Sprogimas

Kardinolas M. Czerny: reikia daugiau drąsos ir kūrybingumo

Užbaigdamas pernai spalio mėnesį vykusį Amazonijai skirtą Sinodą popiežius pažadėjo iki metų pabaigos paskelbti jo darbus apibendrinantį posinodinį paraginimą. Šventasis Tėvas pažadą ištesėjo, nes jau praėjusių metų gruodžio 27 dieną dokumentas buvo atiduotas galutinei peržiūrai ir netrukus pradėta jį versti į kitas kalbas, sakė Vatikano radijui kardinolas Michael Czerny, buvęs pernai vykusio Sinodo ypatingasis sekretorius. Jis taip pat dalyvavo trečiadienio rytą vykusiame popiežiaus apaštališkojo paraginimo „Querida Amazonia“ pristatyme.

Trečiadienį paskelbtas popiežiaus dokumentas – tai jo svajonės, susijusios su Amazonijos socialiu gyvenimu, vietinėmis kultūromis, gamtos apsauga ir Bažnyčios misija. Ar negali susidaryti įspūdis, kad kalbėti apie svajones – tai tarsi viską nukelti į neapibrėžtą ateitį? Kardinolas Czerny sakė, kad tikrai ne taip svajones suvokia popiežius Pranciškus. Jam svajoti – tai kalbėti apie tikslą, kurio Bažnyčia turi siekti. Pirmieji popiežiaus dokumento žodžiai – tai meilės Amazonijai išpažinimas. O juk meilė – tai ne sutartis ir ne receptų knyga.

Šiame dokumente popiežius kalba apie Amazonijos ekologinės sveikatos svarbą visam pasauliui, apie regioną kamuojančias socialines problemas, išnaudojimą ir neteisingumą, grėsmes regiono tautų ir genčių kultūrinei tapatybei, tačiau didžiausia dalis skirta Bažnyčios misijai regione.

Sinodo darbus komentavusi pasaulio žiniasklaida daugiausiai dėmesio skyrė svarstytai galimybei teikti kunigystės šventimus vedusiems vyrams. Pasak kardinolo Czerny, diskusijos dėl vedusių kunigų Bažnyčioje vyksta jau daug šimtmečių. Tad ir Sinodo metu šis klausimas buvo atvirai keliamas. Popiežius Pranciškus posinodiniame paraginime tvirtina, kad ne kunigų trūkumas yra tikroji problemos esmė. Vien įšventinę daugiau kunigų problemos neišspręsime. Krikščionių bendruomenėms reikia daugiau gyvybingumo, reikia naujo misionieriško veržlumo, reikia nuolatinio ugdymo, reikia drąsos ir kūrybingumo, sakė kardinolas. (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode