Sprogimas

Panevėžio miesto gyventojų laukia įtempta savaitė

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras ėmėsi įgyvendinti ambicingą projektą – „Panevėžys vienija ir taškas“. Šio projekto metu teatre gimsta ne tik nauji spektakliai, bet ir įvairios visuomeninės iniciatyvos. Siekiant atgaivinti kiek sustingusį miesto kultūrinį ir socialinį gyvenimą, bendradarbiauti kviečiamos įvairios institucijos bei miesto bendruomenė. Gegužės mėnesį projekto „Panevėžys vienija ir taškas“ organizatoriai paskelbė jaunystės ir senatvės sankirtos mėnesiu. Tokiu būdu siekiama atkreipti dėmesį į skirtingų kartų patirtis globalioje jaunystės kultūroje. Šią savaitę, kuri užbaigs pavasario renginių ciklą, įvyks ne tik spektaklio „Vyšnia šokolade“ premjera J. Miltinio dramos teatre, labdaros akcija „Radastos diena“, bet Panevėžyje lankysis ir viena garsiausių ispanų teologių, profesorė emeritė Dolores Aleixandre.


Biblinės filosofijos ir teologijos specialistė Dolores Aleixandre, kuri yra įvardijama kaip viena mėgstamiausių popiežiaus Pranciškaus autorių, dalyvaus gegužės 26 d. 18 val. J. Miltinio dramos teatre vyksiančioje diskusijoje „Vakaro vartai. Senatvė pagal Bibliją“. Vakarą moderuos interneto dienraščio „Bernardinai.lt“ vyriausiasis redaktorius, 2014 metų Tolerancijos žmogus Donatas Puslys. Diskusijos metu bus nagrinėjama senatvės tema Šventajame Rašte. Tuo metu, kai vyraujantys kultūriniai modeliai išstumia senatvę iš viešosios erdvės, projekto „Panevėžys vienija ir taškas“ organizatoriai kviečia susipažinti su alternatyviomis senatvės sampratomis, kurias siūlo Biblija. Pasak J. Miltinio dramos teatro vadovo Lino Marijaus Zaikausko, šios pasaulinio garso intelektualės viešnagė Panevėžyje – tai vienas svarbiausių projekto įvykių.
Skatindami kartų solidarumą, projekto iniciatoriai panevėžiečius kviečia dalyvaut labdaros akcijoje „Radastos diena“, kuri vyks gegužės 27 d. Jos metu bus renkamos lėšos, už kurias Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninei bus nupirkta trūkstama medicinos įranga. Pasak Lino Marijaus Zaikausko, „Radastos dienos“ akcijos Panevėžyje vykdavo jau prieš šimtmetį. Tuomet į miesto gatves išeidavo valdžios vyrai ir kartu su savo žmonomis pardavinėdavo radastos žiedelius, o surinktas lėšas skirdavo sergantiems tuberkulioze gydyti. „Pagalvojome, kad būtų gražu atgaivinti šią seną tradiciją ir padaryti tokią „Radastos dieną“, kurios metu visas miestas galėtų rinkti aukas tam, kad slaugos ligoninėje gulintiems žmonėms galėtume pagerinti gydymo kokybę“, – sakė L. M. Zaikauskas. Ligoninės direktorė Violeta Grigienė neslėpė, kad žinia apie įstaigai parodytą dėmesį maloniai nustebino: „Esu dėkinga akcijos organizatori
 ams už kilnią idėją ir tikiuosi, kad savanorystė ir labdara Panevėžyje kada nors taps kiekvieno žmogaus garbės reikalu, kaip kad yra Vakarų pasaulyje.“
Iniciatyvą Panevėžyje atgaivinti šimtmečio senumo tradiciją palaiko ir nevyriausybinės organizacijos – Raudonasis kryžius bei Caritas. Akciją „Radastos diena“ remia Panevėžio vyskupija, prisidėti žada kolegijos studentai, gimnazistai, dalyvauti kviečiamos įvairios miesto institucijos, privataus verslo atstovai. Atidaryta speciali „Radastos dienos“ akcijos sąskaita, į kurią galima pervesti piniginę auką (AB Swedbank LT76 7300 0101 4678 8982).
Tą pačią dieną, gegužės 27-tą, įvyks spektaklio „Vyšnia šokolade“ (rež. Linas Marijus Zaikauskas) premjera pagal šiuolaikinės suomių dramaturgės ir teatro režisierės Lauros Ruohonen pjesę „Olga“. Spektaklyje pinasi neįprasta ir jaudinanti garbaus amžiaus Olgos (vaidmenį ruošia aktorės Astra Preidytė ir Eleonora Koriznaitė) ir jauno smulkaus vagišiaus nihilisto Rundžio (Jonas Čepulis ir Dovydas Laukys) meilės istoriją, nepamirštami dialogai, humoras ir pamąstymai apie tai, kas svarbiausia gyvenime. Retas dalykas – linksmas, jaudinantis ir gyvenimiškas spektaklis, šlovinantis grožio ir atperkančios meilės jėgą.
Pasak spektaklio režisierius Lino Marijaus Zaikausko, „Vyšnia šokolade“ - tai pirmiausia spektaklis apie meilę, kuriai nusilenkia amžius, kartu - savotiška Pigmalijono mito parafrazė, tik čia dieviškas kūrėjos galias demonstruoja sena moteris, o jos kūrybos objektas - jaunas valkata. „Spektaklyje susiduria Rundis, kuris nekenčia pasaulio, bet bijo mirties ir Olga, kuri jau nebijo mirties, nes jos likimas – senelių namai. Olga išsilaisvinusi iš fobijų, mirties baimių. Ironija: pradedi mylėti gyvenimą, nes esi laisvas. Šios laisvės Olga išmoko ir Rundį“, - teigia spektaklio režisierius, kuris priduria, kad „Vyšnia šokolade“ turėtų sudominti įvairaus amžiaus ir interesų žiūrovus.
 

Juozo Miltinio dramos teatras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode