdu išveistų lašišų, tuo tarpu laukinių lašišų – vos procentas.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode