Sprogimas

Popiežius dalyvavo Tarptautinio žemės ūkio plėtros fondo sesijoje

Ketvirtadienį popiežius aplankė Romoje savo būstinę turintį Tarptautinį žemės ūkio plėtros fondą, pasakė kalbą vasario 14–15 dienomis vykstančios Valdytojų tarybos 42-osios sesijos dalyviams.

Tarptautinis žemės ūkio plėtros fondas (IFAD) – tai specializuota Jungtinių Tautų institucija siekianti įveikti kaimo gyventojų skurdą pasaulyje. Fondas remia neturtingų pasaulio valstybių žemės ūkio plėtrą, maisto gamybos didinimą, siekia pagerinti skurstančiųjų kaimo gyventojų mitybą, sveikatą ir gyvenimo kokybę. Fondui priklauso 176 valstybės narės. Šventasis Sostas turi jame stebėtojo statusą.

Kreipdamasis į Fondo Valdytojų tarybos narius popiežius sakė, kad jis savo dalyvavimu nori atkreipti jų atstovaujamų valstybių dėmesį į kenčiančių mūsų brolių troškimus ir poreikius. „Norėčiau, kad galėtume nerausdami žiūrėti jiems į akis, kad būtų girdimas jų šauksmas ir atsižvelgiama į jų rūpesčius“, – sakė Pranciškus. Daug žmonių gyvena labai sunkiomis sąlygomis: užterštas oras, išeikvoti žemės ištekliai, užnuodytos upės, nualintas dirvožemis, vandens stygius tiek savo poreikiams, tiek pasėliams, labai menkos sveikatos apsaugos struktūros, vargani būstai. Jau daug metų ši liūdna padėtis nė kiek nesikeičia. Tuo pat metu daugelyje kitų sričių matome didžiulę pažangą. Tai įrodymas, kad sugebame siekti gerovės. Tai taip pat reiškia, kad, jei rimtai pasistengsime, galime laimėti ir kovą su badu ir skurdu. Dėl to Šventasis Sostas visada drąsina ir remia visus tarptautinės bendruomenės veiksmus, kuriais siekiama nugalėti skurdą pasaulyje.

Popiežius atkreipė dėmesį ir į kitą paradoksalią situaciją: didelė dalis šiandien dėl nepakankamos ir nekokybiškos mitybos kenčiančių žmonių gyvena kaimuose, patys yra valstiečiai ir jų pragyvenimo šaltinis yra maisto produktų gamyba. Tai reiškia, kad reikia daugiau dėmesio skirti plėtrai vietiniu mastu; kad lokalinio bendradarbiavimo ir plėtros skatinimas vertingas pats savaime, o ne vien kaip tarpinė priemonė siekiant platesnio masto tikslų. Reikia sudaryti sąlygas, kad kiekvienas asmuo ir kiekviena vietinė bendruomenė galėtų kuo plačiau ir našiau panaudoti savo turimas galimybes, tuo pačiu susikurdama sau geresnį ir oresnį gyvenimą. Reikia padėti skurdo slegiamiems žmonėms būti savo likimo šeimininkais, reikia sudaryti sąlygas, kad jie patys galėtų patenkinti savo poreikius, o ne vien pasyviai gauti paramą ir nuo jos priklausyti. Visada pirmumas turi būti skiriamas žmogaus asmeniui, atsimenant, kad vietinių bendruomenių gyvenimo tvarkymo modeliai neturi būti nustatomi iš išorės, bet turi kilti iš pačios vietinės kultūros (plg. Laudato si’, 141). Popiežius pastebėjo, kad Tarptautinis žemės ūkio plėtros fondas pastaruoju metu pasiekė geresnių rezultatų, nes buvo daugiau investuojama į vietinės plėtros projektus, buvo labiau remiamas bendradarbiavimas tarp pietų ir pietų, visa veikla buvo mažiau centralizuota.

Popiežius linkėjo, kad Tarptautinio žemės ūkio plėtros fondo veikla padėtų atsitiesti ir oriai gyventi visiems, kas šiandien kenčia dėl kitų žmonių abejingumo ir egoizmo, kad būtų galutinai įveiktas  badas ir žmonija „nuimtų gausų teisingumo ir gerovės derlių“.

Ketvirtadienio rytą lankydamasis Tarptautinio žemės ūkio plėtros fondo būstinėje popiežius Pranciškus taip pat susitiko su Valdybos tarybos sesijos proga į Romą atvykusiais čiabuvių genčių atstovais iš Amerikos, Afrikos, Azijos šalių ir Ramiojo vandenyno salų. Susitikime dalyvavo 31 čiabuvių genties atstovai. Dar vienas trumpas susitikimas buvo skirtas paties Fondo darbuotojams. (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode