Parama dėkojame




Sprogimas

Trijų karalių dieną baigėsi šventinis laikotarpis Mažeikiuose

Trečiadienį prie Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro vyko tradicinė Trijų karalių šventė, kuria baigėsi šventinis laikotarpis ir prasidėjo kasdienis gyvenimas. Renginyje simbolinis miesto raktas grąžintas merui. Apdovanoti Kalėdinio aplinkos kūrimo konkurso nugalėtojai. Trys karaliai apsilankė ir Sedoje.

Perdavė raktą

Iškilminga eisena atžygiavę išminčiai – Kasparas, Melchioras ir Baltazaras – paskelbė šventinio laikotarpio pabaigą, linkėdami visiems darnos, tikėjimo ir draugiškumo vienas kitam. Juos lydėję Kalėdų Seneliai kvietė dar pasilinksminti prieš baigiantis šventėms. Vėliau į improvizuotą sceną pakvietė Savivaldybės merą Antaną Tenį, kuriam šventiniu laikotarpiu miestui „vadovavęs“ Kalėdų Senelis perdavė simbolinį miesto valdymo raktą, taip „grąžindamas“ valdžią.

„Pirmiausia noriu padėkoti Kalėdų Seneliui, kuris tą laikotarpį nuo eglės įžiebimo iki šios dienos puikiai „valdė“ mūsų miestą, neatsitiko didelių blogų dalykų. Jis sumanus, gudrus, išmintingas ir manau, kad galėtų ir toliau vadovauti, aš būčiau ne prieš. Sveikinu visus Mažeikių miesto ir rajono gyventojus su šventinio laikotarpio pabaigą skelbiančia Trijų karalių švente. Prasidės tikrieji darbai, kur dirbsime išsijuosę. Noriu palinkėti, kad atėję metai būtų darbštūs, išmintingi, protingi, padarykime daug gerų ir prasmingų darbus, kad atėjus kitiems metams turėtume kuo pasidžiaugti“, – linkėjo Savivaldybės vadovas A. Tenys ir džiaugėsi, kad gyventojai nepabūgo šalčio ir susirinko į šventę.

Apdovanojo nugalėtojus

Šventėje meras dėkojo už gražų pavyzdį, kaip kurti, puoselėti grožį, ir padėkos raštais apdovanojo Kalėdinio aplinkos kūrimo konkurso nugalėtojus: Mažeikių muziejų – už tapatumo puoselėjimą; lopšelį-darželį „Pasaka“ – už žaismingą pasaką; Tirkšlių darželį „Giliukas“ – už vaikišką natūralumą; Žemalės pagrindinę mokyklą – už nykštukų alėją; Mažeikių politecnikos mokyklą – už kalėdinio džiugesio kūrimą; Ukrinų pagrindinę mokyklą – už pasakų miestą; UAB „Alsa“ – už kūrybines iniciatyvas; Linos Mazeliauskienės sodybą – už Kalėdų laukiančius jaukius namus; Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnaziją – už šviesa ir šiluma besidalijančią bendruomenę; Urvikių kultūros centrą – už kalėdinį jaukumą; Rimos ir Stanislovo Gramaliauskų sodybą – už kalėdinių tradicijų puoselėjimą; Sedos Vytauto Mačernio gimnaziją – už kalėdinių medžių žaismą; Vaikų ugdymo ir laisvalaikio studiją „Burės“ – už kalėdinės pasakos kūrimą; Pavenčių g. 31 namo bendruomenę – už sukurtą kalėdinę nuotaiką; Laižuvos bendruomenę – už kalėdinių dekoracijų originalumą; Buknaičių bendruomenę ir kultūros namus – už bendrystę laukiant Kalėdų.

Atsisveikindami Kalėdų Seneliai dar pašokdino susirinkusius, išdalino saldainius ir iškeliavo kartu su Trimis karaliais.

Šventė Sedoje

Sausio 3 d. Sedoje Kultūros centras organizavo tradicinę Trijų Karalių – Kasparo, Melchioro, Baltazaro – dieną. Kartu su švente pasibaigia žiemos švenčių laikotarpis.

Vidmantas Mizinas, Gediminas Jokubauskas ir Algimantas Mockus, persirengę Karaliais, dalyvavo šv. Mišiose Sedos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Šv. Mišių metu buvo pašventinti jų atsinešti smilkalai, kreida ir žvakės.

Po šv. Mišių Karaliai lankė Sedos apylinkės vienišus, artimųjų neturinčius žmones, taip pat Sedos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje gulinčius ligonius, senuosius saviveiklininkus. Kaip ir kiekvienais metais Karaliai tradiciškai kiekvienuose aplankytuose namuose paliko smilkalų, žvakelę, pašventinta kreida ant durų užrašė išminčių inicialus, kurie, kaip manoma, apsaugo namus nuo velnio ir perkūno.

Gajutė ABELKIENĖ

Valerija KVEDARAITĖ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode