Marcinkevičius




Švietimo skyriaus vedėjui – lavina priekaištų (I)

Redakciją pasiekė skundas dėl Mažeikių rajono švietimo sistemos. Teigiama, jog joje vyksta chaosas, o valdžia nesiima jokių priemonių padėčiai taisyti. Pasak skundo autorių, pasivadinusių Neabejingais piliečiais, kreiptasi į Savivaldybės merą bei Tarybą, bet tyrimo nesulaukta.

Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus tvirtina, jog skundai nepagrįsti, o juos, jo nuomone, rašą dvasios ubagai, kurie gyvenime nieko nepasiekę, nes neturėję jokių gabumų bei meilės darbui ir dabar teturintys tik vieną malonumą – kenkti kitiems, bijant pasakyti savo vardą, nes tada esą paaiškės, kad esantys visiški niekšai.

Diskredituoja sistemą?

Skunde sakoma, jog meras, Savivaldybės tarnautojai, Tarybos nariai žino, bet toleruoja Švietimo skyriaus vedėjo veiksmus: „Mažeikių Švietimo skyriaus vedėjas A. Stonkus diskredituoja švietimo sistemą ir jo veiksmai yra antikonstituciniai, tai vyksta jam bendradarbiaujant su Savivaldybės direktoriaus pavaduotoju Sauliumi Šiuriu. A. Stonkui vadovaujant, Mažeikių švietimo sistemoje vyrauja vienvaldystė bei autoritarinis režimas.“

Švietimo skyriaus vedėjas, supažindintas su skundu, patvirtino, jog apie tai jau seniai žinantis ir jis, ir rajono valdžia, bet niekas į tai nereagavę. Skunde teigiama, jog jis buvo nusiųtas merui ir Tarybos nariams, tačiau, redakcijos žiniomis, nuo Savivaldybės tarybos opozicijos skundas nuslėptas. Tą patvirtino opozicijos lyderė, Tarybos narė Lina Rimkienė: „Aš negavau, pirmą kartą apie jį girdžiu.“

A.Stonkus „Būdą žemaičių“ tikino, jog savo darbe vadovaujasi Švietimo įstatymu, kitais teisės aktais, reglamentuojančiais švietimo veiklą, bei skyriaus nuostatais ir pareigybės aprašu.

Toleruojami veiksmai?

Skunde taip pat teigiama, jog toleruojami apsivogusių vadovų veiksmai: „Vyturio“ pradinės mokyklos direktorės Rasos Uščinienės veiksmai buvo tiriami STT. Sodų mokyklos direktorė, dėl kurios atliekamas STT tyrimas, buvo dengiama vedėjo. Mokinių egzaminų sesijos metu ji buvo išleista 2 mėn. į JAV, kas nesiderina su direktoriaus pareigomis. Rugsėjį, kai atsakingiausias metas, atostogų išleista ir Pikelių direktorė. STT tiria ir darželio „Eglutė“ direktorės veiksmus.“

Nemato pažeidimų

Pasak A. Stonkaus, pagal galiojančius teisės aktus R. Uščinienė turi teisę dirbti direktore, tik negali vesti pamokų, Sodų pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Liutkuvienė turėjo teisę pasinaudoti jai priklausančiomis kasmetinėmis atostogomis, o Pikelių mokyklos vadovė Audronė Eitutienė atostogavo rugsėjį ir slaugė mamą: „Ugdymo procesas nuo to nenukentėjo. Ugdymo įstaigoms vadovavo pavaduotojos.“ A. Stonkaus teigimu, lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Loreta Gečienė nuo liepos 4 d. išėjo iš darbo savo noru.

Kaltina korupcija

Skunde akcentuojama, jog mokykloms taikomi dvigubi standartai: vieniems mokiniams leidžiama pasirinkti mokyklas, kitiems – ne, nes mokyklos priverstinai uždaromos, vienoms mokykloms leidžiama prisiimti mokinių iš kitų apylinkių ar net rajonų, o kitoms – ne: „Klases leidžiama formuoti tik parankių vadovų mokykloms.“ Retoriškai klausiama, ar Švietimo skyriaus vedėjui LR įstatymai negalioja? Skunde teigiama, jog Laižuvos, Užlieknės mokytojai, kad leistų formuoti klases, nesant mokinių reikiamam skaičiui, renka pinigus ir neša pakišą Švietimo skyriaus vedėjui.

Taupo lėšas

A.Stonkus, atsakydamas į išsakytus priekaištus dėl klasių komplektavimo, tvirtino, jog rajono bendrojo ugdymo įstaigos klases komplektuoja pagal galiojančius teisės aktus: „Kaimo pagrindinėse mokyklose leidžiama formuoti 9–10 klases, jei jose yra ne mažiau kaip po 9 mokinius ir bent pusę jų gyvena mokyklai priskirtoje teritorijoje. Vien tik iš mokinių, atvažiuojančių į kaimą iš miesto, klasių formuoti neleidžiama, nes tai yra lėšų švaistymas. Jie gali mokytis miesto mokyklose be papildomų išlaidų. Pernai spalį Savivaldybės sudaryta komisija, išanalizavusi 2016–2019 m. švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planą, leidžia esant reikalui koreguoti jį kiekvienais kalendoriniais metais.“

Vedėjo teigimu, Laižuvos Antano Vienažindžio pagrindinei mokyklai 2016–2017 m. m. nebuvo leista formuoti devintos klasės, o 10-ąją leista formuoti su 8 vaikais, nes jie gyvena mokyklai priskirtoje teritorijoje ir jiems leidžiama pabaigti pagrindinio ugdymo programą.

Užlieknės pagrindinė mokykla, pasak A. Stonkaus, pagal Švietimo įstaigų tinklo pertvarkos planą turėjo neformuoti 9 ir 10 klasių, tačiau atsikėlus gyventi į mokyklai priklausančią teritoriją naujų šeimų ir tėvams pareiškus norą, kad vaikai lankytų šią mokyklą, buvo leista formuoti minėtas klases.

P.S. Dėl didelės skundo apimties šį kartą pateikėme tik dalį jame išsakytų priekaištų ir vedėjo atsakymų. Kiti skunde išdėstyti rajono švietimo sistemos klausimai bei valdžios atstovų pasisakymai bus publikuojami vėliau.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode