Sprogimas

Už pažeidimus Dumpių atliekų rūšiavimo gamykloje teks atsakyti ir savivaldybei, ir administratoriui



Po viešojoje erdvėje pasklidusios informacijos apie problemas Dumpių k., Klaipėdos r. esančioje atliekų rūšiavimo gamykloje, Aplinkos ministerija ragina telkti pajėgumus ir spręsti susidariusias problemas, antraip – aplinkosaugininkai taikys skaudžias sankcijas.


Atsižvelgiant į pasirodžiusią informaciją, kad praėjusiais metais atidaryta atliekų rūšiavimo gamykla Dumpiuose jau nebedirba, atliekos nerūšiuojamos, o tik kaupiamos, Aplinkos ministerija skubiai pavedė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui atlikti patikrinimą ir ištirti minimą informaciją apie aplinkosauginius pažeidimus. Vis dėlto reikia priminti, kad už Dumpių rūšiavimo gamyklos veiklą, visų pirma, atsako savivaldybės komunalinių atliekų sistemos administratorius – šiuo atveju tai UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“.
Vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymo ir Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatomis, už komunalinių atliekų tvarkymo sistemos organizavimą atsakinga vietos savivaldos institucija. Pagrindinė savivaldybių institucijų užduotis šioje srityje – užtikrinti visuotiną, kokybišką, vartotojui patogią ir prieinamą komunalinių atliekų tvarkymo paslaugą. Tuo tarpu Aplinkos ministerija turi koordinuoti valstybės ir savivaldybių institucijų veiklą atliekų  tvarkymo  srityje,  ieškoti papildomų finansavimo   šaltinių  valstybės  bei  savivaldybių  institucijų parengtiems atliekų tvarkymo projektams finansuoti.
Dumpių rūšiavimo gamyklai buvo skirta ES parama. 2007-2013 m. visi Lietuvoje veikiantys regioniniai atliekų tvarkymo centrai (RATC) suskubo prašyti finansavimo mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių statybai, išskyrus Klaipėdos RATC, kuris ketino statyti tik atliekų mechaninio apdorojimo (rūšiavimo) įrenginius. Finansavimą gavę RATC‘ai turėjo užtikrinti, kad naujai pastatytas atliekų rūšiavimo gamyklas eksploatuotų konkurso būdu pasamdytas operatorius.
Klaipėdoje mechaninių biologinių atliekų apdorojimo įrenginių  statybos ir operavimo konkursą laimėjo UAB „NEG Energy“. Aplinkos projektų valdymo agentūra, matydama, kad „NEG Energy“ pajėgumai ir patirtis šioje srityje yra abejotini, kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą, tačiau pastaroji leido toliau vykdyti konkursą ir pasirašyti sutartį su šia kompanija.
„Labai skaudu girdėti, kad vos prieš metus atidarytoje atliekų rūšiavimo gamykloje jau stringa darbai, nebesilaikoma aplinkosauginių atliekų tvarkymo reikalavimų, taip pat, kad šioje situacijoje kenčia ir darbuotojai ne tik negaunantys darbo užmokesčio, bet ir panašu, kad liksiantys be darbo. Tačiau noriu pabrėžti, kad tai – ne vien Aplinkos ministerijos reguliavimo dalykas. Kad ir kaip norėtume, bet vieni nepajėgsime išspręsti šios situacijos. Rūšiavimo įrenginys priklauso UAB  Klaipėdos RATC. Todėl faktas, kad šiuo metu yra problemų su įrenginio operatoriumi, paties įrenginio saugumui grėsmės nekelia. Klaipėdos RATC skelbia, kad pradėta sutarties su UAB „NEG Energy“ nuraukimo procedūra, todėl įmonė galės perimti įrenginį ir skelbti naują konkursą operatoriui parinkti.“, - sako aplinkos viceministras Algirdas Genevičius.
Jei įrenginys apskritai neveiktų, Klaipėdos RATC ilgainiui turėtų grąžinti gautą ES paramą. Tuo tarpu aplinkosaugininkai imasi skubių veiksmų nustatyti galimus pažeidimus Dumpių atliekų rūšiavimo gamykloje. Pareigūnams taip pat pavesta pagal įgaliojimus imtis poveikio priemonių, kad dėl pažeidimų kalti asmenys būtų nubausti, o pažeidimai – pašalinti.
Šiuo atveju savo pareigas privalės prisiminti bei atsakomybę prisiimti ir Klaipėdos rajono savivaldybė, kuri atsakinga už komunalinių atliekų tvarkymo sistemos organizavimą savivaldybės teritorijoje, ir UAB „Klaipėdos regioninis atliekų tvarkymo centras“ – savivaldybės komunalinių atliekų sistemos administratorius.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode