Sprogimas

Ką reiškia tyrimas kaupinių metodu?

Atliekant profilaktinį tyrimą kaupinių metodu, ėminiai grupuojami iki 5 ėminių toje pačioje virusologinėje terpėje, taikant šį tyrimo metodą specialus tamponėlis įkišamas į nosies landą ne giliau kaip 1,5–2 cm.

Kuo kaupinių metodu atliekamas tyrimas skiriasi nuo įprastai atliekamo tyrimo iš nosiaryklės mobiliuosiuose punktuose?

Tyrimas kaupinių metodu atliekamas imant po mėginį iš nosies landos (negiliai, 1,5–2 cm).

Standartinis PGR tyrimas yra atliekamas imant mėginį iš nosiaryklės (giliau nei nosies landos), dedant paimtą mėginį į individualų, asmeniui skirtą, mėgintuvėlį.

Kam nereikia / negalima testuotis?

Nereikia testuotis asmenims, kurie vakcinuoti du kartus (yra atlikę pilną vakcinacijos kursą); persirgusiems COVID-19 liga, kai sirgta prieš mažiau nei 90 dienų; prieš mažiau nei 60 dienų turintiems atlikto serologinio tyrimo atsakymą, patvirtinant antikūnų turėjimą.

Ar tyrimo atlikimas mokamas?

Ne, nemokamas.

Ar tyrimas kaupinių metodu yra patikimas? Ir koks yra jo tikslumas?

Patikimas. Tikslumas 94 procentai.

Ar galės į kontaktiniu būdu ugdyme dalyvauti tie mokiniai, kurių tėvai / globėjai nesutinka, kad vaikai būtų testuojami?

Negalės. Nesitestuojantys vaikai tęs ugdymą nuotoliniu būdu. Taip pat nuotolinis ugdymas bus organizuojamas ir sergantiems vaikams.

Jei mokyklos darbuotojas atsisakys atlikti testą, ar galės dirbti ugdymo įstaigoje kontaktiniu būdu?

Ne, negalės. Taip siekiama išvengti bent menkiausios rizikos.

Kas bus, jei mokinių ar darbuotojų kaupinio tyrimo rezultatas bus teigiamas?

Asmuo turės izoliuotis ir nedelsdamas registruotis atlikti profilaktinį PGR tyrimą iš nosiaryklės.

Ar turi būti testuojamas mokyklos direktorius, kiti tiesiogiai klasėje nedirbantys, bet kontaktą turintys mokyklos darbuotojai?

Taip, turi būti testuojama visa mokyklos bendruomenė, kuri fiziškai būna ugdymo įstaigoje.

Ar vaikai specialiai tyrimui skirtus mėginio pagaliukus gali patys įsikišti į nosį ir gerklę, ar tai būtinai turi atlikti specialistai?

Ėminį specialiu medicininiu pagaliuku gali imti patys mokiniai ir darbuotojai, prižiūrimi kvalifikuoto asmens sveikatos priežiūros specialisto. 

Po patvirtinto teigiamo atvejo mokiniui turi izoliuotis visa klasė. Ar tėvai taip pat turi izoliuotis?

Izoliuojasi tik vaikai, tačiau, vaikui izoliuojantis namuose su abiem tėvais, jie taip pat patenka į izoliaciją. Šeima turi apsispręsti pati, nes izoliacija yra galima ir su vienu iš tėvų.

Ar tyrimo atlikimas padės neužsikrėsti mokiniams, darbuotojams koronavirusu?

Mokiniai ar mokyklos darbuotojai užsikrėsti gali įvairiose vietose išėję iš ugdymo įstaigos. Šis testavimas leidžia aiškiau matyti epidemiologinę situaciją ugdymo įstaigose, padeda greitai nustatyti besimptome koronaviruso forma sergančius asmenis ir užtikrina saugesnę ugdymosi aplinką, išvengiant koronaviruso židinių. 

Mazeikiai.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode