Parama dėkojame




Baigėsi akcija „Poilsiauk atsakingai“: aplinkosaugininkai pastebi didėjantį žmonių sąmoningumą saugoti aplinką

pastebiAkcijos „Poilsiauk atsakingai“ metu Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai tikrino ir konsultavo poilsiautojus dėl aplinkosauginių reikalavimų laikymosi gamtoje. Per 2 mėnesius vykusią akciją atlikti 364 reidai, patikrinti 2938 fiziniai asmenys ir 150 ūkio subjektų, buvo nustatyti 382 pažeidimai. 

„Pastebime, kad poilsiautojų sąmoningumas auga ir jie vis dažniau palieka po savęs švarią aplinką, surenka kitų paliktas šiukšles, saugiai ir tam skirtose vietose kūrena laužus. Nuoseklus mūsų pareigūnų dėmesys poilsiautojams, jų supažindinimas su pagrindiniais teisės aktų reikalavimais pastebimai keičia žmonių elgesį gamtoje. Tačiau per akciją vis dar fiksuota smulkių aplinkosauginių pažeidimų“, – sako Veiklos organizavimo skyriaus vedėja Gita Šematovičiūtė. 

Aplinkosaugininkai į iškvietimus reaguoja visą parą, 7 dienas per savaitę ir vien akcijos laikotarpiu patikrinimai truko daugiau nei 1199 val. (iš jų – 162 naktį). Per akciją, liepos 1 d. – rugpjūčio 31 d., pareigūnai tikrino ar poilsiautojai laikosi aplinkosaugos reikalavimų plaukiojant vandens telkiniuose vandens transporto priemonėmis, poilsiaujant miške. 

Didelį dėmesį aplinkosaugininkai skyrė poilsiavietėms saugomose teritorijose ir telkinių pakrantėms. Buvo tikrinama, ar poilsiautojai automobilius stato tam skirtose vietose, ar laužavietės kūrenamos pagal nustatytus reikalavimus, ar nepaliekama šiukšlių stovyklavietėse ir žvejybos vietose. Kartu buvo  stebima visa aplinka – tikrinami žvejai, medžiotojai.   

Per akcijos laikotarpį daugiausia nustatyta smulkių mėgėjų žvejybos teisės aktų pažeidimų, reglamentuotų administracinių nusižengimų kodekso 291 straipsnio 1 dalyje (pvz., žvejyba be mėgėjų žvejybos bilieto).  

Pareigūnai nustatė nemažai vandens apsaugos reikalavimų pažeidimų, kai automobiliai buvo statomi per arti vandens telkinio, buvo fiksuota saugomų teritorijų apsaugos ir naudojimo rėžimo pažeidimų, pvz., važiavimas transporto priemonėmis, stovyklavimas gamtiniame rezervate ar draustinyje. 

Mažiau nustatyta lankymosi miške reikalavimų, pažeidimų, pvz., transporto priemonių statymas miške ant miško paklotės. Taip pat nustatyta ir aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis pažeidimų – pvz., plaukiojančių vandens motociklu draudžiamoje vietoje.  

Akcijos metu iš pažeidėjų paimta: 40 tinklinių, duriamųjų ir užkabinamųjų įrankių, 25 mėgėjiškos žvejybos įrankiai (skrituliai, meškerės, povandeniniai šautuvai ir pan.) ir 4 plaukiojimo priemonės.

Svarbu 

  • Pakrantės apsaugos juostose draudžiama statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 metrai iki vandens telkinio kranto. Paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ar pakrančių apsaugos juostų naudojimo režimo pažeidimai užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų. 
  • Privaloma surinkti šiukšlės žvejybos vietoje, nes pažeidus Mėgėjų žvejybos taisykles taikomas įspėjimas arba 10–60 eurų bauda. Poilsiautojai už šiukšlinimą gali gauti įspėjimą arba 20–50 eurų baudą.     
  • Lankymosi miške taisyklės fiziniams asmenims draudžia kurti laužus ir naudoti atvirą ugnį, mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą (išskyrus viešojo naudojimo poilsio objektuose įrengtas ir atitinkamai pažymėtas laužavietes). Pažeidus šiuos reikalavimus, fiziniams asmenims taikoma atsakomybė – nuo 20 iki 50 eurų, o juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims nuo 50 iki 110 eurų. 
  • Neteisėtas važiavimas per žolinę dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis užtraukia įspėjimą arba 20–140 eurų baudą.   Jei važinėjantis miško paklote motorinėmis transporto priemonėmis žolinė danga ar miško paklotė buvo sužalota ar sunaikinta, taikoma 140–300 eurų bauda.   

Daugiau informacijos apie atsakingą laisvalaikį gamtoje rasite Aplinkos apsaugos departamento parengtose atmintinėse.  

Jei kyla klausimų, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 870002022 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..%E2%80%AF%E2%80%AF" target="_blank">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..   

Primename, kad pastebėjus aplinkosauginį pažeidimą reikia pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą, t. y. asmenis darančius pažeidimą, bei šią informaciją, nuotraukas ar vaizdo įrašą siųsti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..  

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode