RETRO

Visagine - du saulės elektrinių parkai

Saulės elektrinių parko iki 10 MW projektą įgyvendins Visagino miesto savivaldybė. Saulės elektrinę taip pat statys Ignalinos atominė elektrinė (IAE) – taip siekiama mažinti išlaidas už elektros energiją ir prisidėti prie tvarios energetikos plėtros Lietuvoje.

 

Saulės elektrinių parko projektui Visagine numatyta skirti 4 mln. eurų iš Vyriausybės patvirtinto ekonomikos skatinimo ir koronaviruso plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių plano. Taip šio regiono gyventojams galiojusi 10 proc. elektros kainos nuolaida bus keičiama ilgalaikiu tvariu sprendimu.

Projektą įgyvendins Visagino miesto savivaldybė. Jį planuojama įgyvendinti etapais, pritraukiant investicijų ir iš kitų šaltinių. Numatyta, kad įrengus saulės elektrinių parką visi savivaldybės gyventojai turės galimybę įsigyti ir savo ūkio poreikiams naudoti šioje elektrinėje pagamintą elektrą.

„Pirma, tai ekonomikai ir investicijoms regione skatinti svarbus energetikos projektas. Antra, tai sprendimas, kuris teiks ilgalaikę vertę regiono žmonėms. Sėkmingai įgyvendinus tokios jėgainės modelį vienoje savivaldybėje, bus galima jį pritaikyti ir kitose. Tokie bendruomeniniai atsinaujinančių energijos šaltinių parkai yra viena iš ateities energetikos krypčių“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

,,Visada džiugu gauti tokias geras žinias. Džiaugiamės konstruktyviu bendradarbiavimu su Energetikos ministerija dėl šio Visagino miestui naudingo projekto, kuris greitu laiku prisidės prie miesto gyventojų ekonominės ir socialinės gerovės. Šis projektas yra vienas iš sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdžių“, – teigia Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguzas

Dar vieną 10 MW saulės parko projektą planuoja įgyvendinti IAE, kuri yra viena iš didžiausių elektros energijos vartotojų Lietuvoje. Taip siekiama mažinti išlaidas už elektros energiją ir prisidėti prie tvarios energetikos plėtros Lietuvoje. Tokiam projektui yra pritarusi įmonės valdyba. 10 MW galingumo saulės elektrinė patenkins apie penktadalį įmonės elektros energijos poreikio. Projektas bus finansuojamas iš Europos Sąjungos ir įmonės lėšų. Investicijos sieks iki 8 mln. eurų.

„Saulės elektrinė bus unikalus ir išskirtinis projektas IAE, kartu tai ir simbolis energetikoje vykstančio virsmo. Jis ne tik duos apčiuopiamą ekonominę naudą pačiai įmonei, bet ir prisidės prie valstybės žaliosios energetikos tikslų“, – sako energetikos ministras.

„Tai yra tiek IAE, tiek Lietuvai svarbus projektas, kuriam pritarimo sulaukėme ir iš Europos Komisijos. Būdami stambiu elektros energijos vartotoju siekiame prisidėti prie strateginių šalies tikslų ir įgyvendinę saulės elektrinės projektą, joje pagamintą elektros energiją naudosime savosioms reikmėms. Džiaugiamės, kad galime prisidėti prie darnios energetikos plėtros ir  mažinti elektros energijos sąnaudas,“ – sako IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Daug elektros energijos suvartojama vykdant elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbus, kurie vyks iki 2038 m. Elektros energija reikalinga laikinosioms panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyvių atliekų saugykloms.

Nuo 2011 m. IAE įgyvendinta plati paletė energijos taupymo priemonių ir energijos suvartojimas sumažintas beveik du kartus, tačiau išlaidos už energetinius išteklius vis dar sudaro ženklią dalį - apie 14 proc. visų metinių išlaidų.  

Šiuo metu vyksta abiejų projektų parengiamieji darbai, juos planuojama pradėti įgyvendinti antroje metų pusėje.

Energetikos ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode