Sprogimas

Pradės teikti naujas paslaugas

Krizė. Ne, ne vyriausybinė ir ne ekonominė. Pati įprasčiausia – šeimos. Ir tuo pačiu – pati skaudžiausia.

Porą ar šeimą krizė ištinka tada, kai susiduriama su problemomis, kurioms įveikti nepakanka įprastų sunkumų įveikos būdų. Lietuvoje smurtas artimoje aplinkoje ir smurtas prieš moteris išlieka ypač aktuali problema.

Kenčia moterys

Moteriai, ilgesnį laiką patiriančiai savo partnerio smurtą, išsivysto šie būdingi bruožai: vienišumo bei kraštutinės izoliacijos jausmas; pasitikėjimo savimi praradimas, abejonės dėl sugebėjimo tvarkyti savo gyvenimą, savarankiškai priimti savo sprendimus; kaltės ir gėdos prisiėmimo sau; baimės, nerimas, polinkis sirgti įvairiausiomis su stresu susijusiomis ligomis, depresija, padidėja savižudybių rizika.

Vaikai – smurto aukos

Kartais moterys nesiskiria su smurtaujančiais partneriais „dėl vaikų“. Sakoma, kad vaikams reikalingas tėvas. Vienok ir tyrimų, ir stebėjimų duomenys rodo, kad smurtinėje šeimoje užaugę berniukai žymiai dažniau tampa nauja smurtautojų karta, o mergaitės – smurto aukomis.

Pastangos žūtbūt išsaugoti šeimą, net jei vieni jos nariai patiria kitų prievartą, gali duoti karčių vaisių. Nemaža pavyzdžių, kai moterys, laiku negavusios paramos ir palaikymo, yra partnerių net nužudomos.

Vaikai – liudytojai – neša smurtą į savo šeimas. Atminkime, kad būti saugiai nuo smurto yra moters žmogaus ir pilietės teisė.

Galės kreiptis pagalbos

Birželio mėnesį BĮ Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnyba pradės teikti naujas paslaugas: laikiną apnakvindinimą iki 3 parų ir laikiną apgyvendinimą iki 6 mėnesių Krizių centre. Bus teikiama psichologo pagalba. Moterys, susidūrusios su smurtiniu elgesiu ir ieškančios pagalbos, galės kreiptis į Socialinių paslaugų tarnybą, adresu: Naftininkų g.9, Mažeikiai, skambinti telefonais: (8 443) 20139 ir 8 680 70955.

Nijolė LIEGAUDIENĖ

Socialinių paslaugų tarnybos socialinė darbuotoja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode