Sprogimas

Garliavoje – mažiau avarijų ir nusikaltimų

„Nors Garliava ir jos apylinkės – tankiausiai apgyvendinta Kauno rajono teritorija, tačiau nusikalstamų veikų, jas lyginant su gyventojų skaičiumi, fiksuojame nedaug“, – teigė Kauno rajono policijos viršininkas Aleksejus Chraminas.

Ragino dirbti širdimi

Palyginti ramu Garliavoje buvo ir praėjusio ketvirtadienio vakarą policijos ir Kauno rajono savivaldybės atstovų surengto prevencinio reido metu. Į naktinį žygį su policijos patruliais išvyko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas, rajono policijos vadovas Aleksejus Chraminas, Seimo narys Antanas Nesteckis, Kauno rajono mero pavaduotojas Kęstutis Povilaitis, keletas žurnalistų.

Pareigūnai važiavo tikrinti tų vietų, kurios kėlė gyventojų susirūpinimą: buvo sulaukta pranešimų iš bendruomenių, seniūnijos, inspektorių.

„Dirbkite ne tik galva, bet ir širdimi. Stenkitės ne tik drausminti pažeidėjus, bet ir padėti žmonėms, kuriems reikia pagalbos“, – kalbėjo patruliams D. Žukauskas.

Tramdo greičio mėgėjus

Pagrindine Vytauto gatve važiuojantiems patrulių automobiliams teko įveikti nemažai lėtėjimo kalnelių, kuriuos prieš keletą mėnesių įrengė Automobilių kelių direkcija. A. Chraminas džiaugėsi, kad per tą laiką kelyje neužfiksuota nė viena avarija, kurioje būtų sužeistųjų arba žuvusiųjų. Anksčiau ši gatvė garsėjo kruvinomis tragedijomis.

„Akivaizdu, kad pagrindiniai avarijų kaltininkai – nesaugus greitis ir alkoholis“, – sutartinai tvirtino policijos vadovai.

Greičio mėgėjus ateityje padės tramdyti naujas automobilis, kurį policijai nupirko Kauno rajono savivaldybė. Planuojama įsigyti ir šiuolaikinį greičio matuoklį.

Įrengs pagalbos pultelius

Kita opi problema – atokesnėse vietose gyvenančių vienišų žmonių saugumas. A. Chraminas sakė, kad daugiausia vagysčių pasitaiko sodų bendrijose ir vienkiemiuose. Geidžiamiausias vagių grobis – pinigai ir brangenybės. Televizorių ir buitinės technikos ilgapirščiai dažniausiai neima, nes šiuos daiktus tapo sunkiau parduoti.

Reido dalyviai aplankė Alšėnų seniūnijoje, atokiau nuo kelio gyvenančią  pensininkų porą. Kaip tik tuo metu sodyboje buvo dingusi elektra. Policininkai mėgino surasti gedimą, tačiau nepavyko. „Rytoj atsiųsime elektriką“, – pažadėjo pareigūnai ir sodybos šeimininkams padovanojo elektrinį žibintą.

Abu senukai gyvena tvarkingai, tačiau judėti gali tik pasiramsčiuodami lazdomis. Prireikus skubios pagalbos, ją prisišaukti būtų nelengva. A. Nesteckis pasiūlė išeitį –  įrengti specialius pagalbos pultelius, populiariai vadinamus raudonaisiais mygtukais. Kauno rajono savivaldybė jau yra numačiusi šiam tikslui lėšų ir derasi su operatoriais, kurie galėtų prižiūrėti visą sistemą.

Kaimynai vienijasi

Tankiau apgyvendintose vietovėse saugumą padeda užtikrinti saugios kaimynystės grupės. Tokių Kauno rajone yra daugiau kaip 140 – daugiausia tarp visų Lietuvos savivaldybių. Ypač daug saugios kaimynystės grupių Vilkijoje, Ramučiuose, Ringauduose.

Suaktyvėjo ir garliaviškiai. S. Lozoraičio gatvėje esantis bendrabutis kadaise garsėjo prasta reputacija, jam net buvo prigijęs Bangladešo vardas. Dabar čia susikūrė saugios kaimynystės grupė: penkiaaukštį pastatą stebi vaizdo kameros, jame įrengtos šarvuotos durys, signalizacija, gyventojai stengiasi prižiūrėti aplinką.

Smurtauja ir moterys

Kauno rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, neblaivūs asmenys padaro beveik trečdalį visų nusikaltimų, o smurto artimoje aplinkoje atvejais – beveik visus.

Dažniausiai kumščiais aiškintis santykius linkę vyrai, tačiau pasitaiko ir moterų. Viena jų – S. Lozoraičio gatvės daugiabučio gyventoja – atlieka bausmę Panevėžio moterų kolonijoje. Nei vyras, nei 12 jos vaikų nenori, kad stikliuką pamėgusi smurtautoja grįžtų į namus.

Dar viena skaudi visuomenės rykštė – kvaišalai. Jaunimas ypač pamėgo „žole“ vadinamą marichuaną. Reido dalyviai stabdė automobilius, tikrino vairuotojų blaivumą, ieškojo narkotikų, dalijo atšvaitus, liemenes.

Prašo informuoti telefonu

Apie vykdomus nusižengimus arba nusikalstamą veiką galima pranešti anonimiškai šiais telefonais:

303 050 – apie pilstuko gamybą ir prekybą juo, landynes, neprižiūrimus arba smurtą patiriančius vaikus, savadautojus, prostituciją, narkomanus;

303 060 – apie organizuotą nusikalstamumą, neteisėtą prekybą narkotikais, prekybą žmonėmis, kontrabandą;

303 333 – apie automobilių vagystes;

306 180 – apie neteisėtus pareigūnų veiksmus.

Gyventojai savo pastabas ir pasiūlymus dėl saugios aplinkos gerinimo gali siųsti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode