Parama dėkojame




Sprogimas

Pandemija Indijoje. Srikakulo vyskupijos solidarumo kampanija

Indijoje kovo mėnesį įvesti ribojimai dėl koronaviruso plitimo sukėlė masinį žmonių kraustymąsi iš didmiesčių į kaimus. Šimtai tūkstančių miestuose darbų netekusių žmonių suskubo grįžti į tėviškes, daugelis pėsčiomis sukorė tūkstančius kilometrų iki gimtųjų vietų. Jei kaimuose prieš trejetą mėnesių nebuvo užsikrėtimų COVID–19, dabar jų dešimtys tūkstančių – su parvykusiaisiais iš miestų koronaviruso užkratas persimetė į kaimo vietoves.

Pietinė Indijos Andra Pradešo valstija prie Bengalos įlankos registruoja ypač daug užsikrėtimo koronavirusu atvejų. 96 000 užkrėstųjų – tai maždaug 100 atvejų 100 000 gyventojų, 48 000 sergančiųjų, 46 000 pasveikusiųjų ir 1 000 mirčių (liepos 27 d. duomenys). Beje, visoje Indijoje liepos 23 dieną pasiektas naujas užsikrėtimų rekordas – 45 700 naujų susirgimų, o nuo epidemijos pradžios 1 200 000 užsikrėtimų, 30 000 mirčių ir 800 000 pagijimų.

„Mondo e Missione“ – jau beveik 150 metų leidžiamas populiarus italų misijų žurnalas, (leidėjas – Popiežiškasis užsienio misijų institutas, šiomis dienomis paminėjo veiklos 170-sias metines) savo portale pristato Instituto narį ir vyskupą Vijay Kumar Rayarala. Andra Pradešo valstijoje tarnaujantis vyskupas ir misionierius pastarosiomis dienomis paminėjo savo konsekrevimo Srikakulo vyskupu pirmąsias metines, spalio mėnesį jam sukako 50 metų. Srikakulo apskritis ir to paties vardo vyskupija yra toliausioje į šiaurę Andra Pradešo valstijos apskrityje prie Indijos vandenyno.

Vyskupas pasakojo žurnalui „Mondo e Missione“, jog kai kurios vyskupijos šeimos pėsčiomis į namus nuėjo tūkstančius kilometrų. Liga COVID–19 persimetė į Srikakulo vyskupiją, kurios teritorijoje gyvena per tris milijonus žmonių, absoliuti dauguma gyventojų yra induistai, taip pat musulmonų kur kas daugiau nei krikščionių.  Vyskupijos katalikų bendruomenė sudaro apie 2 procentus jos teritorijoje gyvenančios populiacijos – jų yra apie 66 000.

Grįžtantieji patyrė nepaprastų kelionės istorijų: vieni pakeliui sulaukė solidarumo, kiti priešiškumo ir užtrenktų durų, kai paprašė pagalbos.

Srikakulo vyskupijos ganytojas papasakojo, jog, viena vertus, dėl koronaviruso plitimo daug nerimo Andra Pradešo valstijoje, kita vertus – daugelis elgiasi tarsi nieko nebūtų. Naujienų pranešimuose jaučiama sumaištis, nevienodi testavimo rezultatai irgi kelia abejones. Sergantieji gydosi įvairiais vaistais, daugelis su kartėliu kartoja: „kas ištvers – pasveiks, kas neįveiks kovos – numirs“, pasakojo vyskupas, pasak kurio, daugelis nerimsta dėl ekspertų prognozės, jog Indijoje užsikrėtimo koronavirusu pikas dar tik ateityje, galbūt lapkritį.

Vykupas savo diecezijoje paskelbė solidarumo kampaniją sugrįžusiems kraštiečiams „hand to mouth“ (pažodžiui „iš rankos į burną“) – dalijami maisto daviniai alkstančioms šeimoms. Vyskupija stengiasi padėti sugrįžusių migrantų šeimoms visose 36 parapijose, apie jų būklę praneša vyskupijos Carito organizacijos savanoriai. Vykupas pasakojo, kad jau tris kartus aplankė stokojančias šeimas ir kad jis asmeniškai dalyvavo maisto davinių išdalijime.

Žmonių poreikiai labai dideli, kaip ir laikmečio iššūkiai. Andra Pradešo valstijos civilinė valdžia skelbia, kad mokyklos bus atidarytos rugsėjį prasidėsiantiems mokslo metams. Praėjusių mokslo metų egzaminai neįvyko dešimtoje ir dvyliktoje klasėse, moksleiviai priimti į aukštesnes klases. Mokymasis iš namų nėra sprendimas, nes daugelis šeimų neturi kompiuterių ar interneto, todėl vietos valdžia uždraudė nuotolinį mokymąsi. Epidemijos iššūkius švietimo sistemai pajus taip pat Srikakulo vyskupijos išlaikomos dešimt mokyklų. „Tikimės, kad pagerės koronaviruso epidemiologinė padėtis“, – sakė vyskupas Vijay Kumar Rayarala. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode