Parama dėkojame




Sprogimas

Apie gaisrą, kurio nebuvo, arba kaip elgtis, kai 2000 žmonių užklumpa bėda

Ši savaitė prasidėjo ypatingai: daugiau kaip pusė Utenos mokinių pirmadienio, gegužės 23 d., mokslus pradėjo ne savo mokyklose, o ... Daugiafunkciame sporto centre. Mokiniams tokie mokslai turėjo patikti, nes vienos ilgos pamokos metu buvo visko: sveikinimų, dainų, šokių, mokomųjų filmukų, dūmų, gaisrininkų ir evakuacijos. Bet skubiai evakuotis mokiniai ir jų mokytojai turėjo ne dėl to, kad pamoka nusibodo, o dėl to, kad centro arenoje kilo gaisras...

Galima tik pasidžiaugti, kad šis gaisras buvo netikras, imituotas. Mat gegužės 23 d. Utenos daugiafunkciame sporto centre buvo surengtos kompleksinės civilinės saugos pratybos ilgu pavadinimu „Renginio dalyvių, žiūrovų ir darbuotojų apsauga ekstremaliojo įvykio (gaisro) Utenos daugiafunkciame sporto centre metu bei ekstremaliojo įvykio ir jo padarinių likvidavimas".

Pratybose, be mokinių ir mokytojų, dalyvavo visas būrys atsakingų darbuotojų: Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius, Utenos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos (ESK) pirmininkas Jonas Slapšinskas, Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (APGV) viršininkas Olegas Kovalevskis, Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas, Utenos APGV Civilinės saugos skyriaus vedėjas Virgilijus Smailys (pratybų vadovas), Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (UAVPK) viršininkas Vytautas Vaiškūnas, UAVPK, UAB Saugos tarnyba „Argus" Utenos skyriaus pareigūnai, savivaldybės ESK, Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) nariai ir kt. Pratybų rengėjai – UAB Saugos tarnyba „Argus" Utenos skyriaus Saugos poskyrio vadovas Gintaras Araminas, Utenos rajono savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos ir civilinės saugos skyriaus vyr. specialistė Zita Jasiunavičienė, Utenos daugiafuncio sporto centro direktorius Alvydas Surgautas ir specialistė priešgaisrinei, darbų ir civilinei saugai Justina Kirdeikytė.
Pasak Zitos Jasiunavičienės, pratybos surengtos siekiant mokyti švietimo įstaigų mokinius bei mokytojus, kaip elgtis masinių renginių metu susidarius ekstremaliai situacijai, parengti civilinės saugos sistemos subjektus organizuoti žmonių apsaugą kilus gaisrui masinių renginių metu. Taip pat mokyti moksleivius bei mokytojus atpažinti pavojų, nepasiduoti panikai, imtis atitinkamų veiksmų ir veikti bei patikrinti civilinės saugos sistemos pajėgų pasirengimą vykdyti evakuaciją kilus gaisrui masinio renginio metu.
Net abejoti netenka, kad visi pratybų tikslai ir uždaviniai buvo pasiekti. Mokiniai, mokytojai, kiti pratybų dalyviai, salėje pasirodžius dūmams, saugiai išėjo pro nurodytus išėjimus į lauką. Panika nekilo, mokiniai klausė savo mokytojų, gaisrininkai sėkmingai užgesino gaisrą. Vėliau, aptariant pratybas, buvo nurodyta, kad visi daugiau kaip 2000 pratybų dalyvių buvo evakuoti per 3 minutes ir 10 sekundžių. Atvažiavę gaisrininkai ne tik puolė gesinti gaisrą, bet ir kruopščiai patikrino salę, ar nėra nė vieno pasilikusio, iš baimės tirtančio, dūmų prisikvėpavusio mokinuko ar kokio suaugėlio. Gaisrininkai apžiūrėjo visas patalpas, išlandžiojo visus užkaborius, bet nė vieno nelaimėlio nerado. Visi saugiai buvo išėję į lauką.
O prieš tą nelemtą gaisrą, kuris kilo šalia arenos, treniruočių salėje, Daugiafunkciame sporto centre vyko tikra fiesta, pavadinta „Pasitikime vasarą saugiai". Gausiai susirinkusius mokinukus ir mokytojus pasveikino bei saugios ir įspūdingos vasaros linkėjo Savivaldybės administracijos direktorius Jonas Slapšinskas, Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėjas Romualdas Kraulišas, Utenos APGV viršininkas Olegas Kovalevskis. Po sveikinimų ir linkėjimų Utenos gimnazistai pademonstravo, ką jie moka, kaip šoka, groja ir dainuoja. „Saulės" gimnazijos mokinių programa buvo nuspalvinta geltona saulės spalva: geltoni skėčiai, geltonos skarelės, o gimnazijos simbolis – saulytė – šoko kartu su gimnazistais. Dauniškio gimnazijos mokiniai išdidžiai kėlė į viršų savo mokyklos pavadinimą. Triukšmingai į areną įsiveržė Adolfo Šapokos gimnazijos mokiniai. Jų pasirodymą lydėjo gimnazijos pučiamųjų orkestro (vad. Vytautas Latonas) maršai ir šokėjų šokiai.
Po muzikalių gimnazijų prisistatymų sekė rimtoji dalis: Utenos APGV Civilinės saugos skyriaus vedėjas Virgilijus Smailys, pratybų vadovas, linkėdamas saugių vasaros atostogų, supažindino su pavojais, kurie gali tykoti vandenyje, miške, kilus audrai ar gaisrui sausame miške. Pratybų dalyviams buvo parodyti mokomieji filmai „Pavojai gamtoje", priminta kaip saugiai kūrenti laužą, kaip elgtis vandenyje ir prie vandens, ką daryti, jei netikėtai užklumpa audra.
Artėjant prie kulminacijos UAB Saugos tarnyba „Argus" Utenos skyriaus Saugos poskyrio vadovas Gintaras Araminas supažindino susirinkusius su pratybų eiga, evakuacijos vykdymo tvarka, paaiškino, kur eiti, ką daryti, išgirdus pavojaus signalą.
Ir akštelėje prie Daugiafunkcio sporto centro visiems 2000 pratybų dalyviams nuobodžiauti nebuvo kada. Ten jiems buvo pademonstruota gaisrininkų įranga, technika, čia pat pastatytas talpus rezervuaras buvo pripildytas putų. Įspūdingą putų vonią dalyviams parūpino Visagino PGV ugniagesiai gelbėtojai, pademonstravę, kaip putų gamybos įrenginys veikia. Viena įspūdingiausių atrakcijų – pasikėlimas keltuku. Gaisrininkų keltukas iškelia į 37 metrų aukštį. Iš tokio aukščio atsiveria nuostabi Utenos panorama: Aukštakalnio mikrorajonas, Dievo Apvaizdos bažnyčia, aplinkinės gatvės ir Vyžuonos parkas.
Pratybos baigėsi aptarimu. Savo pastebėjimus, nuomonę, pamatytus trūkumus išsakė Savivaldybės ESK, ESOC nariai, pratybų vadovas Virgilijus Smailys, Olegas Kovalevskis, Romualdas Kraulišas. Tokių pratybų svarbą ir reikalingumą pabrėžė ir svečias iš Vilniaus, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas. Buvo iškelta idėja, kad prieš krepšinio ruungtynes ir prieš visus renginius Daugiafunkciame sporto centre priminti žiūrovams, kaip jie turi elgtis gaisro ar kitos ekstremalios situacijos metu, ekrane pademonstruoti, pro kurį avarinį išėjimą kiekvieno sektoriaus žiūrovai turi išeiti iš salės. Tai būtų naujovė. Įgyvendinus šią idėją, Utena parodytų pavyzdį ir kitoms arenoms, salėms ar centrams, kuriuose yra organizuojami masinai renginiai.

Utenos r. savivaldybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode