Parama dėkojame




Sprogimas

Bendrovei eksploatuojančiai hidroelektrinę pateikta pretenzija dėl žalos atlyginimo

Pakruojo rajone, Dvariukų kaime įvykusi užtvankos avarija padarė didelę žalą aplinkai. Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento specialistai paskaičiavo aplinkai padarytą žalą, dėl staigaus vandens lygio sumažėjimo tvenkinyje. Bendrovės, eksploatuojančios hidroelektrinę, direktorei A.S. vakar pateikta pretenzija dėl 138 997 eurų žalos atlyginimo.

Didžiulė žala aplinkai buvo padaryta, kuomet balandžio 23 dieną Pakruojo rajone, Dvariukuose sulūžo ir persikreipė vienas iš užtvankos skydų. Užtvankoje vandens lygis sparčiai ėmė kristi, o išsiliejąs didelis kiekis vandens užliejo užtvankos žemupį. Mažiau nei per parą Dvariukų tvenkinyje vandens lygis nukrito du metrus ir 20 centimetrų. Sekančią dieną avarija buvo likviduota ir vandens lygis ėmė atsistatinėti.

Specialistai įvykio vietoje atliko matavimus ir gavus visus duomenis, remiantis aplinkos ministro įsakymų (D1-269) nustatyta metodika, buvo skaičiuojama žala aplinkai padaryta dėl staigaus vandens lygio sumažėjimo tvenkinyje. Paskaičiuota, kad žala aplinkai, neleistinai pažeminus vandens lygį yra 138 997 eurų.

Taip pat gautas gamtos tyrimų centro atsakymas, kad dėl avarijos Dvariukų hidroelektrinės tvenkinyje. manoma, kad didžiausia žala galėjo būti padaryta neseniai išneršusioms lydekoms. Pirminiais duomenimis, Dvariukų tvenkinio lydekų populiacija neteko prieauglio galinčio siekti nuo 3500 iki 7500 vienetų. Tokiu atveju dėl vandens lygio nužeminimo padaryta žala žuvų ištekliams siektų nuo 0,5 iki 1 milijono eurų.  

Šią žalą galima kompensuoti suleidžiant į tvenkinį tokį dirbtinai išveistų žuvų kiekį, kuris kompensuotų vandens lygio nužeminimo padarytą žalą lydekų populiacijos natūraliam prieaugliui. Tad Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas hidroelektrinę eksploatuojančiai bendrovei teis privaloma nurodymą, suderinus su Pakruojo rajono medžiotojų ir žvejų draugija sudaryti tvenkinio įžuvinimo planą ir per kelis kartus įžuvinti tvenkinį.  

LR AM Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode