Sprogimas

Nuo Medsėdžių piliakalnio galėjo būti kontroliuojamas visas Platelių ežero regionas

Ketvirtosios (archeologinės) nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje teisinė apsauga suteikta Medsėdžių piliakalniui su priešpiliu, esančiam Platelių kaime, Plungės rajone. Anot archeologo Gintauto Zabielos, pernai surastas piliakalnis yra vienas iš svarbesnių piliakalnių, iš kurio galėjo būti kontroliuojamas visas Platelių ežero regionas.

 

„Kaip bebūtų keista, piliakalnis Medsėdžių kaime vienuose sąrašuose buvo įrašytas dar prieškariu, tačiau vėliau, matyt, archeologai nerado tikslios jo vietos. Medsėdžių piliakalnis yra vienos dominuojančios apylinkėje kalvos dalyje, ir ta kalva yra visa apaugusi mišku, tad tikrai galėjo būti sunku jį pastebėti. Įdomu tai, kad istoriškai tai galėtų būti senieji Plateliai, tad jis turi ir istorinę vertę. Kuršiškas piliakalnis aiškiai buvo naudotas iki II tūkst. pradžios ir priklausė istorinei Ceklio žemei“, ─ sako G.Zabiela, Ketvirtosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkas.

Archeologo teigimu, tai yra vienas iš didesnių naujai surastų piliakalnių ─ jo aikštelė yra apie 60-70 metrų ilgio. Tokie kuršiški piliakalniai paprastai turėjo priešpilius, pagrindinėje jų dalyje vyko gyvenimas. Tai buvo gynybinė gyvenvietė, o priešpilis trukdė į ją patekti. “Daugiau to laikotarpio piliakalnių šioje vietoje, galima sakyti, nėra. Medsėdžių piliakalnis yra aiškiai ta vieta, iš kurios buvo kontroliuojamas visas Platelių ežero regionas. O X-XIII a. šiame regione buvo tankiai gyvenama, kitaip nebūtų galėjęs atsirasti toks svarbus centras”, ─ pasakoja G.Zabiela.

Medsėdžių piliakalnį praėjusių metų pavasarį surado Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos vyr. specialistas Saulius Sidabras. Kartu su šeima prieš kokius penkerius metus jis vaikščiojo Medsėdžių geomorfologinio draustinio teritorijoje, netoli Platelių. Dar tuomet pajuokavo žmonai, kad šioje vietoje gali kas nors įdomaus būti, o ji tuomet atsakė, kad Saulius visada buvo svajotojas. „Pavasariais vis ten žvilgterėdavau: pamačiau plokštikalnį su keteromis, kurias skiria griovos, pastebėjau pylimėlius, įsiterpiančius į tas griovas. Praėjusiais metais išsikviečiau savo kolegą Stanislovą Vyšniauską, jam taip pat kilo įtarimas, kad šioje vietoje yra piliakalnis. Tuomet informavome Kultūros paveldo departamento Telšių skyriaus vedėją Antaną Eičą. Jo iniciatyva atlikti archeologiniai žvalgomieji tyrimai. Piliakalnio šlaito oloje aš taip pat radau anglies degėsius, o anglies tyrimai patvirtino, kad jie yra 1665 metų amžiaus“, ─ apie atradimą pasakoja S.Sidabras.

Kasinėjimai Medsėdžių piliakalnyje vykdyti 2015 m. liepos - rugpjūčio mėnesiais. Piliakalnį tyrinėjusi archeologė Irmina Kaminskaitė, atlikusi archeologinius tyrimus, patvirtino spėjimus, kad tai yra piliakalnis. „Nors radiniai po pirmųjų tyrimų dar yra negausūs, tačiau šis atrastas piliakalnis svarbus tuo, jog tai vienas iš ankstyviausių žinomų piliakalnių šiame regione, siekiantis I tūkst. pr. Kr. Piliakalnio aikštelėje ištirtas bendras 20 kv. m dydžio plotas. Jame aptiktas išlikęs nesuardytas kultūrinis sluoksnis su brūkšniuota keramika. Tokie piliakalniai Vakarų Lietuvoje yra retenybė. Tad šis atradimas įdomus moksline prasme ir svarbus tolimesniems archeologiniams tyrinėjimams“, ─ sako I.Kaminskaitė.

Šios archeologinio paveldo vertybės plotas ─ 7504 kv. metrų. Kaip vertingosios Medsėdžių piliakalnio savybės yra nurodomi žemės ir jos paviršiaus elementai – reljefas. Tai yra aukštumos kyšulys, iš visų pusių juosiamas gana gilių, kiek šaltiniuotų raguvų, tik ŠR dalyje siaura aukštumos dalimi besijungiantis su toliau besitęsiančia aukštuma. Piliakalnio teritorija yra apaugusi medžiais ir krūmais, apardyta nedidelio keliuko, iškasinėta žvėrių urvų. 2015 m. teritorijoje ištirtas bendras 20 kv. m. dydžio plotas. Artimiausios kultūros paveldo objekto teritoriją ar vietovę supančios aplinkos kultūrinio kraštovaizdžio vertingosios savybės – Žemaitijos nacionalinio parko Medsėdžių geomorfologinio draustinio teritorija.

Anot Kultūros paveldo departamento Telšių skyriaus vedėjo Antano Eičo, Telšių regione yra 65 piliakalniai, įrašyti į Kultūros vertybių registrą. „Paskutinysis surastas tarp raguvų pasislėpęs Medsėdžių piliakalnis yra retas, vienintelis tokio amžiaus ir svarbos piliakalnis regione. Jo kultūrinis sluoksnis ─ apie 30 cm. Noriu padėkoti archeologei I.Kaminskaitei, kuri pasisiūlė be atlygio atlikti archeologinius žvalgomuosius tyrimus ir dirbo visą vasarą. Tikiu, kad tose vietose galima surasti ir daugiau archeologinio paveldo objektų”, ─ džiaugiasi A.Eičas.

Kultūros paveldo departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode