Sprogimas

Karolio Didžiojo premija popiežiui Pranciškui

Tarptautinė Karolio Didžiojo premija 2016 m. skiriama popiežiui Pranciškui. Apie tai trečiadienį paskelbė Acheno miesto savivaldybė ir premijos komitetas, informuodami, kad premijos suteikimu popiežius Pranciškus pagerbiamas už humaniškumo, dialogo ir vilties liudijimą mūsų dienų Europoje.

Karolio Didžiojo premija buvo įsteigta 1949 m. gruodžio 19 d. grupės Acheno miesto piliečių iniciatyva. Dingstis įkurti premiją buvo popiežiaus Pijaus XII paskelbti šventieji 1950 metai. Šia premija pagerbiami Europos vienybei nusipelnę asmenys, liudijantys ir skelbiantys solidarumo ir dialogo tarp tautų vertybes. Premija pavadina Europos vienytojo imperatoriaus Karolio Didžiojo vardu, kuris Acheno miestą buvo pasirinkęs savo sostine.

Karolio Didžiojo premija 2004 m. buvo suteikta popiežiui šv. Jonui Pauliui II. Šia premija buvo taip pat apdovanoti Vokietijos kancleriai Konradas Adenaueris ir Helmutas Kohlis, Prancūzijos prezidentas Francois Mitterand‘as, Ispanijos karalius Jonas Karolis ir Olandijos karalienė Beatričė, JAV prezidentas Billas Clintonas, Taizé bendruomenės įkūrėjas brolis Roger.

Premijos įteikimo iškilmės paprastai vyksta Acheno mieste per Šeštines, tačiau, žinant, kad popiežius Pranciškus šia proga negalės atvykti, jam apdovanojimas bus įteiktas Vatikane. Premijos įteikimo popiežiui data dar nenustatyta.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode