Parama dėkojame




Sprogimas

Naujovė Gargžduose − pusiau požeminių konteinerių aikštelės

Pasak mero pavaduotojos Rūtos Cirtautaitės, šiuo metu pagrindinis atliekų surinkimo būdas Klaipėdos rajono savivaldybėje yra, kai atliekas namų savininkai, daugiabučių, sodų ar kitos bendrijos bei įmonės kaupia specialiuose konteineriuose, kurie reguliariai kas keletą dienų ar kartą per savaitę yra ištuštinami ir išvežami atliekų surinkimui skirtais sunkvežimiais.

Išvežamos atliekos yra perdirbamos į antrines žaliavas arba panaudojamos šilumos energijos gavybai. Taigi, kai kurios atliekos gali būti traktuojamos kaip žaliavos, o tai leidžia pakartotinai panaudoti perdirbtas atliekas. Todėl ir skatiname rūšiavimą.

Žinomiausias būdas – atliekų rūšiavimas pagal medžiagas, iš kurių jos pagamintos: popierius, stiklas, plastikas. Surūšiuotos atliekos surenkamos iš gyventojų, įstaigų ir pristatomos į atitinkamus centrus.

Jeigu gyventojai atliekų nerūšiuoja, tai apsunkina tolimesnį jų perdirbimo procesą. Tačiau neretai ir gyventojai išrūšiavus, atliekos dar yra pakartotinai perrūšiuojamos.

Visi puikiai žinome, kaip atrodo konteineriai, kurie stovi Gargždų, Priekulės daugiabučių kiemuose ar viešosiose erdvėse. Matome, kad dažnai po nakties prie jų būna prišiukšlinta, nes kažkas tuose konteineriuose rausiasi ir atgal atliekų nebesudeda. Todėl geresnė išeitis būtų pusiau požeminių konteinerių aikštelės.

Pusiau požeminių konteinerių aikštelės – tai šiuolaikiško požiūrio į atliekų tvarkymą dalis. Tokių aikštelių jau yra didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Klaipėdos rajono savivaldybė požeminių konteinerių aikštelių įrengimo galimybėmis domisi jau nuo 2013 m.

„Įsitikinome, kad atliekas pradėti tvarkyti tokiu būdu yra neišvengiamai būtina dėl aplinkos estetikos, saugumo ir visuomenės sveikatos“ − sakė mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Planuojama, kad Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje, pirmiausia Gargždų mieste, iki šių metų pabaigos, bus įrengta 10 konteinerių aikštelių su pusiau požeminiais konteineriais. Šiuo metu vykdomas viešųjų pirkimų konkursas šioms aikštelėms įrengti.

Aikštelės bus įrengtos: J. Janonio gatvėje prie namų Nr. 1, 17; P. Cvirkos g. − prie namų Nr. 20, 28; Dariaus ir Girėno g. − prie namų Nr. 17, 19, 31 A; Pušų g. − prie namų Nr. 50, 39; Melioratorių g. prie namo Nr. 8. Aikštelių dydis 20−58 kv. m.

Vieną pusiau požeminių konteinerių aikštelės komplektą sudaro 2 ar vienas mišrių komunalinių atliekų konteineriai, 1 popieriaus, 1 stiklo ir 1 plastiko konteineris. Antžeminės konteinerio dalies aukštis – 1,3 metro, konteinerio gylis po žeme − iki 1,5 metro. Benamiams konteineriai nebus patogūs, nes atliekos nukrenta giliai po žeme.

Iš viso numatyta Gargždų mieste įrengti 28 pusiau požeminių konteinerių aikšteles ir 12 tokių aikštelių Priekulėje.

„Savivaldybė iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų per Klaipėdos regiono plėtros tarybą yra gavusi per 1 mln. eurų komunalinėms atliekoms tvarkyti. Kai rangovai, dalyvaujantys konkurse, pateiks pasiūlymus dėl lėšų skyrimo požeminiams konteineriams įrengti, bus galima planuoti, kokioms komunalinių atliekų tvarkymo sritims bus galima panaudoti ir kitas likusias lėšas“ − sakė mero pavaduotoja Regiono plėtros tarybos narė Rūta Cirtautaitė

Daiva Beliokaitė, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode