Sprogimas

Kard. Ayuso: Pasaulis tenebūna toks pat, kaip prieš pandemiją

„Supratome, kad mūsų gyvenimas, mūsų bendruomenių gyvenimas negali būti atskirtas nuo kitų gyvenimo. Priklausome vieni nuo kitų.“ Taip kalbėjo kardinolas Miguel Angel Ayuso Guixot, Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos pirmininkas, prieš porą dienų JTO vaizdo konferencijoje pristatydamas gegužės 14-osios maldos iniciatyvą.

Kalbėdamas apie religinių lyderių vaidmenį kovojant su iššūkiais, susijusiais COVID-19, kardinolas priminė popiežiaus žodžius tą įsimintiną kovo 27 d. dieną, kai jis vadovavo maldai tuščioje Šv. Petro aikštėje: „Suvokėme, kad visi esame viename laive, pažeidžiami ir pasimetę, tačiau tuo pat metu svarbūs, kad esame kviečiami likti kartu ir turime vieni kitus guosti“. Kreipdamasis į vaizdo konferencijos dalyvius, kardinolas išskyrė tris esminius veiksnius: vienybę, solidarumą, brolybę.

Vienybė

„Visuomet turime prisiminti, kad mūsų bendradarbiavimas ir dialogas turi bendras mūsų žmogiškumo šaknis; visi priklausome žmonių šeimai“, – kalbėjo kardinolas. „Tikiu, kad tapome vieningesni, supratome, kad mūsų gyvenimas, mūsų bendruomenių gyvenimas negali būti atskirtas nuo kitų. Priklausome vieni nuo kitų. Vienybės jausmas kyla ne iš ekonominės ar karinės galios, tačiau gimsta iš mūsų suvokimo, kad esame silpni ir pažeidžiami, kad mums reikia vienas kito.“

Solidarumas

„Kitas esminis elementas – solidarumas. Suvokdami vienybę, mes, religijų lyderiai, esame raginami būti solidarūs su skaudžiai nukentėjusia žmonija. Dabar ne laikas abejingumui,  savanaudiškumui ar pasidalijimams, turime vienytis su kenčiančia žmonija, kartu įveikti pandemiją“, – kalbėjo kardinolas Ayuso. Pasak jo, reikia drąsai atverti erdves naujoms solidarumo formos. Niekas neturi būti paliktas nuošalyje. Ši pandemija reikalauja ne tik pastangų sveikatos apsaugos ir ekonomikos srityse, tačiau dar didesnių įsipareigojimų įveikiant neteisingumą ir nelygybę. „Pasaulis negali likti toks, kaip buvo prieš pandemiją, bet turi pasinaudoti galimybe sukurti naują ir geresnę globalią visuomenę.“

Brolybė

„Pripažinti, kad esame broliai ir seserys – tai pirmasis žingsnis griaunant baimės ir nežinojimo sienas. Ši pandemija mus paskatino kartu ieškoti, statyti draugystės ir brolybės tiltus, būtinus visos žmonijos gerovei. Vienijanti brolybės dvasia mus palaikys ir padės įveikti šiuos sunkius momentus“, – kalbėjo kardinolas Ayuso, pabrėždamas, kad brolybė negali apsiriboti viena grupe, viena bendruomene, kultūra ar religija, – ji turi apimti visus.

Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos pirmininkas akcentavo, kad šiuo neapibrėžtumo metu turime užkrėsti kitus viltimi, kaip ragino popiežius Pranciškus per Velykas savo žinioje „Urbi et Orbi“. „Mes, religiniai lyderiai, galime padėti atgimti skausmingai nukentėjusiai žmonijai, pripažindami, kad ši globali pandemija reikalauja globalaus atsako, paremto vienybe, solidarumu, bendradarbiavimu“. Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos pirmininkas sakė, kad dėl to ir kilo mintis pakviesti visų religijų išpažinėjus gegužės 14 d. jungtis į maldos, pasninko dieną, prašant Dievo Kūrėjo pagalbos nuo pandemijos kenčiančiai žmonijai. (DŽ / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode