Marcinkevičius




Kaip viena didelė šeima

Lapkričio 8 d. Mažeikių muziejuje atidaryta Žemaitijos motoklubo „Ašvėnee“ motociklų, klubo veiklos ir atributikos paroda.

Ne kartą esame matę kino filmuose ir šalies keliuose skriejančius galingus motociklus, ne tik po vieną, grupėmis – ištisomis kolonomis, girdėję žemę drebinantį motociklų gausmą ir kartais galbūt atkreipę dėmesį, kuo vieni jų skiriasi nuo kitų. Tai baikerių klubai, užsiimantys įdomia ir plačia veikla bei vienijantys motociklų gerbėjus.

 

Parodyti save

Parodos atidarymo metu direktorius Vaidotas Balzeris pasidžiaugė, kad pirmą kartą po savo stogu pavyko suorganizuoti tokią neįprastą parodą, ir pasveikino jos dalyvius.

Apie klubo veiklos pradžią, tikslus bei įdomią veiklą papasakojo Gintaras Gricius, kuris įvardino ir klubo pavadinimo prasmę: „Klubo pavadinimas „Ašvėne“ turi savo istoriją. Indoeuropietišką proistorę mena Saulės vežimo įvaizdis, jį traukia dvyniai žirgai Ašvieniai (sanskr. Asvin) – Saulės ir Perkūno arkliai; Ašvieniai yra žirgai, traukiantys per dangų Saulės vežimą, simbolizuojantys kasmetinį ūkio darbų ratą. Ašvien|is žemaitiškai – darbinis arklys. Tuo tarpu motociklas mums asocijuojasi su plieniniu žirgu, todėl ir pasirinkome tokį pavadinimą. Žemaitijos baikerių klubas įsikūrė 2013 m., bet „važioujam jau didelee senee“, – duoklę žemaičių kalbai, kaip ir kiti renginio dalyviai, atidavė Gintaras. – Baikerių klubas – lyg antrieji namai. Mūsų pagrindiniai tikslai: išreikšti savo meilę ir įsitikinimus savo kraštui – Žemaitijai – bei meilę motociklams. Klubo nariai yra iš įvairių Žemaitijos miestų, esame kaip viena didelė šeima, gerbiame vieni kitus, pas mus vyrauja demokratija.“

Kas mes

1926 m. Lietuvoje buvo registruotas 201 motociklas, o mašinų – 444 vienetai. Baikerių klubų Lietuvoje yra įvairių ir nemažai. MC ir MCC klubai skiriasi tvarka ir hierarchija, vidaus taisyklėmis. MC – tai uždari motociklininkų susivienijimai su savo nustatytomis taisyklėmis: klubas privalo turėti mažiausiai septynis narius, klubo nariai gali būti tik vyrai, klubas privalo turėti vidaus taisykles, iždą, nario mokestį, turi būti aiški hierarchija, narių pareigos ir kita. Mūsų atveju, MCC – tai klubas, kuriamas draugystės ir aistros motociklams pagrindu. Jo tikslas –  kelionės, dalyvavimas įvairiuose renginiuose, tokio klubo nariu gali tapti kiekvienas. MCC klubams nėra privalomi susirinkimai ar iždas, visi nariai yra lygūs ir panašiai“, – sakė vienas iš klubo lyderių.

Neužmiršta istorija

Garbingoje salės vietoje demonstruojamas „trofėjinis“ motociklas – CMB175 (1970 m., Rusija), savo laiku priklausęs Mažeikių motobolo klubo „Žemaitis“ kapitonui Vytautui Bučiui. Šios sporto šakos veteranas gimęs Irkutsko srityje, tremtinių šeimoje ir tik vėliau sugrįžo į Lietuvą. „Nuo 12 metų pradėjau domėtis technika ir motociklais. Motobolo pradžia Lietuvoje buvo 1972 m., o nuo 1982 m. dalyvavome Sovietų Sąjungos varžybose. Aš 32 metus sėdėjau ant savo „birbalo“, daug varžybų, visokių nuotykių ir džiaugsmo patyriau“, – sakė V. Bučys.

Po kalbų ir prisiminimų parodos dalyviai dar turėjo progą pažiūrėti filmuką apie klubo renginius, šventes ir tradicijas. Renginio pabaigoje muziejaus direktorius V. Balzeris klubo „Ašvėnee“ vadovui Eduardui Butai pirmajam įteikė naujausią muziejaus suvenyrą – juostelę su žirgo simboliu, sakydamas, kad muziejus ir baikerių klubas turi bendrą simbolį.

Į „Būdo žemaičių“ klausimą, kodėl žmonės renkasi tokį šiek tiek keistą pomėgį, vienas iš susirinkusiųjų atsakė: „Užsėdę ant motociklo ir skriedami su vėjeliu, jaučiamės žymiai laisvesni ir bent 10 metų jaunesni.“

Paroda vyks iki lapkričio 26 d. Tikrai verta nueiti.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

1. Eksponatai laukia lankytojų.

2-V. Balzeris įteikia pirmąjį suvenyrą su žirgo atvaizdu klubo lyderiui E. Butai

3. Motociklas BMW-R 35 (1938 m.) Restauravo mažeikiškis Petras Balsys

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode