Sprogimas

Laikas atsikratyti abejingumo, apsimestinio neutralumo, sako Pranciškus

Vatikanas, sausio 1 d. (AP-BNS). 

Linkėdamas geresnių naujųjų metų negu buvo 2015-ieji, popiežius Pranciškus penktadienį paragino atsikratyti „galingųjų arogancijos“, kuri nustumia silpnuosius į visuomenės pakraščius, ir „apsimestinio neutralumo“ konfliktų, bado ir persekiojimų atžvilgiu, kai visa tai sukelia masinį pabėgėlių egzodą.

Savo naujametiniame pamoksle Pranciškus pabrėžė būtinybę „leisti sau atgimti, įveikti abejingumą, kuris trukdo solidarumui, atsisakyti apsimestinio neutralumo, kuris neleidžia dalintis“.

Po šv. Mišių popiežius priėjo prie Vatikano rūmų, žvelgiančių į Šv.Petro aikštę, lango pareikšti savo naujametinių linkėjimų aikštėje susirinkusiems dešimtims tūkstančių turistų ir romiečių, džiugiais šūksniais jį sutikusių.

„Prasidedant metams, nuostabu apsikeisti linkėjimais. Atnaujinkime, vienas kitam, norą, kad mūsų laukiantieji (metai) būtų geresni“ negu pernykščiai, pasakė Pranciškus.

„Šiaip ar taip, tai ženklas vilties, kuri įdvasina mus ir kviečia mus visus tikėti gyvenimu“, – pridūrė jis.

„Tačiau mes žinome, kad naujaisiais metais ne viskas keisis, ir kad daugelis vakarykščių problemų liks ir rytoj“, – nurodė popiežius, pridurdamas kad jis sako „linkėjimus, palaikomus realios vilties“.

Kaip ir savo pamoksle Šv.Petro bazilikoje popiežius perspėjo, kad „taikos priešas yra ne tik karas, bet ir abejingumas“, ir pasmerkė „barjerus, įtarumus, baimes, ir uždarumą“ kitų atžvilgiu.

Savo naujametiniame pamoksle Šv.Petro bazilikoje Pranciškus kalbėjo apie „nesuskaičiuojamas neteisybės ir smurto formas, kurios kasdien žeidžia mūsų žmogišką šeimą“.

„Kartais savęs paklausiame, kaip tai gali būti, kad žmogiška neteisybė laikosi nemažėdama, ir kad galingųjų arogancija vis dar žemina silpnuosius, nustumdama juos į skurdžiausius mūsų pasaulio pakraščius, – kalbėjo jis. – Mes klausiame, kiek ilgai žmonių blogis sės smurtą ir neapykantą mūsų pasaulyje, atnešdamas savo vaisius – nekaltas aukas“.

Pranciškus neminėjo nė vienos valstybės, žemyno ar konflikto. Bet jo žodžiai aiškiai sužadina pabėgėlių ir migrantų vaizdus; juk jų daugiau kaip milijonas 2015-aisiais užplūdo Europą iš Afrikos, Artimųjų Rytų ir Azijos, atlaikę pavojingas keliones jūra ir sausuma.

Jis kalbėjo apie „minias vyrų, moterų, vaikų, bėgančių nuo karo, bado ir persekiojimų, pasirengusių rizikuoti savo gyvybe, kad galėtų patirti pagarbą savo pamatinėms teisėms“.

Popiežius Pranciškus pernai paskelbė praėjusį mėnesį prasidėjusius Šventuosius Gailestingumo metus, kurie tęsis iki 2016-ųjų lapkričio.

BNS  Užsienio naujienų skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode