Marcinkevičius




Bibliotekoje – Jurgio Svajūno fotografijų ir poetinių tekstų paroda

Nuo 2016 m. rugpjūčio mėn. 31 d. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, IV a. fojė) eksponuojama gamtininko, fotografo, rašytojo Jurgio Svajūno fotografijų ir poetinių tekstų paroda „..Vidinis buvo bedugnis“.
Parodos pristatymas vyks 2016 m. rugsėjo mėn. 15 d., ketvirtadienį, 17 val.
Jurgis Svajūnas (g. 1965) yra surengęs savo kūrybos parodų Lemonte, Čikagoje ir Kaune, šiuo metu gyvena Kanadoje. Naujojoje parodoje lankytojų lauks dar niekur neeksponuotos menininko fotografijos, aktorės Almos Masiulonytės lūpomis prabils jo kurti tekstai. Tiek menininko nuotraukos, tiek jas lydinti „poezija“ ir pats Jurgio Svajūno gyvenimo būdas primena klajoklio būtį. J. Svajūnas, lyg gamtos vaikas, jautriau už kitus žvelgia į jį supantį pasaulį ir perteikia jį kūryboje. Menininko fotografijos išsiskiria įtaigiu, giliu turiniu. Jis nesiekia tuščio formos įmantrumo, nerenka labiausiai pavykusio kadro iš jų aibės, o kiekvienam vaizdui ar siužetui visuomet skiria vienintelį kadrą.
„Geriausias kadras yra tas vienintelis, nes iš anksto žinau, koks tekstas lydės pamatytą vaizdą. Tekstai gimsta kartu su nuotraukomis ir yra nuo jų neatsiejami“, – kūrybos subtilumus aptaria menininkas.
Dar mokyklos metais pamilęs gamtą ir dalį gyvenimo paskyręs jos stebėjimui ir tyrinėjimams, dirbęs Botanikos instituto tyrimų laboratorijoje, Aukštaitijos nacionaliniame parke, menininkas ir savo nuotraukose nenutolsta nuo slėpiningo gamtos pasaulio. J. Svajūno fotografijos atveria kiek mistifikuotą gamtovaizdį, kur augalai, gyvūnai, upės per nuotraukas lydinčius tekstus netikėtai tampa pasakojimo herojais, bendraujančiais su paties autoriaus savastimi. Ši savastis įkūnyta J. Svajūno sumanytame personaže, vardu Vidinis.
Per Vidinio ryšį su jį supančia gamta atsiskleidžia visa menininko kūrėjo-klajoklio būtis, santykis su savim, su aplinka, moteriškos šilumos, artimo ryšio ilgesys, laisvės troškimas, įvairios vidinės prieštaros, siekis pažinti kažką (gal save?) iki galo nepažinaus, įminti neįmenama, tarsi norėtum kažką bedugnio savy surasti... Taip vis ieškai ir ieškai, tik intuityviai nujausdamas, kad pabaiga bus netikėta.
 
Paroda veiks nuo rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 27 d.


Kauno apskrities viešoji biblioteka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode