Sprogimas

Šiandien minime tarptautinę miškų dieną: sveiki miškai stiprina fizinę ir psichinę žmogaus sveikatą

fizineŠiandien, kovo 21 d., pasaulis vienuoliktą kartą švenčia Jungtinių Tautų Generalinės asamblėjos paskelbtą Tarptautinę miškų dieną. Šių metų tema – „Miškai ir sveikata“ragina ne tik imti iš miškų, bet ir jiems duoti, nes tik sveiki miškai gali padėti sustiprinti fizinę ir psichikos sveikatą.

Miškai valo vandenį ir dirvožemį, švarina orą, saugo ir papildo vandens išteklius, yra drėgmės šaltinis, stabdantis dykumėjimo procesus. Jie sugeria anglies dioksidą ir taip padeda kovoti su klimato kaita.

Daugėja mokslinių įrodymų ir apie miško terapijos kaip prevencinės streso, depresijos, nerimo priemonės efektyvumą. Yra duomenų, kad būnant miške stiprėja imunitetas, mažėja kraujospūdis, pagerėja dėmesio koncentracija, miego kokybė.

Todėl miškus, vieną didžiausių mūsų gamtos turtų, turime ypač saugoti. Miškų saugojimas apima jų įveisimą, atkūrimą, priežiūrą, apsaugą nuo ligų ir kenkėjų, taršos, racionalų naudojimą gerinant medynų produktyvumą bei atsparumą, kaupiant medynų tūrį.

Lietuvos miškingumas šiuo metu siekia 33,8 proc. ir kasmet nuosekliai didėja, siekiant Vyriausybės programoje ir kituose strateginiuose dokumentuose numatyto tikslo – miškų plotą išauginti iki 35 proc. šalies teritorijos.

Praėjusiais metais buvo įveista 1013,3 ha naujų miškų, iš jų – 244,9 ha privačioje ir 768,4 ha valstybinėje žemėje.  

Kartu didinami saugomų miškų plotai ten, kur tai būtina gamtinėms ir kitoms vertybėms išsaugoti. Šiuo metu apie trečdalis šalies miškų yra saugomose teritorijose.

Šiais metais Lietuvos žalieji plaučiai išsiplės mažiausiai 800 ha. Tiek VĮ Valstybinių miškų urėdija planuoja įveisti naujų miškų vien valstybinėje žemėje.

Nauji miškai sodinami VĮ Valstybinių miškų urėdijai Nacionalinės žemės tarnybos perduodamoje žemėje, kuri dažniausiai būna apleista. Kadangi šios žemės kasmet vis mažėja, miškų įveisimui papildomai perkama ir privati žemė.

Praėjusiais metais valstybės nuosavybėn nupirkti 25 ha žemės naujiems miškams sodinti. Šiemet sulaukta aktyvesnio žemės savininkų susidomėjimo kvietimu ją parduoti, todėl tikimasi įsigyti gerokai daugiau. Tam iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos planuojama skirti 385 tūkst. eurų.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode