RETRO

Kardinolas Tagle: sunkiais laikais gavome daug Šventosios Dvasios dovanų

Praėjus savaitei po popiežiaus Pranciškaus žinios Popiežiškosioms misijų draugijoms paskelbimo, Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas kardinolas Luisas Antonio Tagle Vatikano žinių tarnybai duotame interviu primena pagrindinius pandemijos metu paskelbto popiežiaus dokumento punktus.

Kardinolas atkreipia dėmesį į popiežiaus žinioje primintą fundamentalią tiesą, kad misija yra Šventosios Dvasios dovana. Jei save atskirtume nuo šios malonės šaknies, misionierių projektai, kaip ir visa Bažnyčios veikla, taptų tik tam tikrų funkcijų vykdymu pagal tam tikras tiksliai suplanuotas schemas. Dalyvaujantiems Bažnyčios misijoje dažnai gresia narcisizmo liga, noras vis pasižiūrėti į veidrodį, pasidžiaugti, kokie esame šaunūs ir gražūs. Pasak kardinolo Tagle, popiežius nori sudaužyti tą egocentrizmo veidrodį. Popiežius kartoja, kad vaistas nuo šios ligos – nuo narcisizmo ir kliovimosi vien savo sugebėjimais – yra suvokimas, kad turime išeiti iš savęs, turime būti išeinanti Bažnyčia. Tik išėjus iš savęs įmanoma sutikti kitą.

Kardinolas Luisas Antonio Tagle taip pat primena Misijų draugijoms ir visiems Bažnyčios nariams skirtą popiežiaus prašymą misionierišką pašaukimą suvokti kaip neatskiriamą kasdieninio krikščioniško gyvenimo dalį. Misija turi būti vykdoma mūsų krikščioniškoje kasdienybėje, ji turi būti paprasta ir nesudėtinga kiekvienos mūsų kaip krikščionių gyvenimo dienos dalis.

Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas užsimena ir apie labai svarbų ir tuo pat metu nemenkus pavojus slepiantį misijos elementą – veiklos finansavimą, aukų rinkimą, lėšų kaupimą. Reikia neišleisti iš akių tikrojo aukos matmens. Tie, kas aukoja, kas remia misionierius ir jų veiklą, visada turi atsiminti, kad jie savo aukomis prisideda prie Bažnyčios misijos. Priimantieji aukas irgi turi atsiminti, kad suaukoti pinigai – tai ne tik ištekliai, skirti veiklos finansavimui, bet pirmiausiai meilės išraiška ir žmonių paaukoti jų darbo vaisiai.

Pokalbyje atkreiptas dėmesys ir į ypatingą kontekstą, kuriame dabar gyvena visa žmonija ir kuriame Bažnyčia vykdo savo misiją. Covid-19 pandemija visai žmonijos šeimai atnešė daug kančių ir baimės. Negalime ir neturime ignoruoti jos įtakos ir Bažnyčios misijai. Gali prireikti daugelio metų, kol mes aiškiau pamatysime ir geriau suprasime šios krizės pasekmes. Tačiau krizė atnešė ne tik kančią ir sunkumus, bet ir atvėrė akis ne visada pastebimiems ir deramai įvertinamiems dalykams. Tarp neaiškumų, izoliacijos, nedarbo, prarastų pajamų ir kito pandemijos atnešto blogio, matome, kad Šventoji Dvasia gausiai išliejo užuojautos, herojiškumo, meilės šeimai dovanas. Išmokome karščiau melstis, iš naujo atradome Dievo Žodį, pajutome didesnį Eucharistijos alkį, labiau branginame paprastą gyvenimo būdą, aiškiau suprantame, jog turime rūpintis kūrinija. Pasak kardinolo Tagle, jei Bažnyčią kartais riboja jai įprastos veiklos taisyklės, tai Šventoji Dvasia tęsia savo misiją be apribojimų. Bažnyčia yra kviečiama žiūrėti ir gėrėtis nuostabiais Šventosios Dvasios darbais. Mes džiaugiamės gavę šias dovanas ir galėsime dar daug metų pasakoti istorijas apie tai, kokią gausybę Šventosios Dvasios dovanų mes gavome sunkiu pandemijos metu. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode