Parama dėkojame




Žemės ūkio ministerija kviečia sunkumų dėl karo Ukrainoje patiriančius ūkius pasinaudoti lengvatinio finansavimo galimybe

sunkumuKarui Ukrainoje tęsiantis, Lietuvos ūkio subjektai ir toliau susiduria su likvidumo problemomis. Atsižvelgiant į nesumažėjusį ūkių poreikį pasinaudoti lengvatinėmis paskolomis, liepos mėnesį buvo skelbtas pakartotinis kvietimas finansų tarpininkams toliau įgyvendinti skatinamąją finansinę priemonę „Paskolos ūkio subjektų, veikiančių žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, likvidumui užtikrinti reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą“.

2022 m. šia priemone pasinaudojo 363 ūkio subjektai, kuriems suteikta 31 mln. eurų paskolų, o 2023 m. iki birželio 30 d. – 383 ūkio subjektai (30 mln. Eur paskolų). Iki šių metų pabaigos lengvatinėms paskoloms papildomai skirta 23 mln. eurų.

Kaip informuoja finansinius tarpininkus atrinkusi Nacionalinė plėtros įstaiga UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), dėl karo Ukrainoje su likvidumo problemomis susiduriantys ūkiai gali kreiptis paskolų į RATO kredito uniją, KREDOS kredito unijų grupę ir LKU kredito unijų grupę.

Dėl lengvatinių paskolų kviečiami kreiptis Lietuvos ūkio subjektai, veikiantys žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse. Lengvatinės paskolos teikiamos finansuoti išlaidas trumpalaikiam turtui įsigyti, darbo užmokesčiui ir su juo susijusiems mokesčiams mokėti, biologiniam turtui įsigyti, prisiimtiems finansiniams įsipareigojimams pagal anksčiau sudarytas sutartis vykdyti.

Visais atvejais vienos paskolos suma negali viršyti 500 tūkst. Eur, o paskolos suma ar jos dalis biologiniam turtui įsigyti negali viršyti 200 tūkst. Eur. Kai paskola teikiama trumpalaikiam turtui įsigyti, darbo užmokesčiui ir su juo susijusiems mokesčiams mokėti, biologiniam turtui įsigyti (įskaitant paskolos administravimo mokesčio išlaidas), suteiktos paskolos dydis negali viršyti 15 proc. paskolos gavėjo vidutinių metinių pardavimo pajamų arba 50 proc. gamtinių dujų ir elektros energijos išlaidų per 12 mėnesių. Kai paskola teikiama prisiimtiems įsipareigojimams finansų įstaigai vykdyti (įskaitant paskolos administravimo mokesčio išlaidas), paskolos dydis gali būti toks, kokį pagrindžia paskolos gavėjas, bet ne daugiau kaip 500 tūkst. Eur.

Paskolos trukmė – iki 6 metų (numatyta galimybė paskolos grąžinimą atidėti iki 1 metų). Paskolų sutartys pasirašomos iki 2023 m. gruodžio 31 d. Lėšos skolinamos atsižvelgiant į priemonėje nustatytas prioritetines ūkio subjektų vykdomas veiklas.

Daugiau informacijos apie visas finansinės priemonės sąlygas ir paskolas teikiančių finansų tarpininkų sąrašą rasite INVEGOS internetinėje svetainėje.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode