Parama dėkojame




Sprogimas

Ką simbolizuoja Trijų Karalių dovanos

Trys karaliai atnešė brangių dovanų Kūdikėliui Jėzui pagarbinti – aukso, miros ir smilkalų. Trys ekspertai – kunigas, vaistininkas ir juvelyrė – aiškina šių brangenybių prasmę.

Sausio 6-ąją švenčiame Trijų Karalių šventę. Šia proga patyrinėkime dovanas, kurias „astrologai“ iš Rytų šalies, kaip jie vadinami Evangelijoje pagal Matą, atnešė Kūdikėliui Jėzui. Kasparas, Merkelis ir Baltazaras dovanojo aukso – kaip karaliui, smilkalų – kaip Dievui, miros – kaip mirtingam žmogui. Jie įteikė savo brangenybes ir pagarbino Jėzų kaip užgimusį karalių Karalių. Vis dėlto kokią prasmę galima įžvelgti atneštose brangenybėse? Trys ekspertai – kunigas, vaistininkas ir juvelyrė – pateikia savus atsakymus.

Ir šiandien smilkalai naudojami katalikų bažnyčiose per šv. Mišias kaip iš kvapiųjų dervų išgaunama smilkstanti medžiaga. Kunigas Klausas Nicklas aiškina: „Šiandien smilkalai simbolizuoja aukštyn kylančią maldą. Kaip smilkalų dūmai, taip ir maldos kyla į Dangų.“

Kvapiosios dervos, naudojamos smilkyti, kainuojančios itin brangiai. „Juk trys karaliai buvo karališkųjų rūmų atstovai ir pagarbino Jėzų Kristų, karalių Karalių, – tęsia kun. Nicklas. – O šv. Mišios savo eiga taip pat prilygsta karališkai ceremonijai.“

Dėl šios priežasties smilkalų skleidžiamas kvapas labai sietinas su karališkais papročiais. „Prieš gatve praeinant karaliui pirmiausia ji būdavo pasmilkoma“, – pasakoja Klausas Nicklas. Jis pats per šv. Mišias labiausiai mėgsta naudoti smilkalus „Pontifikal“ ir aromatą „Caspar“, pavadintą vieno iš trijų „astrologų“ vardu. „Iš tiesų kiekvienam kunigui leidžiama pasirinkti, kokius ir kokio aromato smilkalus jis naudos“, – sako Nicklas.

Mira yra aromatiniai sakai, išgaunami iš miramedžio. Vienuolyno vaistinės savininkas dr. Michaelis Friedländeris atkreipia dėmesį į mitinę šios augalinės medžiagos prasmę: „Jau prieš 3000 metų egiptiečiai mirą naudojo mirusiųjų kūnams balzamuoti.“ Naudojimas tepalams įtrinti – jos ypatingos prasmės ir brangumo patvirtinimas. „Be to, deginama mira gali turėti panašų svaiginamą poveikį kaip smilkalai“, – mano M. Friedländeris.

Medikė, gydanti natūraliomis priemonėmis, pabrėžia ir jų gydomąją funkciją: „Kadangi medžiagos, iš kurių išgaunama mira, turi dezinfekuojantį poveikį, ji naudojama gydyti nesunkius burnos ir gerklės gleivinės uždegimus.“

Nuo senų laikų auksas žinomas kaip brangus lobis. „Šis taurusis metalas ir cheminis elementas ne tik vertingas, bet ir simbolizuoja pasiturimą gyvenimą, – teigia juvelyrė Andrea Kruchen. – Karaliai bei imperatoriai turėjo savo dvaro auksakalius. O įrankiais, kuriais prieš 3000 metų buvo apdirbamas auksas, naudojamės ir šiandien.“ A. Kruchen priduria, kad grynas auksas šiais laikais nebėra toks brangus kaip prieš daug dešimtmečių (1 g kainuoja apie 36 eurus).

Pagal publikaciją NGZ.online parengė Reda Lovčikaitė

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode