Sprogimas

Alytiškių apŠVIETIMO akcija – viltis išsaugoti uždaromas mokyklas

Vakar sutemus Alytaus miesto Rotušės aikštėje alytiškiai įžiebė daugiau kaip 600 žiburėlių. Taip Pilietinio pasipriešinimo dieną rengta apŠVIETIMO akcija Alytaus tėvai nori atkreipti dėmesį į jų nuomone nepagrįstą Alytaus miesto Tarybos sprendimą uždaryti dvi sėkmingas Alytaus pradines mokyklas ir priverstinai vaikus perkelti į išsaugoti siekiamą Vidzgirio pagrindinę mokyklą.

„Mūsų kurta šviesos instaliacija išreiškiame viltį, kad ateityje švietimo kokybė bus svarbiausias siekis. Mes tikimės, kad bus vystomas įtraukusis ugdymas, o mes, tėvai, turėsime visas teises rinktis ugdymo įstaigą ir planuoti vaikų ateitį“, – sako Edvardas Bielskis, uždaryti planuojamos „Sakalėlio“ pradinės mokyklos mokinio tėtis, kuris kartu su kitais tėvais rado būdą kalbėti už savo bendruomenę fiziškai nesusirinkus karantino metu.

Pasak akcijos organizatorių, kiekvienas žiburėlis simbolizuoja vaiką, lankantį planuojamas uždaryti įstaigas, o visi žiburiai kartu sukuria popierinį ranka išlankstytą paukštį, aktyvių tėvų pasirinktą savo bendruomenės ženklu.

„Tai – mūsų susitelkimo, palaikymo ir vilties paraiška. Mums rūpi ir mes nerimaujame, ar vidurinėje mokykloje, į kurią uždarius šias įstaigas turės eiti mūsų vaikai, bus tokia pat kokybiškam ugdymui palanki atmosfera, bus taip sėkmingai įtraukti individualiuosius poreikius turintys vaikai, sukurtos jiems fizinės sąlygos, tolerancijos atmosfera“, – sako Klementina Gruzdienė, kitos uždaryti planuojamos mokyklos - darželio „Drevinukas“ pradinuko mama, viena iš akcijos sumanytojų.

2020 m. žurnalo „Reitingai“ sąraše „Drevinuko“ mokykla - darželis pateko tarp 10 geriausiųjų Lietuvos pradinių mokyklų, kurioje puikiai sukurtas vidinis mikro klimatas. Joje, kaip dar ne daugelyje Lietuvos mokyklų, sklandžiai vykdoma įtraukiojo ugdymo programa, aplinka visiškai pritaikyta neįgaliesiems. Mokykla „Sakalėlis“ išskirtinė savo puoselėjama etno kultūra. Keletą metų abi mokyklos yra reitingų viršūnėse pagal skirtingus kriterijus – standarizuotų egzaminų rezultatus, olimpiadų prizininkus, mikro klimatą.

K. Gruzdienės teigimu, jei būsime atviri, gerbsime vienas kito laisvę reikšti savo mintis, šviesesnė bus ir vaikų ateitis. „Švietimas juk neatsiejamas nuo šviesos. Kuo daugiau šviesos bus Alytuje, tuo, tikiu, šviesesni bus ir mūsų veidai“, – priduria mama.

ApŠVIETIMO akcijos organizatoriai sako jaučiantys visų tų pilietiškų alytiškių, kurie kovo mėn. pasirašė peticiją prieš šią reformą, palaikymą. Jų buvo virš 2000.

Apie „Drevinuko“ mokyklą – darželį ir pradinę mokyklą „Sakalėlis“:

Abi šios įstaigos yra sėkmingai veikiančios, populiarios mokyklos, kasmet gaunančios daugiau prašymų mokytis nei galinčios priimti vaikų.

2020 m. Alytaus miesto Tarybos sprendimu mokyklas planuojama reorganizuoti ir pertvarkyti, mokinius perkelti mokytis į vaikų nesurenkančią Alytaus Vidzgirio pagrindinę mokyklą. Tėvai pagrįstai baiminasi, kad naujoje mokykloje nukentės mokymosi kokybė ir nebus sukurtos sąlygos kokybiškam neįgaliųjų ugdymui.

Iki Alytaus miesto Tarybos sprendimo mokyklų bendruomenė Alytaus miesto savivaldybės administracijai įteikė peticiją prieš šią švietimo pertvarką, pasirašytą daugiau kaip 2000 alytiškių. Po Alytaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo tęsti švietimo pertvarką, mokyklų bendruomenės kreipėsi į teismą, jų prašymas nagrinėti šį skundą buvo priimtas.

Klementina Gruzdienė

„Drevinuko“ mokyklos - darželio pradinuko mama

Miško Motės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode