Sprogimas

Bugenių kaimui – 360 metų

Rugsėjo 3-ąją Bugenių kaimo bendruomenės kiemelyje vyko neeilinė šventė – kaimui 360 metų. Be pagrindinio gausaus rėmėjų būrio prisidėjo ir patys bugeniškiai, kad šventė džiugintų pramogomis ir dideliu būriu atlikėjų, tarp kurių net trys estrados grandai.

 

Medžiotojų staigmena

Prie šventės vedimo vairo stojo du vyrai – Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnas Mantas Badaukis ir Bugenių kaimo seniūnaitis Dovydas Baublys. Pasidžiaugta garbinga kaimo istorija, juk be praeities nebus ir ateities. Nors bugeniškiai neturi kultūros namų, bet šventes sugeba organizuoti – tai Bugenių kaimo bendruomenės, Mažeikių apylinkės seniūnijos nuopelnas. Seniūnaitis D. Baublys džiaugiasi, kad sulaukė ne tik rėmėjų, bet ir pačių kaimo gyventojų vienokios ar kitokios paramos. Ypatingą dovaną šventės dalyviams atvežė Mažeikių rajono medžiotojų klubas „Bugeniai“ – keptą stirną.

Garbaus jubiliejaus proga šventinius palinkėjimus pradėjo šeimininkai – Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūnas Mantas Badaukis, Bugenių kaimo bendruomenės pirmininkė Joana Liaučiuvienė. Daug šiltų žodžių išsakė ir svečiai – Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Matulaitienė, Mažeikių rajono savivaldybės mero patarėja Milda Šukienė, Seimo nario Valiaus Ąžuolo patarėja Reda Šiaulienė, Seimo narė Laima Nagienė.

Estrados žvaigždžių gausa

Vakarėjant Bugenių kaimą užliejo išskirtinis koncertas, toli vėjas nešė tiek vietinių, tiek žinomų estrados atlikėjų dainas.

Audringais plojimais buvo pasitiktas Ruslanas Kirilkinas, ne vieno širdį palietė jo galingas balsas – tai buvo atlikėjo staigmena ir dovana kaimo bendruomenei. Šventės dalyviai trenkė polką, grojant Tirkšlių kultūros centro liaudiškos muzikos kapelai „Subatvakaris“. Ausį ir akį malonino romantiškas autorinių dainų ir šokių grupės „Kometos“ pasirodymas. Trankiam, lėtam šokiui kvietė Židikų kultūros centro grupė „Dublis“, grupė „SaVA“, Tirkšlių kultūros centro duetas Birutė ir Virginija, Saulius Kateiva, prie kurio prisidėjo ir Dovydas Baublys.

Šventės dalyvius užbūrė Vytauto Šiškausko atliekamos dainos, šiltas bendravimas su publika. Audrino dainų autoriaus, beje ir knygučių vaikams autoriaus, Paulio Stalionio dainos.

Gegužinėje linksmino Laižuvos kultūros centro vokalinis kvartetas „Retro“.

Ir mažiems, ir sporto entuziastams

Šventėje savo jėgas galėjo išbandyti ir sporto mėgėjai. Organizatoriams talkino Sporto klubas „Mažeikių Švyturys“. Daug dėmesio sulaukė jėgos rungtys – hantelio laikymas, rankų lenkimas. Jėgas norėjo išbandyti tiek vyrai, tiek moterys. Prizinių vietų laimėtojai apdovanoti medaliais. Padėkota ir rėmėjams, aktyviausiesiems bendruomenės nariams. Nepamiršti ir mažieji šventės dalyviai – jų laukė pramogos ant batuto, pasivažinėjimas žirgais.

Žiupsnelis istorijos

Bugenių kaimas paminėtas 1661-09-03 Telšių pavieto žemės teismo antstolių bajoriškų valdų apžiūros akte. 1876 m. Žemalės parapijos gyventojų surašymo duomenimis, Bugenių bajorkaimyje buvo 16 sodybų. Spaudos draudimo metais pas ūkininką Bielkevičių veikė daraktorinė mokykla. 1922 m. Bugeniuose, priešais dabartinę Ruzgų girininkiją, buvusime V. Kaunacko dvare, ūkininkas Dambrauskas pastatė krakmolo fabriką, vieškelių sankryžoje buvo įkurta pieninė. Čia veikė plytinė, lentpjūvė. Kaime buvo ir kiaulininkystės kompleksas, kolūkio dirbtuvėse – sunkvežimių ir kitos technikos atsarginių dalių parduotuvė. Yra malūnas, kuris anksčiau priklausė Rudnickams.

Istoriniuose šaltiniuose minimas Bugenių koplytstulpis su penkiomis skulptūromis, Bugenių kaimo pirmosios ir antrosios kapinės. Bugenių pirmosios kapinės dar vadinamos Liutikos kapeliais. Liutikos kapeliai išgarsėjo rašytojo V. Misevičiaus apsakymo „Iš vieno nenaudėlio gyvenimo“ dėka. Liutikas „buvo ne tik vaiduoklis“, bet ir 1863 m. sukilėlių vietinis vadelis. Jo kapavietė prižiūrima.

Bugenių k. yra 5 dvarų liekanos ar pavieniai jų reliktai: J.Bielkevičiaus (Lietuvos armijos vyr. veterinarijos gydytojo, veterinarijos tarnybų kūrėjo ir mokslininko gimtinė), B.Kauno-Kaunackio (buvo laisvamaniškų pažiūrų, todėl palaidotas savo žemėje, paties įrengtame tašytų akmenų Gedimino stulpų formos kape-rūsyje), V.Kaunackio (jis organizavo pramonės vystymą, atsižvelgdamas į visus tų laikų reikalavimus – t. y. būtinai naudoti vietines žaliavas, o kuo daugiau produkcijos išvežti parduoti į užsienį, plytinės statybos iniciatorius), Liutikų (garsėjo savo krakmoline).

Gal jau ir pamiršta...

Blezdingynas – gyvenvietė Bugenių kaime, 4 km į šiaurės vakarus nuo mokyklos. 7 kiemai. 1935 m. Dambrausko žemė buvo išdalinta darbininkams, kurie čia pasistatė trobas.

Meškaupis – upelis, apie 600 m į pietvakarius nuo Bugenių mokyklos. Upelio nebėra, jo vietoje iškastas kanalas. Ilgis apie 1 km.

Juoddvaris – šitaip vadintas gydytojo Kaunackio buvęs dvaras, apie 2 km į pietvakarius nuo mokyklos. Plotas apie 200 ha. Šis gydytojas gydė veltui visus neturtinguosius.

Užmala – šaltinis Bugenių kaime, apie 1 km į šiaurės vakarus nuo mokyklos. Šaltinis trykšta iš žemės ir įteka į Šerkšnę. Ilgis apie 50 m.

Velniakrėslis – pieva Bugenių kaime, apie 1 km į pietus nuo Bugenių mokyklos. Plotas apie 1 ha. Buvo šlapia pieva, apaugusi krūmais. Dabar pievos nėra, iškastas kanalas.

Pūrupis – upelis Bugeniųkaime, apie 2 km į pietus nuo mokyklos. Ilgis apie 1 km. Dabar nebėra.

Bertašiaus karmelita – kalva, apie 500 m į vakarus nuo Bugenių mokyklos. Plotas 2 ha. Tai prie Šerkšnės aukštoka kalva, apaugusi pušimis.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: (1) Facebook

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode