Sprogimas

Informacija apie gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkos pakeitimus

2016 m. sausio 1 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymui iki 2016-01-01 į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą įtraukti asmenys šioje apskaitoje gali būti iki 2016-07-01, po šios datos apskaita gyvenamosios vietos deklaravimo sistemoje bus panaikinta automatiškai. Pasikeitus įstatymui nebeliko išlygos, kai buvo leidžiama įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą tik todėl, kad gyvenamojo būsto savininkai nesutikdavo nuomininkų deklaruoti. Nuo 2016-01-01 į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą įtraukiami tik benamiai, taip pat asmenys, palikę vaikų globos namus ar šeimyną, atliekantys bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose bei tie, kurie teismo sprendimu gydomi specializuotose psichikos sveikatos įstaigose. Benamiai įtraukiami į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą 6 mėnesių laikotarpiui pagal savivaldybę, kurios teritorijoje jie faktiškai gyvena. Benamiais laikomi asmenys, neturintys nuosavybės teise gyvenamosios patalpos ar kitos teisės naudotis tokia patalpa ir gyvenantys nakvynės namuose ar viešose vietose.

Jeigu asmuo neatitinka išvardytų reikalavimų, jis privalo deklaruoti gyvenamąją vietą, nedeklaruoti asmenys nuo 2016-07-01 praras socialines garantijas – teisę gauti pašalpas, socialinį būstą ir kitas socialines paslaugas. Todėl asmenis, esančius gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitoje, prašome nelaukti liepos mėnesio ir atsiradus galimybei deklaruoti gyvenamąją vietą.

Deklaruojant gyvenamąją vietą kitiems asmenims priklausančiame, pavyzdžiui, nuomojamame būste, būtina pateikti jo savininko sutikimą. Būsto savininkams suteikta galimybė leisti kitiems asmenims gyvenamąją vietą deklaruoti laikinai, jie gali nustatyti datą, iki kurios leidžia nuomininkams gyventi bei deklaruoti gyvenamąją vietą savo būste. Suėjus terminui, savininkui nereikės kreiptis dėl deklaravimo duomenų panaikinimo, jie bus panaikinti automatiškai. Kai deklaruojant dalyvauja savininkas, jis pasirašo deklaracijoje. Jeigu savininkas nedalyvauja, tuomet turi būti pateikiama būsto nuomos arba panaudos sutartis. Šios sutartys turi būti pasirašytos būsto savininko ir nuomininko ir neprivalo būti patvirtintos notaro, todėl nesudaro papildomų išlaidų, reikia tik geranoriškumo.

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos priimamąjį arba tel. (8 315) 55 162.

Birutė Valūnienė, Alytaus miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode