Sprogimas

Aukso medalis – Klaipėdos valstybinės kolegijos studentės Evelinos Liutikaitės rankose!

KVK Maisto technologijų specialybės studentai  puikiai pasirodė tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt“-2016 eksponatų konkurse ir laimėjo aukso medalį už gaminį ”Žuvies trapučiai”.
Klaipėdos valstybinės kolegijos studentai konkursui paruošė keturis gaminius: Žuvies trapučiai (Evelina Liutikaitė, MT9-2 gr.), Lašišos užkandėlės sūrio apvalkale (Kęstutis Masiliauskas, MT9-2 gr.), Daigintų žaliųjų grikių batonėlis su spanguolėmis (Kristina Sadauskaitė, MT7-3 gr.), Levandų duonelė (Gytė Padeginskaitė –Tolienė, MT7-3 gr.).


Konkursui pasiūlytus gaminius vertino Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministro įsakymu sudaryta konkurso vertinimo komisija. Paroda „AgroBalt 2016“ vyko kovo 31 – balandžio 2 dienomis Žalgirio arenoje (Karaliaus Mindaugo pr. 50, Kaunas). Tai Baltijos regione didžiausia tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda, kurios tikslas – stiprinti žemės ir maisto ūkio sektoriaus konkurencingumą, skatinti smulkųjį ir vidutinį verslą kaimo vietovėse, užmegzti regioninių žemės ūkio ir maisto pramonės įmonių bei institucijų kontaktus su kitomis šalimis, atskleisti narystės Europos Sąjungoje poveikio kaimo plėtrai privalumus ir iššūkius.
Išanalizavus užkandžių rinką pastebėta, kad vyrauja nesveiki, bei įvairiais riebalais prisotinti užkandžiai. Nuspręsta sukurti alternatyvą, kuri būtų ne tik sveika, įdomi ir skani, bet ir tokią, kurios nėra iki šiol rinkoje. Tikslui pasiekti pasitelktas įnovatyvus gamybos būdas – liofilizavimas (džiovinimą vakume). Naujas gaminys gali būti gaminamas iš įvairių žuvų mėsos. Kuriant naują gaminį pasirinkta lašišų mėsa, kurioje gausu biologiškai naudingų medžiagų. Kita žaliava trapučių gamybai jūros dumblių lakštai, kuriuose gausu vitaminų  ir mineralinių medžiagų. Pasiruošimo darbai konkursui vyko tris savaites. Iš pradžių buvo daromi bandomieji gaminimai siekiant sukurti gerą skonį, tekstūrą, išvaizdą. Kuriant naują gaminį konsultavo KVK Maisto technologijų katedros dėstytojai, studentai ir UAB "Reba" technologai. Naujas gaminys originalus, skanus ir sveikas ir jo gamyba praktiškai pritaikoma.
Renkant geriausius maisto eksponatus komisija vertino jų sudėtį, maistinę vertę, technologinius ypatumus, juslines savybes, prekinę išvaizdą, gamybos ekologiškumą, ir, žinoma, vartotojų atsiliepimus. Panašūs kriterijai galiojo ir renkant įdomiausią jaunojo maistininko idėją, didelį dėmesį atkreipiant į kūrybiškumą ir praktiškumą (paprasta, naudinga, įdomu, originalu).
Aukso medalius už jaunojo maistininko idėją – žuvies trapučius – pelnė Klaipėdos valstybinės kolegijos studentė Evelina Liutikaitė, jos vadovas dr. Viktoras Liorančas.
KVK – vienintelė Vakarų Lietuvoje rengia maisto srities specialistus su aukštuoju išsilavinimu. Studentai gauna daug fundamentalių žinių apie maisto sudėtines dalis, įgyja nemažai praktinių maisto gamybos įgūdžių. Maisto technologijų katedra aktyviai bendradarbiauja su Vakarų Lietuvos maisto gamybos įmonėmis, todėl studentai turi galimybę susipažinti su naujausiomis maisto gamybos tendencijomis iš arti bei pasisemti patirties iš profesionalų. Ši programa pasižymi kūrybiškumu, nes eksperimentus su maisto produktais galima atlikti ne tik laboratorijoje, bet ir savo virtuvėje.  Tačiau norint sukurti išskirtinį gaminį neužtenka vien idėjos. Reikia atsidavimo, užsispyrimo ir kantrybės siekiant užsibrėžto tikslo.
Studentė Evelina Liutikaitė, aukso medalio laimėtoja, apie Maisto technologijų specialybės išskirtinumą ir potyrius laimėjus kalbėjo taip: „KVK maisto technologijų specialybė išskirtinė, nes mokomės ir dirbame su maistu, sužinome apie slaptus maisto priedus, turime galimybę su jais atlikti bandymus laboratorijose. Mokomės atpažinti blogos kokybės gaminius jusliškai (jeigu reikia mikrobiologiškai), bei kaip pagerinti jų kokybę ir prailginti galiojimo laiką, kad jis atitiktų visus keliamus kokybės reikalavimus. Turime galimybę ekperimentuoti, gaminti ir kurti produktus ar patiekalus pasitelkiant naujausias technologijas (žuvies trapučiams naudojau liofilizatorių), kurios yra KVK. Na o laimėti nesitikėjau. Perskaičius kitų dalyvių sukurtų produktų pavadinimus, pamaniau, jog tai irgi neblogi produktai, tik realiai jų negalėjau paragauti ir įvertinti, kad kažką spręsti. Dėstytojai ir kursiokai, kurie ragavo žuvies trapučių sakė, kad mano g
 aminys išskirtinis ir labai skanus, dėl to buvo tokia mintis, o gal, o gal pavyks? Pagamintas produktas buvo sveikas, skanus, išvaizda įdomi, neįprasta, dėl šių savybių, manau, teisėjai neatsispyrė. Sužinojusi, jog laimėjau, nudžiugau, nes žinau, kad šis laimėjimas bus labai vertingas gyvenime.  Sužinojus visą dieną vaikščiojau su šypsena veide“.

Akvilė Gedrimaitė
Viešųjų ryšių skyriaus specialistė
Klaipėdos valstybinė kolegija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode