Parama dėkojame




Sprogimas

Vilniuje nuo rugsėjo 100 eurų bus skiriama visiems į darželius nepatekusiems vaikams

Vilniuje nuo rugsėjo 100 eurų bus skiriama visiems vaikams, bent metus nepatekusiems į valstybinius darželius.

Savivaldybės taryba trečiadienį vienbalsiai pritarė naujai tvarkai, pagal kurią kompensacijas galės gauti tėvai, kurių atžaloms yra nuo 2 iki 6 metų  ir kurie vietos darželyje savivaldybės eilėje laukia mažiausiai metus bei nelanko privačios įstaigos.

„Tvarka įsigaliotų nuo rugsėjo 1-osios, nes reikia parengiamuosius darbus - elektronines sistemas, registracijas ir kitką sutvarkyti. O veiktų taip, kad jei šeima negavo savo seniūnijoje, ar besiribojančioje seniūnijoje vietos savivaldybės darželyje metus, tai ne vėliau kaip kitais metais ta šeima gautų arba vietą darželyje, arba 100 eurų kompensaciją“, - sakė R.Šimašius.

Socialdemokratai siūlė taikyti kompensavimo tvarką iškart, nelaukiant metų, tačiau taryba tam nepritarė. R.Šimašius žurnalistams prieš posėdį sakė, kad siūlymui skirti išmokas iškart nepritarta, nes koalicijoje nuspręsta pinigus panaudoti naujiems moduliniams darželiams statyti. Jis sako, kad turima planų kitąmet sukurti dar iki tūkstančio vietų darželinukams.

Projekto rengėjai argumentuoja, kad vienų metų laukimo eilėje terminas nustatytas, nes „yra tikimybė, jog vaikas gaus darželį per jau pirmus metus nuo prašymo pateikimo datos“. Be to, savivaldybėje taip pat suteikta teisė registruoti vaiką tik jam gimus, o savivaldybės darželiuose nėra grupių, kuriose vaikai ugdomi nuo gimimo iki 1 metų.

Skaičiuojama, kad kompensacijoms iš biudžeto papildomai reikės skirti iki 1 mln. eurų per metus. Eilėje, savivaldybės duomenimis, darželio šiuo metu laukia apie 3,8 tūkst. vaikų, kurie galėtų gauti kompensacijas.

Projekte taip pat numatyta įdiegti saugiklius, kad nebūtų registruojamasi tik į itin populiarius darželius, kuriuose yra didžiulės eilės ir tikimybė patekti net ir po kelių metų yra minimali.

Kartu taryba pritarė ir sprendimui sutrumpinti paramos skyrimą nuo 12 iki 11 mėnesių per metus.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos tik privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine. R.Šimašius sako, kad tvarka keičiama ne dėl kontrolierės pastabų.

Vilnius, gruodžio 7 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode