Sprogimas

Genocido aukų muziejus ir Tuskulėnų memorialinis kompleksas kviečia švęsti Vasario 16-ąją

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, 2016 m. vasario 16-ąją, vilniečiai ir miesto svečiai nuo 10 iki 18 val. kviečiami nemokamai apsilankyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejuje ir Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse bei dalyvauti šiai dienai skirtuose renginiuose.


Genocido aukų muziejuje lankytojai turės galimybę aplankyti buvusį KGB vidaus kalėjimą, mirties nuosprendžių vykdymo patalpą, kitas muziejaus ekspozicijas ir Konferencijų salėje eksponuojamą Vytauto Didžiojo karo muziejaus parodą „Prisiekę kovoti už laisvę“, skirtąginkluotajai antisovietinei rezistencijai Lietuvoje. Parodoje pristatomos visos partizanų apygardos ir sritys, apygardų ir sričių vadovybė, veiklos teritorija, svarbiausi mūšiai, ginkluotė, ekipuotė, skiriamieji ženklai, slėptuvės ir gynybiniai įtvirtinimai. Panaudotų nuotraukų ir daiktų originalai saugomi Genocido aukų, Obelių Laisvės kovų istorijos ir Vytauto Didžiojo karo muziejų rinkiniuose, privačiose Giedriaus Sakalausko ir Ramūno Skvirecko kolekcijose.
13.00 val. muziejaus Konferencijų salėje vyks edukacinis užsiėmimas „Laisvės kovotojų kasdienybė: kova už laisvę ir būvį“, o 15.00 val. bus rodomas rež. Algio Kuzmicko dokumentinis filmas „Atiduok Tėvynei, ką privalai“, pasakojantis apie 1949 m. vasario 16 d. pasirašytą Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją.
Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse bus galima susipažinti su ekspozicija „Tuskulėnų dvaro paslaptys“ ir Konferencijų salėje eksponuojama Kaišiadorių muziejaus kilnojamąja paroda „Laisvės kova laimėta! Kaišiadorių krašto partizanų istorija“. Parodoje atskleidžiami šio krašto partizanų siekiai, kovų taktika, pasakojama apie partizanų spaudą, moteris partizaniniame kare, prisimenami žygiai, supažindinama su žuvusiųjų atminimo įamžinimu. Taip pat pristatomos temos, nušviečiančios tarpukario dvasią Kaišiadorių krašte, pirmąją sovietinę ir nacių okupaciją, sovietinių saugumo struktūrų kovos metodus ir sovietinės okupacijos padarinius. Paroda gausiai iliustruota archyviniais dokumentais, schemomis, laiškų ištraukomis ir fotografijomis.
11.00 val. Memorialinio komplekso Konferencijų salėje vyks vaikams ir jų tėveliams skirta nuotaikinga šeimos popietė „Lietuvos valstybės atkūrimo diena“. Jos metu bus iš popieriaus gaminami spalvoti laisvės paukšteliai, piešiami Tuskulėnų dvaro rūmai ir iš kinetinio smėlio lipdomos pilys.
13.00 ir 15.00 val. iš anksto užsiregistravę lankytojai galės sudalyvauti Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso muziejinėje ekspozicijoje vyksiančiose apžvalginėse ekskursijose „Tuskulėnų dvaro paslaptys“, o 14.30 ir 16.30 val. Konferencijų salėje bus rodomas rež. A. Kuzmicko dokumentinis filmas „Atiduok Tėvynei, ką privalai“.
Vasario 16-ąją lankytojams bus atvira ir Tuskulėnų rimties parke esanti koplyčia-kolumbariumas, kurioje ilsisi sovietinio totalitarinio režimo aukų palaikai.
Visi Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirti renginiai ir ekspozicijų bei parodų lankymas bus nemokami.
 

Vilma Juozevičiūtė,
Lietuvos gyventojų genocido
ir rezistencijos tyrimo centro
vyr. viešųjų ryšių specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode