Marcinkevičius




Pagalba smurtą patyrusioms moterims

Smurtas – tai fizinės ar emocinės kančios, sužalojimas panaudojant jėgą, turint tikslą ką nors fiziškai ar psichologiškai paveikti. Tai prievartinis laisvės suvaržymas, darantis įtaką normaliai egzistuoti. Visuomenėje daug kalbama apie smurtą ir jo padarinius, smurto artimoje aplinkoje nemažėja. Devyniais atvejais iš dešimties šeimoje smurtauja vyrai, kenčia moterys ir vaikai.

 

Moterys, patyrusios smurtą, dažnai jaučiasi sugniuždytos, joms būna gėda ir baisu, nežino, kur kreiptis pagalbos. Siekiant padėti nukentėjusioms moterims, 2016 m. birželio 2 d. Mažeikiuose duris atvėrė Krizių centras, kurio tikslas – oraganizuoti ir teikti socialinės priežiūros paslaugas moterims ir jų vaikams, atsidūrusiems krizinėje situacijoje. Krizių centre teikiamos laikino apnakvindinimo (iki 3 parų) ir laikino apgyvendinimo (iki 6 mėn.) paslaugos.

Per nepilną pusmetį Krizių centre paslaugos buvo suteiktos 21 asmeniui, šiuo metu gyvena 3 šeimos. Vienu metu Krizių centre gali gyventi 15 asmenų. Centras teikia paslaugas ne tik smurtą patyrusioms moterims, bet ir prekybos žmonėmis aukoms, vaikams iš socialinės rizikos šeimų, kol bus priimtas sprendimas dėl jų grąžinimo į šeimą arba globos, nuo stichinių nelaimių nukentėjusioms moterims ir jų vaikams, taip pat merginoms iki 25 metų, augusioms vaikų globos namuose.

Dažniausiai į Krizių centrą kreipiasi neturinčios kur gyventi moterys su vaikais, patyrusios psichologinį ar fizinį smurtą, gyvenančios skurde, stokojančios socialinių įgūdžių. Įstaigoje gyvenančias moteris informuojame ir konsultuojame įvairiais klausimais, tarpininkaujame ir atstovaujame kitose institucijose, ugdome ir palaikome kasdienio gyvenimo įgūdžius, organizuojame asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Jei moteris neturi kur gyventi ar nenori grįžti pas smurtaujantį vyrą, jai teikiamos apgyvendinimo paslaugos.

Įstaiga dirba visą parą septynias dienas per savaitę. Moteris gali bet kuriuo paros metu kreiptis pagalbos, nelaukdama, kol bus sumušta. Dauguma moterų, patiriančių smurtą, nesikreipia pagalbos. Dažnai moterys nežino, kur gali kreiptis tokiu atveju, neretai jos netiki, kad kažkas gali padėti. Jeigu pastebite savo aplinkoje ar kaimynystėje moterį, kuri kenčia nuo smurto, nežino, kaip elgtis, kur kreiptis, informuokite ją apie Krizių centrą.

Dėl išsamesnės informacijos apie Krizių centrą ir ten teikiamas paslaugas galima kreiptis į Mažeikių socialinių paslaugų tarnybą, Naftininkų g. 9, Mažeikiai, tel. (8 443) 20139, arba visą parą skambinti į Krizių centrą tel. 8 616 04942.

Edita RUTKAUSKIENĖ

Socialinė darbuotoja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode