Sprogimas

I.Simonaitytės bibliotekoje pristatomas „Klaipėdos vaizdų albumas“

Sausio 15 d. (penktadienį) – Klaipėdos atgavimo dieną, 17 val. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks Kęstučio Demerecko knygos „Klaipėdos vaizdų albumas“ pristatymas.

Dalyvaus: autorius, doc. dr. Vacys Vaivada.

Albume surinkta ikonografinė medžiaga, kurios daugumą sudaro fotonuotraukos iš Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos AdM archyvo ir autoriaus, Kęstučio Demerecko rinkinio. Tai neregėti Klaipėdos vaizdai, kuriuos būtina buvo parodyti tragiško likimo miesto šiandieniniams gyventojams. Didžioji jų dauguma – XIX a. pab. – XX a. vid. fotonuotraukos.

Nežinomi miesto vaizdai, gatvės, panoramos, namai ir skersgatviai – visa tai užfiksuota ne populiariuose atvirukuose, daugintuose šimtus kartų, bet vienintelėje fotonuotraukoje iš šeimos albumo ar iš fotonuotraukų rinkinio. Kolekcionieriai retai kada renka senas fotonuotraukas, nes jos jiems neturi kolekcinės vertės. Visai kitaip tiems, kurie nori pažinti tikrą miesto praeitį, neviešintą, dažnai asmeninę.

Du dešimtmečius leidėjas siekė išleisti tokią knygą, kurioje galėtų parodyti Klaipėdos miestą po 1923 m., kai Klaipėdos kraštą atsiėmė Lietuvos Respublika, kaip keitėsi miestas ir uostas, žmonės ir jų gyvenimai.

Šios knygos-albumo galutinė leidybos idėja gimė peržvelgus iš Vokietijos Klaipėdą pasiekusio AdM archyvo saugomas fotografijas, šeimyninius albumus ir rinkinius. Visa tai saugoma Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekoje ir prižiūrima Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vadovės Jurgos Bardauskienės bei skyriaus darbuotojos Viktorijos Karalienės.

Tačiau tai tik viena Klaipėdos vaizdų albumo dalis.

Ne ką mažesnį įnašą į knygos ikonografinį pasakojimą įnešė privačiuose rinkiniuose saugomos ir kaupiamos senos Klaipėdos fotografijos. Vienas didžiausių Klaipėdos fotografijų rinkinių – šios knygos autoriaus albumuose. Dalis fotografijų – iš kolekcionieriaus ir antikvaro Gedimino Žulio kolekcijos. Savo kolekcijomis leido naudotis ir Egidijus Baranauskas, Arnoldas Poliakovas ir Viktoras Raševskis.

Nemažas pluoštas nuotraukų publikuojamas iš Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus fondų, kiek kuklesnis – iš Klaipėdos laikrodžių muziejaus archyvo.

Knygos albumo struktūra labai paprasta – tai pasakojimas vaizdais apie Klaipėdos miestą nuo XIX a. pabaigos iki Antrojo pasaulinio karo metų. Dažnoje fotografijų eilėje į ramų pasakojimą apie pastatus ir gatves įsiveržia akimirkos politinių įvykių, neretai lėmusių miesto likimą.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos informacija


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode