Sprogimas

Kraštas, kuriame galbūt liepsnojo Pilėnų laužai

 

Šilalės kraštas neretai apibūdinamas piliakalnių kraštu dėl čia stūksančių 34 kalvų. Sutvarkyti ir lankymui pritaikyta aukščiausia Žemaitijos kalva – Medvėgalis, skambiu pavadinimu išsiskiriantis Indijos piliakalnis, legendomis dėl paslėptų pinigų apipintas Pagrybės piliakalnis, piramidę primenantis Bilionių piliakalnis ir kiti. Apie juos pasakoja praėjusiais metais Šilalės krašto Žemaičių kultūros draugijos, bendradarbiaujant su Šilalės rajono savivaldybe, išleista knyga „Šilalės rajono piliakalniai“.

„Jau kelintus metus Šilalės rajono piliakalniuose atliekami moksliniai archeologiniai tyrimai, norint labiau suprasti ir įvertinti savo krašto istoriją, pažinti seniausius ir unikaliausius istorijos paminklus – piliakalnius. Ypač nustebino unikalūs atradimai  Bilionių piliakalnyje, kurie atskleidžia vis įdomesnių ir sensancingesnių faktų apie baltiškos kultūros palikimą mūsų krašte“, – sako Šilalės rajono savivaldybės meras Jonas Gudauskas.

Šią vasarą Bilionių piliakalnio archeologiniuose tyrimuose dalyvavo Klaipėdos universitete pagal Erasmus programą praktiką atliekantys studentai iš Latvijos Daugpilio universiteto, Bilionių kaimo bendruomenės nariai. Tyrimams vadovavo doc. dr. Gintautas Zabiela. Archeologų radiniai – Romos moneta, skandinaviško tipo sidabrinio lydinio fragmentas (piniginis vienetas), geležiniai darbo įrankiai, bronziniai papuošalai, lipdyta grublėta lygiu paviršiumi keramika. Radiniai datuojami nuo II a. iki XIV a. Svarbiausias radinys – susigūžusio žmogaus su koviniu peiliu prie šono, kapas. Tokie vykusių kovas liudijantys radiniai – itin reti.
Išsamūs radinių tyrimai laboratorijose atskleis  praskleis Bilionių piliakalnio raidos paslapties uždangą ir atsakys į daugelį klausimų. Tarp jų ir galbūt apie Pilėnų tragediją.

Genovaitė Paulikaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode