Parama dėkojame




Sprogimas

Telšiuose – modernaus kultūros židinio liepsna

 

Renesansą išgyvenanti Telšių Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka pakvietė naujai pažinčiai: interaktyvios erdvės greitai prisipildė lankytojų, – ir mažų, ir didelių, prie knygų skaitykloje netruko prisėsti didžiausi skaitovai, aktorės Virginijos Kochanskytės pasakojamų istorijų klausė mažiausieji, o iškilmingos atidarymo ceremonijos metu bibliotekos kolektyvas sulaukė daugybės sveikinimų. Po ilgų metų, praleistų kitose patalpose, biblioteka grįžo namo į moderniai rekonstruotas patalpas.

 

Dėmesys šeimoms

 

Renginys pavadintas „Interaktyvioji erdvė kūrybai ir atradimams“. Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos durys atsivėrė jau ankstyvą paskutinio vasaros penktadienio rytą. Šventiškai pasipuošę bibliotekininkai pakvietė vaikus, mokinius ir visas šeimas. Į dangų kilo balionai, mažieji lankytojai su tėveliais tapė ir rašė bibliotekai linkėjimus, Vaikų literatūros skyriuje sklaidė naujausias knygas, klausė aktorės V. Kochanskytės pasakojamų istorijų.

Naujose bibliotekos erdvėse pristatytos profesionalių dailininkų parodos, modernių technologijų galimybės (3D spausdintuvas, robotukai ir kt.), jaunimo bei vaikų kūrybos programėlės. Jaunų žmonių komanda iš Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos pristatė modernias technologijas. Lankytojai valdė robotukus, susipažino su planšetėmis, stebėjo, kaip spausdina 3D spausdintuvas.

Telšių Europe Direct informacijos centras Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos šventinio atidarymo proga skaitytojams, lankytojams ir svečiams padovanojo interaktyvią parodą „Lietuva Europoje ir Europa Lietuvoje“. „Čia pristatoma Lietuva per įdomias bei netikėtas istorines, kultūrines, ekonomines sąsajas su visomis Europos Sąjungos valstybėmis bei naująja nare Kroatija. Pavyzdžiui, Liuksemburgas siejamas su pirmąja mūsų šalyje girdėta radijo stotimi „Luxemburg radio“. Dar giliais sovietiniais laikais per šią radijo stotį klausėme tikros vakarietiškos muzikos ir lavinome savo muzikinį skonį“, – pasakojo Telšių Europe Direct informacijos centro vadovė Auksė Valackonienė. Kiekvieną sąsają atspindi specialiai sukurtas objektas (skulptūra), patalpintas į permatomą šešiakampę dėžę, primenančią bičių korio akutę, o visos 28 dėžės sudėtos į bičių korio formos interaktyvų stendą, simbolizuojantį visų Europos Sąjungos šalių „suneštas“ geriausias idėjas.

„Vondens šulinielės“

 

Ant Miesto šulinio Turgaus aikštėje visomis Europos kalbomis atidengtas išgraviruotas tekstas „TAS VONDOU ĪR GERAMS“. Užrašus padovanojo Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016 Vizualiųjų menų ambasadoriaus architekto prof. Algirdo Žebrausko ir jo žmonos Aldonos šeima.

Atvykusius į meninio užrašo atidengimo ceremoniją, pasitiko Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos SAVI aktoriai (režisierė Laimutė Pocevičienė). Žiūrovai išgirdo Europos kalbų skambesį tariant žodžius „vanduo yra gyvybės šaltinis, o biblioteka yra žinių šaltinis...“.

 

Pluurimos annos bibliotekai!

 

Pasigirdus fanfaroms, renginio vedėjai, teatro aktoriai V. Kochanskytė ir Petras Venclovas paskelbė Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos atidarymo pradžią: šventinę juostelę perkirpo kultūros viceministras dr. Romas Jarockis, Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė. Simbolinį raktą direktorei įteikė UAB „Versina“ projektų valdymo – statybos direktorius Evaldas Videika.

Po oficialių formalumų renginio vedėjai paprašė Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininko Andriaus Daciaus „patikrinti“ renovuoto pastato stiprumą. Jam davus ženklą, pasigirdo garsus patrankos šūvis. Pastatas nepajuda iš vietos, tad patalpų pašventinti pakviestas Telšių miesto Garbės pilietis prelatas Juozas Šiurys. Galiausiai į vidų pakviečiami visi susirinkusieji, kurių buvo gausiai. Vieni vedini smalsumo, kiti – didžiulio noro pasveikinti, treti – pasidžiaugti nuostabia švente kartu su bibliotekos kolektyvu.

Muzikinius intarpus paruošė solistė Rita Preikšaitė ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė.

Pasveikinti bibliotekos atidarymo proga pakviesta Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016 Literatūros ambasadorė, literatūrologė Viktorija Daujotytė. „Tegul kultūros židinys eina iš rankų į rankas – nėra kito tiesesnio kelio. Atsinaujinusi biblioteka tapo atviresnė visuomenei, fondai prieinamesni, juk, norint išsaugoti esmę, mes turime keistis. Pluurimos annos (ilgiausių metų) Telšiams – Lietuvos kultūros sostinei, pluurimos annos bibliotekai!“ – kalbėdama linkėjo V. Daujotytė.

Rajono vadovas P. Kuizinas kalbėjo, kad ši diena ypač svarbi Telšių istorijoje. „Nesvarbu, kad ilgai laukėme, svarbu, kad biblioteka galiausiai ateis pas žmogų. Už pastangas atkurti knygų šventovę meras dėkojo statybininkams, architektui A. Žebrauskui ir jo žmonai, kad leidžia vyrui svajoti, Seimo nariui Valentinui Bukauskui. Noriu, kad biblioteka tarnautų visiems: vaikams ir tėvams, mokiniams ir mokytojams, studentams ir dėstytojams, mokslininkams ir darbininkams, merui. Mes juk Telšiai – žemaičių sostinė ir esame aukščiau už Vilnių – Lietuvos sostinę“, – sveikindamas juokavo P. Kuizinas.

Meras už pagalbą ruošiantis bibliotekos įkurtuvėms dėkojo ir įteikė padėkas Telšių miesto seniūnui Kaziui Lečkauskui, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės Telšių 604kuopos vaduikapitonui Nerijui Urnikiui, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės 604 pėstininkų kuopoje 1 būrio vadui Juliui Svirušiui, bibliotekinių procesų automatizavimo inžinieriui Andriui Matiekui.

Kolektyvą pasveikino Seimo nariai Rimantė Šalaševičiūtė ir V. Bukauskas. R. Šalaševičiūtė linkėjo kuo greičiau baigti kultūros centro statybos darbus ir greta visko Telšiuose dar turėti ir kino teatrą, o Seimo narys susirinkusiems papasakojo sunkų ir varginantį kelią nuo 2000 m. iki šios dienos, kol galiausiai buvo renovuota biblioteka. Tikimasi, kad, minint Lietuvos nepriklausomybės 100-metį, jau bus baigtas visas pastatas.

Pasidžiaugti su telšiškiais didžia diena atvykęs Kultūros ministerijos atstovas viceministras dr. R. Jarockis kalbėjo, kad patalpoms renovuoti skirta beveik 10 mln. eurų. „Vis tik kultūros investicijos nematuojamos pinigais. Džiaugiuosi, kad Telšiai skamba kaip kultūros sostinė“, – kalbėjo R. Jarockis.

Viceministras įteikė padėkas Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorei V. Černiauskienei ir jos pavaduotojai Vidai Urnikienei.

Norinčių pasveikinti bibliotekos kolektyvą įkurtuvių proga nusidriekė ilga eilė: atvyko Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, jo pavaduotoja informacijos išteklių ir paslaugų plėtrai Sandra Leknickienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos direktorius prof. habil. m. dr. Bronius Maskuliūnas, kolegos iš kitų miestų bibliotekų, įstaigų, organizacijų, bendruomenių atstovai ir kiti.

Nuotaikingas mintis išsakė architektas A. Žebrauskas. „Atvykus gyventi į Telšius ir užėjus į buvusią biblioteką prieš 35-erius metus, nustebau: tamsesnio pastato mieste turbūt nebuvo; maži langai, siauri koridoriai... Dabar čia – didžiuliai langai, kuriuose dieną atsispindi katedros atvaizdas, o vakare, kai užsidegs šviesos, matysime, ką žmonės veikia bibliotekoje“, – kalbėjo pastato idėją kūręs architektas.

Priėmę gausius sveikinimus, kartu su visu kolektyvu bibliotekos direktorė V. Černiauskienė dėkojo, nepaliovė šypsotis, o akyse suspindo džiaugsmo ašaros. „Sunku papasakoti, kokie mes esame laimingi pagaliau turėdami savo patalpas. Dėkojame už pastangas ir rūpestį. Ačiū architektui, statybininkams, dizaineriui Tomui Lekavičiui, žiniasklaidai, kaimynams – Telšių kultūros centrui ir Telšių Žemaitės dramos teatrui, rėmėjams, Seimo nariui ir visiems, padėjusiems“, – kalbėjo V. Černiauskienė. Vietoje padėkos raštų, labiausiai prisidėjusiems prie renovacijos, įteiktos knygos.

Po sveikinimų ceremonijos visi pakviesti apžiūrėti bibliotekos erdves. Veikė ekspozicijos: „PROVENIENCIJOS senųjų Telšių bibliotekų knygose“ (Aptarnavimo skyriuje 3 aukštas); knygų ir fotonuotraukų paroda „Žemaičių poetė Karolina Praniauskaitė“ (Bendrojoje skaitykloje 4 a.); mokinių meninės kūrybos darbų paroda „Knygų namų šviesa“ (Vaikų literatūros skyriuje 3 a.); Vilniaus Amerikos centro ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Amerikos skaityklos kolekcijos paroda. (Bendrojoje skaitykloje 4 a.).

Atidarymo šventę baigė tapytojų Gražinos Janinos Vitartaitės, Vytauto Poškos, juvelyrės Eglės Čėjauskaitės autorinių parodų atidarymas, o vakare poezijos gerbėjai šventę pratęsė Masčio ežero pakrantėje prie Žemaičių muziejaus „Alka“ klausydamiesi vakaro poezijos „Mėnesienos kuždesiai“. Dalyvavo V. Kochanskytė, P. Venclovas, Kauno muzikinio teatro solistai ir kiti menininkai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode