Parama dėkojame




Sprogimas

Būsimasis kardinolas Louis Sako: visa Bažnyčia su mumis

 

Vienas iš keturiolikos būsimų kardinolų, apie kurių skyrimą popiežius Pranciškus pranešė Sekminių vidudienį, yra kenčiančios Irako katalikų chaldėjų bendruomenės vadovas patriarchas Louis Raphaël I Sako.

Louis Sako gimė 1948 m. Irako Kurdistane, šalies šiaurėje, prie pats sienos su Turkija. Mosule, pagrindiniame Irako kurdų regiono mieste, baigė mokyklą ir kunigų seminariją. 1974 m. įšventintas kunigu, penkerius metus dirbo vikaru Mosulo katalikų chaldėjų katedroje. Nuo 1979 m. tęsė studijas Romoje ir vėliau Paryžiuje. Popiežiškajame Rytų institute gavo Rytų patristikos daktaro laipsnį; Paryžiaus Sorbonoje – istorijos daktaro.

Grįžęs į Iraką dirbo parapijos klebonu Mosule, taip pat dėstė kunigų seminarijoje ir ėjo rektoriaus pareigas. 2003 m. buvo išrinktas Kirkuko vyskupu. 2013 m. popiežiaus Benedikto XVI sušauktas, Romoje įvykęs, Chaldėjų Bažnyčios sinodas vyskupą Sako išrinko Babilonijos patriarchu. Popiežius Benediktas tuoj pat patvirtino sinodo sprendimą.

„Patikėkite, man tai tikrai buvo staigmena“, pasakė būsimasis kardinolas Šventojo Sosto žinių tarnybai duotame interviu jau tą pačią dieną, kai sužinojo apie popiežiaus sprendimą paskirtį jį kardinolu.  „Esu labai dėkingas, ne tiek aš pats, bet dėkinga tiek daug iškentėjusi Irako Bažnyčia.  Tai ženklas, kad Šventasis Sostas ir Visuotinė Bažnyčia yra su mumis, su visa iškentėjusia mūsų šalimi, su krikščionimis, su musulmonais. Tai paskata drąsiai su viltimi eiti pirmyn, siekti susitaikinimo visoje šalyje“. Būsimasis kardinolas sakė, kad jis sulaukė daugybės skambučių, visi jį sveikina, krikščionys, musulmonai, Irako valdžios žmonės. „Vienas musulmonas man pasakė, kad tai svarbu visiems tikintiems Dievą“, pridūrė patriarchas Louis Sako. „Popiežius atsimena kenčiančias Bažnyčias. Anksčiau jis paskyrė kardinolą Sirijoje, dabar Irake. Panašiai ir kitose šalyse – jis visais rūpinasi kaip tėvas, mato kam labiausiai reikia pagalbos. Bažnyčia yra gyva ir stipri, dėl to ir mes turime ištverti, liudydami Evangeliją“.  (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode