Sprogimas

Popiežius Mozambiko jaunimui: džiaugsmas – priešnuodis nesantaikai ir baimei

Ketvirtadienį priešpiet Maputu sporto ir pramogų arenoje Pavillon Maxaquene popiežius Pranciškus susitiko su Mozambiko jaunimu – ne tik katalikais, bet ir kitų krikščionių bendruomenių nariais bei islamo ir induizmo išpažinėjais.

Susitikimas prasidėjo jaunimo dainomis, šokiais ir spalvinga choreografine programa. Popiežius, sveikindamas Mozambiko jaunąją kartą, ragino nebijoti skirtumų, drąsiai visiems kurti ateities planus, kartu džiaugtis ir svajoti. Solidarumas, sakė popiežius, yra būtinas, jei norime nauja vaga pakreipti istorijos tėkmę, o džiaugsmas yra geriausias priešnuodis nesantaikai. „Gyvenimo džiaugsmas, – sakė Pranciškus, – yra pagrindinis jūsų bruožas, yra jaunimo savybė. Jei dalijatės džiaugsmu, jei švenčiate džiaugsmą, tuomet džiaugsmas tampa susitaikinimo priemone, patikimu ginklu, saugančiu nuo tų, kurie norėtų, kad gyventumėte nesantaikoje.“

Primindamas pernai vykusį jaunimui skirtą Vyskupų sinodą ir po jo paskelbtą apaštališkąjį paraginimą „Christus vivit“, popiežius sakė, kad kiekvienas jaunas žmogus turi jaustis reikalingas didžiajame teisingo ir sutaikinto pasaulio kūrimo projekte. Du didžiausi svajones žudantys jaunimo priešai – tai nusivylimas ir baimė. Gyvenime neišvengiamai tenka suklupti, tačiau niekada nesusitaikykite su pralaimėjusiojo būsena, visada kelkitės ir eikite pirmyn, ragino popiežius, primindamas kelių visame pasaulyje žinomų Mozambiko sportininkų pavyzdžius.

 „Jei nori eiti greitai – eik vienas, jei nori toli nueiti – eik su kitais“. Šis liaudies išminties subrandintas posakis primena socialinės bičiulystės svarbą. Jei žmonės nesutaria – toli nenueis. „Socialinė nesantaika žudo“, “socialinė nesantaika kursto karus“, – sakė popiežius ir šiuos žodžius kelis kartus skandavo kartu su visais susitikimo dalyviais. Kaip ir kitomis progomis, Pranciškus taip pat Mozambiko jaunimui pakartojo, kokia svarbi šeima, ypač bendravimas su pagyvenusiais žmonėmis, seneliais, kaip labai nuo to priklauso, kad jaunimas išmoktų solidarumo ir kitų moralinių bei socialinių vertybių.

Pabaigoje popiežius  paragino jaunimą valandėlę patylėti ir pamąstyti apie visiems žmonėms skirtą Dievo meilę, apie visų tikybų tikinčiųjų pareigą į ją atsiliepti įsipareigojimu siekti susitaikinimo. „Neabejoju, – baigė popiežius savo kalbą jaunimui, – kad jūs tikite Dievo meile, kuri atneš jūsų šaliai tikrąją taiką.“  (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode