Parama dėkojame




Sprogimas

Antikorupcijos komisijos sprendimas: dėl „auksinių“ maišelių – į STT

Spalio 16 d., penktadienį, posėdžiavusi Mažeikių rajono savivaldybės Antikorupcijos komisija grįžo prie reprezentacinių maišelių klausimo. Vienbalsiai nuspręsta visą surinktą medžiagą perduoti tirti Specialiųjų tyrimų tarnybai.  

Savivaldybės administracija Šiaulių apygardos prokuratūros Telšių apylinkės prokuratūrai (Mažeikiuose) pateikė skundą, nesutikdama su Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus nutarimu atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.  

Paprašyta išsamaus paaiškinimo 

Posėdyje daugiausia kalbėta ir diskutuota apie Savivaldybės reprezentacinius maišelius. Antikorupcijos komisija paprašė Savivaldybės centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėjo Romualdo Milevičiaus pateikti išsamų paaiškinimą. Jo teigimu, Savivaldybės administracijai rugpjūtį buvo pateiktos PVM sąskaitos-faktūros, pagal kurias už įvairias prekes ir paslaugas iš savivaldybės biudžeto prašyta sumokėti 13 409 Eur. Didžiąją dalį šių prekių sudarė reprezentaciniai maišeliai, kurių vertė – 11 592 Eur, o kiekis – 3 600 vnt. Pinigai iš savivaldybės biudžeto nebuvo sumokėti tik dėl to, kad sąskaitos sukėlė įtarimų ir pradėta aiškintis gaminių pirkimo aplinkybes. 

Išklausius paaiškinimus, po išsamių diskusijų prieita prie išvados, jog visą Savivaldybės centralizuoto vidaus audito skyriaus surinktą konsultavimo veiklos užduoties ataskaitos ir tyrimo medžiagą, beveik 100 lapų, kartu su Telšių AVPK Mažeikių r. PK nutarimu atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai, kad šioji atliktų tyrimą. 

Anot Antikorupcijos komisijos pirmininko Jono Jurkaus, komisija priėmė sprendimą perduoti STT visą tyrimo medžiagą, kad būtų iki galo išsiaiškinta dėl reprezentacinių maišelių pirkimo: „Išklausius informaciją, iškilo daug neaiškumų, kaip sakoma, kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių, todėl ir priimtas toks sprendimas. Manau, jog buvo vykdoma nusikalstama veika, kuri nebaigta vien dėl to, kad kai kurie darbuotojai neteko savo pareigų. Mano nuomone, šis įvykis yra ir drausminantis: kažkas vis tiek bus nubaustas ir tai bus pamoka kitiems, taip pat ir Savivaldybės administracijos vadovams, kad viskas turi būti atliekama, kaip priklauso.“                                                                    

Dar kartą – į prokuratūrą 

Rugsėjo 30 d. Savivaldybės administracija kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūros Telšių apylinkės prokuratūrą (Mažeikiuose), prašydama išsiaiškinti reprezentacinių maišelių pirkimo aplinkybes ir esant pagrindui patraukti kaltuosius asmenis baudžiamojon atsakomybėn. Prokuratūra kreipėsi į policiją, kad būtų patikslintos aplinkybės. Spalio 12 d. Mažeikių r. PK vyriausiasis tyrėjas priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi tyrimo metu nesurinkta pakankamai duomenų. Su šiuo nutarimu Savivaldybės administracija nesutiko ir spalio 19 d., pirmadienį, kreipėsi į prokuratūrą, prašydama panaikinti nutarimą. 

Savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyriaus vedėjo Michail Norbuto nuomone, tyrėjas atliko ne visus veiksmus, numatytus Baudžiamojo proceso kodekse: nebuvo tinkamai apklausti liudytojai, kurie minimi ginčo nutarime ir dėl kurių veiksmų yra aiškūs prieštaravimai, todėl tyrėjui nebuvo pagrindo kategoriškai išvadai, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Dėl posėdžių nelankymo – į tarybą 

Posėdyje iš 9 narių nedalyvavo vienas – Savivaldybės tarybos narys Virginijus Sungaila. Antikorupcijos komisijos pirmininkas Jonas Jurkus informavo, jog dėl nuolatinio posėdžių nelankymo kreipsis į tarybą, kad V. Sungaila būtų pakeistas kitu aktyviu komisijos nariu.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode