Parama dėkojame




Į Mažeikius atkeliauja Kalvystės ir amatų šventė

    Birželio 3–4 dienomis, Mažeikiuose vyks V tarptautinė kalvystės ir meno amatų šventė, kurioje dalyvaus kalviai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų užsienio šalių. Jie demonstruos savo amato procesą, parodose rodys kalviškus darbus, konferencijoje dalinsis patirtimi. Susirinkusiuosius linksmins įvairūs atlikėjai. Tai tradicinė šventė, išaugusi iš meno ir amatų švenčių, pradėtų rengti dar XX a. 9-ajame dešimtmetyje.

 

 

Prasidėjo nuo Pynėjų šventės

Pasak Mažeikių kultūros centro etnografės Jolantos Kaleckienės ir renginių kuratorės Sigitos Gladkauskienės, Mažeikių mieste meno ir amatų šventės vyksta kas treji metai. Dar 1986 m. įvyko pirmoji respublikinė Pynėjų šventė. Tai buvo pradžia meno ir amatų, o vėliau ir kalvių šventėms. 1989, 1995, 1998, 2003 m. organizuotos meno ir amatų šventės. Vis daugiau įvairių amatų puoselėtojų rinkdavosi į šventes Mažeikiuose. Laikui bėgant pastebėta, kad kalvystė tokiose šventėse užėmė vis svarbesnę vietą, ir tai neatsitiktinai, nes rajone įsikūrusios garsios žinomos Algirdo Stankaus, Česlovo Pečetausko, Virgilijaus Mikuckio kalvės.

Populiariausia – kalvystė

Kaip informavo Mažeikių kultūros centro darbuotojos, 2005 m. mažeikiškių kalvio Algirdo Stankaus, jo sūnų Mindaugo ir Martyno iniciatyva surengta pirmoji Tarptautinė kalvių šventė ant Daubarių piliakalnio. Pagrindiniai šventės tikslai buvo suburti pavienius aukšto profesinio lygio kalvius, populiarinti meninio metalo apdirbimo tradicijas. Iš pusšimčio atvykusių meistrų didelė dalis – A. Stankaus mokiniai. Dalyvavo vieni žymiausių Suomijos kalvių Rauno Lehtone su sūnumi Veini, Estijos Tartu akademijos metalo katedros vedėjas Yvars Fetdmann, estas Tonu Arrak, Miervaldis Zybens, kalviai iš Prancūzijos. Suvažiavo kalviai ir iš Lietuvos: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Telšių, Gargždų, Plungės. Mažeikių rajonui atsatovavo 8 kalviai. Surengtos parodos didžiausias eksponatas – didžiulis metalinis šviestuvas, sveriantis apie 70 kilogramų. Jo autoriai – Algirdas, Mindaugas ir Martynas Stankai.

2007m. Kultūros centras organizavo Tarptautinę kalvystės meno ir amatų šventę, kurioje pirmą kartą dalyvavo VDA Telšių dailės fakulteto Metalo plastikos katedros studentai. Jų darbų paroda vyko Mažeikių muziejuje. Antroji kalvių atvežtų darbų paroda ,,Mano stilius, mano darbas“ aikštėje prie Kultūros centro sulaukė didžiulio bendruomenės susidomėjimo.

Kalviai dalyvavo praktiniuose užsiėmimuose mažeikiškių kalvėse. Šventės dieną atvykę su kilnojamosiomis kalvėmis demonstravo savo darbus, darbo procesą nuo juvelyrikos, ginklų iki arklio kaustymo. Nuo kalvių neatsiliko ir įvairūs amatininkai, tautodailininkai.

Pristatė parodą

     Po 2010 m. šventės Kultūros  centro I aukšto foje puošia stendas su  kalviškais darbais , o po šventės atidengtas plakatams skirtas stendas, kurį padovanojo A. Stankaus kalvės meistrai. Ant jo viršūnės puikuojasi šios kalvės simbolis ,,Angelas, nešantis gerą žinią“, kuris yra Tarptautinių kalvystės meno ir amatų švenčių simbolis.

2013 m. organizuota IV tarptautinė kalvystės meno ir amatų šventė, sukvietusi didelį būrį Lietuvos kalvių. Keletą dienų prieš šventę kalvis Vytautas Jarutis iš Alytaus mažeikišiams vedė juvelyrikos užsiėmimus. Pristatyta kalvių darbų paroda, jos metu buvo demonstruojami įvairūs darbai: Stankų nukalti ginklai – proginis kalavijas iš Damasko plieno, studentų iš Telšių sukurti darbai, juvelyrikos edukaciniuose užsiėmimuose pagaminti papuošalai, įvairūs kalvių atvežti darbai.

Rinko kalvių kalvį

Prieš trejus metus pirmą kartą Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija Mažeikiuose organizavo kalviškosios kryždirbystės ,,Lietuvos kalvių kalvis 2013“ parodą-konkursą Žemaitijos krikšto 600 m. jubiliejui paminėti. Nuo gegužės mėnesio dešimties autorių, pretendentų į nominaciją, darbai buvo eksponuoti Mažeikių kultūros centre. Nominacija ,,Lietuvos kalvių kalvis 2013“ atiteko mažeikiškiui kalviui V. Mikuckiui.

Šventėje taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariūnai, kurie pademonstravo XIV a. kario aprangą ir ginkluotę. Ginklus gamino Mažeikiuose gyvenantis eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ narys kalvis A. Stankus su sūnumis Mindaugu ir Martynu. Jie nukalė kalavijus, ietis, peilius ir kirvius.

Dovanoja miestui

Pasak pačių kalvių V. Mikuckio ir Mindaugo Stankaus, ši šventė tokia, į kurią kalviai suburia kitus kalvius. „Mūsų indėlis toks, kad apskritai tokios šventės vyksta. Jeigu nebūtų kalvių, nebūtų ir švenčių, – sakė M. Stankus. – Mūsų tikslas – puoselėti amatą, supažindinti ir skatinti užsiimti tuo amatu kitus.“

     V. Mikuckis pridūrė, jog kažkada buvo Pynėjų šventės, o dabar yra kalvių. Gal kas nors kiti ateity perims estafetę.

Abu kalviai tikino, jog jie nori ne tik surengti šventę, bet ir palikti kažką, kas turi išliekamąją vertę. Prieš trejus metus V. Mikuckio iniciatyva sukurta ir įgyvendinta skulptūra ,,Kožnas yr savo laimės kalvis“, kuriai gėlių karūną kaldino kiti šventėje dalyvavę kalviai. Šiemet sugalvojo sukurti skulptūrą „Sodas“.

„Tai tik konstrukcija, kurią dabar virinam. Bus visai kas kita, kai kiekvienas kalvis ant šitos konstrukcijos pakabins po savo paukštelį.Vieni kalviai atsiveš jau padarytus paukščiukus, kiti darys šventės metu, dirbtuvėse. Dar vyks parodos, kalviai turėtų atsivežti savo darbų, – pasakojo V. Mikuckis. – Dar turime idėją, įgyvendins ją ar ne, prie tos „Sodo“ skulptūros įrengti Baltų aikštę, Baltų alėją Ventos upės link. Pavenčiai bus tvarkomi, prie stadiono bus pastatyta „Sodo“ skulptūra, beliks tik aikštę įrengti. Kadangi Mažeikiai išeina į pavenčius, dabar turime galimybę susitvarkyti. Kalviai prisidės prie tokių projektų įgyvendinimo.“

Kalviai pasidžiaugė, kad šventę organizuoja Savivaldybė, padeda rėmėjai, nes kitaip tokio renginio surengti nepavyktų.

Pasak M. Stankaus, šventės metu Senamiesčio parke bus kalvė po atviru dangumi. Atveš netgi pneumetinį kūjį, tad žiūrovams teks pasisaugoti, nes bus darbinė aplinka.

Šiandien Mažeikių rajono savivaldybėje šia tema vyko spaudos konferencija. Plačiau apie būsimą šiemetinę šventę – penktadienio „Būde žemaičių“.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode