RETRO

Renavo vasaros stovykloje – pasiruošimas mokslo metams

Mažeikių rajone Renave vaikai ilsisi dešimties dienų vasaros stovykloje. Čia jaunieji stovyklautojai ne tik poilsiauja, bet ir gilina žinias bei ruošiasi mokslo metams: vaidina, skaito, diskutuoja, sportuoja, mokosi naujų žaidimų, žiūri edukacinius filmus, mėgaujasi gamtos malonumais ir susipažįsta su įvairių profesijų atstovais. 

 

Stovyklą „Draugai“ aplankė Telšių VTAS patarėja Mažeikių rajone Inga Raupienė, vyr. specialistė Raimonda Želvytė bei Plungės rajono vyr. specialistės Vaiva Samušytė ir Aušra Vyšniauskienė. VTAS darbuotojos stovyklautojams parengė viktoriną apie vaikų teises ir pareigas, žaidė žaidimus, bendravo, pasakojo apie VTAS darbą.

Pirmiausia stovyklautojų buvo prašoma išvardinti pagrindines vaiko teises. Jas žinojo visi vaikai – nuo pradinuko iki vyresniųjų stovyklautojų. Vaikai atsimena, kad turi teisę mokytis, bendrauti su mama ir tėčių bei kitais artimaisiais, kad gali išsakyti savo požiūrį visais jiems rūpimais klausimais, kad turi teisę gyventi be smurto ir pažeminimo. Kita užduotis, kurią paruošė VTAS darbuotojos – pasakyti, kokios pareigos kyla iš minėtų vaiko teisių.

„Jūs žinote teisę, kad vaikas gali išsakyti savo nuomonę. O kokia pareiga kyla išsakant savo nuomonę?“, – klausė Telšių VTAS vyr. specialistė Plungėje A. Vyšniauskienė. Sumanūs vaikai puikiai išvardijo ir pareigas: ne tik išsakyti savo nuomonę, bet ir girdėti, ką kalba kiti; ne tik bendrauti su šeimos nariais, bet ir jiems padėti, juos gerbti; ne tik mėgautis teise į mokslą, sportą, žaidimus, bet ir pareigą gerai mokytis, klausyti trenerių ir vadovų, susitvarkyti aplinką, saugoti gamtą.

Už sumanumą apdovanoti visi 45 viktorinoje dalyvavę stovyklautojai, išdalintos VTAS dovanos – vaiko konstitucijos, saldainiai, riešinės ir balionai.

Vaiko teisių gynėjos stovykloje taip pat pasakojo apie savo darbą, akcentavo, kad labai svarbu užtikrinti vaikų saugumą, gerbti jų emocijas ir nuomonę, įsiklausyti ir į visų suaugusiųjų mintis. Jaunieji stovyklautojai viešnias iš VTAS pakvietė pasisvečiuoti žaidimų erdvėje.

„Mums malonu, kad vaikai taip įdėmiai klausėsi, daug klausinėjo bei daug žino apie vaikų teises ir pareigas. Svarbiausia, kad vaikai čia saugūs ir turiningai leidžia laiką“, – sako patarėja Mažeikių rajone I. Raupienė.

Svarbiausia – vaikų saugumas

Stovykloje su 45 vaikais dirba 5 vadovai. Vaikai ilsisi saugioje teritorijoje – miega, žaidžia, prausiasi ir valgo mokyklos pastate, iškylauja tik griežtai prižiūrimi. Stovyklautojai supažindinti su saugumo taisyklėmis: be suaugusiųjų negalima eiti iš teritorijos, būtina rūpintis savimi ir draugais, pasijutus blogiau ar iškilus problemoms – kreiptis į arčiausiai esantį vadovą, saulėje dėvėti kepuraites, pagarbiai ir atsargiai elgtis žaidžiant, iškylaujant, sportuojant.

Stovykloje „Draugai“ ilsisi ir tie vaikai, kuriems kelialapį nupirko tėvai, ir tie, kurių poilsį apmoka savivaldybės. Telšių apskrityje visą vasarą dirba keliolika įvairaus pobūdžio stovyklų (dienos centruose, mokyklose, privačiose erdvėse).

Silva Šimkevičienė

MS-34

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode