Marcinkevičius




Apie sporto ir sveikatingumo kompleksą Biržuose

Apie sporto ir sveikatingumo komplekso statybą ir Savivaldybės iniciatyvas šioje srityje kalbėta ir rašyta ne kartą. Visgi komplekso statybos tema pastaruoju metu vėl tapo diskusijų objektu rajono spaudoje. Džiugu ir apmaudu. Džiugu, nes Biržų visuomenė neabejinga mieste vykstantiems pokyčiams, gyventojai aktyviai domisi komplekso atsiradimo galimybėmis. Apmaudu dėl gerb. Viktoro Rinkevičiaus spaudoje išdėstytų teiginių apie neprotingus, ekonomiškai nepagrįstus Savivaldybės vadovų sprendimus ir galimas šių sprendimų pasekmes. Taigi dar kartą apie sporto ir sveikatingumo  kompleksą, sprendimus, jau atliktus ir šiuo metu atliekamus darbus. Be kaltinimų ir sąmokslo teorijų.

Kodėl nutarta pakeisti sporto ir pramogų komplekso vietą? Sprendimas priimtas, atlikus galimybių studiją, dar kartą įvertinus galimas vietas kompleksui Biržuose statyti. Sklypas, esantis Vytauto gatvėje faktiškai atitinka visus keliamus visuomeninio objekto reikalavimus ir yra identifikuojamas kaip svarbi miesto centro dalis, aplink jį suformuoti transporto, pėsčiųjų srautai, netoliese išsidėstę ugdymo įstaigos, suformuota inžinerinė infrastruktūra. Sukurta pridėtinė vertė padėtų kompleksui tapti miesto visuomenės traukos centru, išskirtine renginių ir poilsio vieta. Pagal atliktą galimybių studiją, lyginant su stadiono teritorijos J. Basanavičiaus g. projektu, ledo arenos perteklinės šilumos panaudojimas visam kompleksui šildyti, naujausių energijos ir konstrukcinių technologijų panaudojimas, leis per metus sutaupyti iki 123 000 eurų. Nepaisant didesnės užduoties apimties (papildomai numatyta ledo arena), sporto komplekso statybos Vytauto g. 32 kaina, palyginus su komplekso statybos J. Basanavičiaus g. 69A kaina, sumažėja nuo 180,81 iki 110,74 euro už kubinį metrą. Tai pasiekiama efektyvesniais konstrukciniais-architektūriniais sprendimais bei supaprastinus inžinerinių tinklų įrengimą. Manome, kad sprendimas keisti komplekso vietą ir atsisakyti jau parengto techninio projekto (Savivaldybės tarybai pritarus) nebuvo lengvabūdiškas, priešingai – apsvarstytas, pagrįstas ir sąmoningas.

Ar racionalu projektuoti ledo areną? Racionalu. Papildomai projektuojama ledo arena leis vystyti žiemos sporto šakas visus metus, suteiks galimybę bendradarbiauti su kaimyninės Latvijos, kitų Lietuvos rajonų sporto komandomis, propaguoti žiemos sporto šakas. Siekiama, kad sporto ir sveikatingumo kompleksas savo siūloma sportine ir pramogine veikla didintų Biržų miesto gyvybingumą, būtų patrauklus ir šiltuoju, ir šaltuoju metų laiku, tarnautų kaip visuma patrauklių paslaugų biržiečiams ir miesto svečiams.

Kokie finansavimo šaltiniai numatyti? Preliminari viso komplekso statybos Biržuose, Vytauto g. 32, kaina – apie 11 mln. eurų. Tiksli objekto statybos kaina bus žinoma parengus techninį projektą. Galimi finansavimo šaltiniai – Valstybės investicijų programos, Savivaldybės, koncesininko (investuotojo) lėšos. Savaime suprantama, kad kompleksą pastačius Valstybės investicijų programos lėšomis (čia galėtų padėti Biržų krašto žmonėms atstovaujantys Seimo nariai), našta Savivaldybei būtų mažesnė. Galima koncesijos sutarties trukmė – 25 m., tad dėl ilgo koncesijos sutarties termino Savivaldybės įsipareigojimai nepakeliamos naštos Savivaldybės biudžetui taip pat nesudarytų. Savivaldybės vadovai siekė ir sieks optimaliausio sprendimo tiek Savivaldybei, tiek potencialiems investuotojams. Dėl koncesijos ir pasiūlymų teikta informacija rajono verslininkų asociacijai. Organizuotas medžiagos potencialiems investuotojams pristatymas.

Kokie darbai atliekami šiuo metu? 2016 m. spalio 4 d. pasirašyta sporto ir sveikatingumo komplekso Vytauto g. 32, Biržuose, statybos techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų sutartis, sudarytas paslaugų vykdymo grafikas. Komplekso statybos projektas  bus parengtas per 7 mėnesius nuo sutarties pasirašymo dienos. Parengta ir potencialiems investuotojams platinama pristatomoji medžiaga.

Dėl komplekso vietos ir techninio projekto keitimo buvo patirtos papildomos išlaidos ir laiko sąnaudos, tačiau priimtas sprendimas yra pagrįstas ir racionalus. Savivaldybės vadovams nereikia bėgti nuo atsakomybės ar ieškoti ,,atpirkimo ožių“. Savivaldybės vadovai neignoravo ir neignoruoja svarios bei argumentuotos nuomonės, idėjų, siūlymų ir pagalbos dėl investicijų bei galimybių komplekso statybai finansuoti. Sporto komplekso statyba – puiki proga įrodyti, kad galime būti vieningi, mokame suprasti ir bendradarbiauti, siekiame gerovės ir modernumo mūsų miestui. Kviečiame dirbti kartu vardan Biržų.

Valdemaras Valkiūnas, Biržų rajono savivaldybės meras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode