Sprogimas

Valstybės dieną paminėjo išradingai

  Liepos 6-ąją – Mindaugo karūnavimo dieną – Mažeikių rajono gyventojai pasitiko dalyvaudami įvairiose sporto varžybose, juos linksmino meno kolektyvai. 21 val. mažeikiškiai įsijungė į visame pasaulyje skambėjusį lietuvių chorą, kuris giedojo „Tautišką giesmę“.

Tradicinės vasaros sporto žaidynės

      Mažeikiuose nuo pat ryto vyko tradicinės sporto žaidynės, kurios prasidėjo 6000 m bėgimu miesto gatvėmis. Bėgikai startavo prie Mažeikių rajono savivaldybės, finišavo Mažeikių miesto paplūdimyje. Taip pat sportininkai rungėsi krepšinio, tinklinio, futbolo aikštelėse, prie šachmatų, šaškių lentų, žaidė smiginį, stalo tenisą, helpongą, kriketą, dalyvavo 9 kg akmens metimo, 60 kg rąsto kėlimo, tritaškių metimo ir kitose rungtyse.

      Vakare prie Mažeikių kultūros centro kartu su chorais „Draugystė“, „Atmintis“ ir Mažeikių teatrų aktoriais ir viso pasaulio lietuviais sugiedotas Lietuvos himnas.

Susijungė du rajonai

Šiais metais Lietuvos valstybės dieną labai prasmingai paminėjo Sedos kultūros centras, priėmęs Žemaičių Kalvarijos kultūros centro direktorės Rimos Jokubauskienės kvietimą abiems centrams šią svarbią Lietuvai dieną švęsti kartu. Šventė organizuota kelio Mažeikiai–Tauragė 30-ajame kilometre, ties Plungės ir Mažeikių rajonų sankirta.

Neeiliniame renginyje kalbėjo abiejų seniūnijų vadovai. Pasak Sedos seniūno Algirdo Grinkevičiaus, susirinko čia, nežiūrėdami, kad blogas oras, todėl ypač džiugu, kad susijungė sediškiai su kalvariškiais. Žemaičių Kalvarijos seniūno Liudo Griciaus teigimu, diena pasitaikė lietinga, bet nepabijoję darganos ir patriotiškai nusiteikę, susiėjo paminėti Valstybės dieną: „Juk Mindaugas buvo vienintelis Lietuvos karalius, todėl šį vakarą gražiai pasibūsim, pabendrausim. Sėkmės jums visiems, kuriant Lietuvos ateitį.“ Žemaičių Kalvarijos kultūros centro direktorė abiem seniūnams įteikė draugystės pyragą, kuriuo buvo vaišinami šventės dalyviai.

Mažeikių dekanato dekanas, Sedos parapijos klebonas Modestas Ramanauskas kvietė burtis sediškį prie kalvariškio: „Mūsų tautos dainius kvietė burtis lietuvį prie lietuvio, bet aš norėčiau perfrazuoti tuos žodžius ir pakviesti burtis ne tik žemaitį prie žemaičio, bet ir sediškį prie kalvariškio. Juk Lietuva – tai mes, Žemaitija – tai mes, o šis minėjimas teuždega mūsų širdis dar labiau mylėti savo kraštą. Juk čia mes gyvename, čia ir mirsime, tad mylėkime savo kraštą ir gero jums vakaro.“

Šventę tęsė abiejų seniūnijų meniniai kolektyvai. Pirmieji pasirodė „Sedos romansai“, svajingą šokį atliko Sedos kultūros centro šokių kolektyvo „Mitrulis“ šokėjos. Taip pat šventės dalyviai negailėjo plojimų ir kalvariškių moterų ir „Susiedų“ ansamblių pasirodymams. Buvo karūnuoti šventėje dalyvavę Mindaugai.

Sportavo seniūnijos bendruomenės

     Viekšniuose sportuoti ir pabūti kartu šventinę dieną susibūrė Viekšnių seniūnijos bendruomenės. Gimnazijos stadione visą dieną tarpusavyje kovojo krepšinio ir tinklinio komandos ne tik iš seniūnijos, bet ir suvažiavusios iš aplinkinių kaimų, netgi iš kitų rajonų.

      Kas norėjo, galėjo išbandyti rankos taiklumą smiginio rungtyje, jėgas svarsčio kėlimo ir kitose rungtyse, pažaisti kroketą. Ypač visų dėmesio susilaukė automobilio rungtis, kurioje dalyvavo bendruomenių ir iš atskirų sporto mėgėjų sudarytos komandos. Pirmoji šioje rungtyje pasiryžo dalyvauti trijų kartų – vaikų, anūkų ir proanūkių – šeimyninė komanda.

      Renginio metu žiūrovams prisistatė kiekviena bendruomenė, pasakodama apie save, deklamuodama savo kūrybos eilėraščius ar pakvietusi visus pašokti, taip pat bendruomenių šeimininkės vaišino susirinkusiuosius įvairiais lietuviškais ir kitais išradingai paruoštais patiekalais.

      Vakare nuskambėjo visų susirinkusiųjų giedama „Tautiška giesmė“. Po to visi dar ilgai linksminosi vasaros diskotekoje.

Gajutė ABELKIENĖ

Valerija KVEDARAITĖ

NUOTRAUKOS Albino UIKIO, Broniaus KLEINAUSKO, Gajutės ABELKIENĖS

Mažeikiuose:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viekšniuose:

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode