Sprogimas

Popiežius politikams ir ekonomistams: atsisakyti technokratinės paradigmos

Popiežius pasiuntė sveikinimą politikams ir ekonomistams, dalyvaujantiems šiomis dienomis šiaurės Italijos Cernobio miestelyje, prie Komo ežero, vykstančiame „The European House – Ambrosetti“ tarptautiniame forume.

Forumai, kuriuose dalyvauja valstybių ir vyriausybių vadovai, politikai ir ekonomistai, rengiami kasmet nuo 1975-ųjų. Šiemetinio forumo diskusijose daugiausiai dėmesio skiriama pandemijos ekonominėms ir socialinėms pasekmėms.

Dabartinis pandemijos metas, rašo popiežius, mums priminė daug esminių dalykų ir daug ko išmokė. Pirmiausiai jis parodė mokslo didybę, o kartu ir jo ribas. Parodė, kad ne viską galima įsigyti už pinigus. Privertė atsisakyti to, kas nebūtina, ir susitelkti į tai, kas iš tiesų svarbu. Padėjo labiau įsisąmoninti, kad mūsų laukia neaiški ir kupina iššūkių ateitis.

Šioje situacijoje turime atsiminti, kad ekonomika savo giliausia žmogiška prasme reiškia rūpestingą visų mūsų bendrų namų tvarkymą. Ekonomika turėtų reikšti tokį rūpinimąsi bendrais mūsų namais ir jų gyventojais, kuris nė vieno žmogaus neatmeta, bet siekia visus įtraukti, nežemina, bet siekia visiems padėti, neaukoja žmogaus orumo finansų stabams, nesukelia smurto ir nelygybės, naudoja išteklius ne dominavimui, bet tarnavimui.

Šiuo metu žmoniją prislėgusi nelaimė parodė, kad ne viską galime išspręsti naudodami mokslo ir technologijos priemones, kad už jas svarbesnis žmonių pasiaukojimas ir drąsa. Pasak Pranciškaus, tai turėtų paskatinti mus atsisakyti technokratinės paradigmos, kurią iki šiol supratome kaip vienintelį ar pagrindinį problemų sprendimo būdą. Turime sulėtinti nežmonišką vartojimo ir gamybos tempą, turime permąstyti mūsų santykį su gamta. Reikia ekologinio atsivertimo.

Kad toks atsivertimas įvyktų, reikia jau dabar ugdyti atsakingą būsimų verslininkų ir ekonomistų kartą. Popiežius rašo, kad kaip tik dėl to jis pakvietė ekonomikos studentus ir jaunus ekonomistus į susitikimą, kuris įvyks lapkričio 19–21 dienomis Asyžiuje. Svarbu investuoti į jaunus žmones, kurie bus rytdienos ekonomikos veikėjai, ugdyti žmones, pasirengusius tarnauti bendruomenei.

Popiežiaus žinioje paminėtos ir šiemet sukakusios Schumano deklaracijos 70-osios metinės. 1950 m. gegužės 9-osios deklaracija atvėrė kelią šiandieninei Europos Sąjungai. Dabar, labiau nei bet kada anksčiau, Europa turi imtis lyderystės ir kūrybiškai stengtis išbristi iš siauros technokratinės paradigmos, užvaldžiusios politiką ir ekonomiką. Reikia kūrybingo solidarumo, nes jis yra vienintelis priešnuodis savanaudiškumo virusui, kuris daro daugiau žalos negu COVID-19. Švietimo, sveikatos apsaugos, socialinių ir ekonominių politikų centre turi būti kiekvieno žmogaus gerovė. Turime matyti ir tuos žmones, kurie, vedami vilties ir ieškodami geresnės ateities, beldžiasi į mūsų duris. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode