Sprogimas

Azijos vyskupai skelbia pabėgėlių krizę prioritetu

 

Bangladeše vykusioje konferencijoje sutarta teikti koordinuotą atsaką į augančią pabėgėlių problemą.

Vasario 11-17 dienomis Bangladeše vyko Azijos vyskupų konferencijų federacijos surengtas tarptautinis seminaras dėl migrantų, pabėgėlių, persikelti priverstų žmonių, prekybos žmonėmis ir atsinaujinančios energijos problemų. Seminaras, kuriame dalyvavo apie 50 dalyvių, tarp jų – Dakos arkivyskupas kardinolas Patrick D’Rozario, 8 arkivyskupai ir kiti 11 Azijos šalių atstovai, vyko Cox Bazare, kuriame šiuo metu gyvena daugiau nei milijonas Rohinja pabėgėlių iš Mianmaro. Dalyviai lankė Kutupalongo pabėgėlių stovyklą, pristatė ataskaitas apie Katalikų Bažnyčios programas, padedančias migrantams, skirtas kovoti su prekyba žmonėmis, stiprinančias žmogaus teises.

Susitikime siekta ir nusibrėžti bendras gaires, kurios padėtų Azijos šalims atsiliepti į minėtus iššūkius.

Bombėjaus vyskupas augziliaras Allwyn D’Silva, Azijos vyskupų federacijos žmogaus plėtros biuro generalinis sekretorius, sakė, kad susitikimu siekta visų pirma atkreipti dėmesį į pabėgėlių krizę pasaulyje, kuria susirūpinusi Bažnyčia. Popiežius Pranciškus pabėgėlių ir migrantų klausimą iškėlė kaip vieną iš savo pagrindinių prioritetų. „Mes, kaip Azijos vyskupai, jaučiame, kad irgi galime tai iškelti kaip prioritetą“, sakė vyskupas D‘Silva agentūrai „Ucanews.com“. Pasak jo, popiežiaus Pranciškaus enciklika Laudato si‘ yra pavyzdys kaip Bažnyčia rūpinasi žmonėmis, išgyvenančiais sunkumus.

„Migrantų, pabėgėlių, prekybos žmonėmis problema tai mūsų laikmečio iššūkis“, sakė italų kunigas Fabio Baggio, Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterijos pasekretoris, skaitęs pranešimą konferencijoje. „Jei žvelgiame į globalų migrantų ir pabėgėlių scenarijų, matome maždaug 250 milijonų migrantų, daugiau nei 25 milijonus pabėgėlių ir 40-45 milijonų žmonių, kurie buvo priversti persikelti savo šalies viduje. Deja, daugelis jų yra Azijos žemyne, tai kelia daugiau iššūkių dėl to, kad žemynas pasižymi didžiule kultūrų įvairove nuo Japonijos iki Artimųjų Rytų“, – sakė kun. Baggio. Jis pažymėjo, kad įvairiose Azijos šalyse įstatymai nėra ratifikuoti pagal daugelį tarptautinių konvencijų, kurios pripažįsta pabėgėlių, migrantų teises ir orumą. Azijos Bažnyčia labai aktyviai stengėsi padėti sunkumuose atsidūrusiems žmonėms, tačiau pastoracinėms pastangoms reikia koordinavimo.

Konferenciją surengė Azijos vyskupų konferencijų federacijos žmogaus plėtros biuras kartu su Bangladešo vyskupų Taikos ir Teisingumo tarnyba bei Azijos-Ramiojo vandenyno Teisingumo ir taikos darbuotoju tinklu, ją parėmė Vokietijos vyskupų konferencijos plėtros organizacija „Misereor“. (DŽ / Ucanews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode