Sprogimas

Brolis Juozapas Marija Žukauskas OFM: prasmingai išgyventi adventą padeda planavimas

Po truputį prekybos centrų lentynos pildosi kalėdinėmis dekoracijomis. Vis dažniau galima išgirsti ir skambančią kalėdinę muziką. Ar ne per anksti imame ruoštis šv. Kalėdoms? Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijos klebonas brolis Juozapas Marija Žukauskas OFM sako, kad prasminga pasiruošimą pradėti iš anksto. Ypatingai šiais metais, kai nežinia, ar bus galimybė išrinkti norimą dovaną, ar paštu išsiųsta dovana pasieks gavėją laiku. Brolis pranciškonas sutiko pasidalinti savo mintimis apie pasiruošimą adventui ir išleistą išlankstomą knygelę su stalo žaidimu-labirintu vaikams „Trijų Karalių kelionė“.

Dėl pandemijos advento laikotarpis šįkart bus visiškai kitoks. Kaip manote, kuo neįprastas jis bus šiais metais?

Karantino laikotarpiu jau turėjome labai nuostabią Gavėnią. Galėjome ramiai ruoštis Velykoms. Man ši patartis buvo labai ypatinga, tai buvo tylos laikas, kada galėjai tiesiog pats asmeniškai skaityti, ruoštis, apmąstyti. Tai buvo didžiulė dovana. Manau, kad adventas bus panašus. Galima sakyti, tai bus labai geras laikas pasiruošti Kalėdoms.

Kokiais konkrečiais patarimais, leidžiančiais prasmingai išgyventi advento laiką, galėtumėte pasidalinti?

Labai padeda planavimas. Prieš porą metų buvome išleidę knygelę vaikams, kurioje buvo numatyta po nedidelę užduotėlę kiekvienai advento dienai. Pavyzdžiui, paskambinti močiutei ar padėti mamai susitvarkyti. Manau, kad kiekvienas tokį kalendorių galėtų susidaryti iš anksto.

Dar būtų gerai susirasti kokią nors dvasinę knygą skaitymui advento laikotarpiu. Mes daug įvairiausių dalykų skaitinėjam, o krūva knygų, kaip aš pats pastebiu, įsigytų atlaiduose, stovi lentynoje. Atrodo, rankos neprieina. Iš jų ir galima vieną ar kelias pasiskirti: tai bus mano advento literatūra.

Visai neseniai išleidote knygelę pavadinimu „Trijų Karalių kelionė“ (išleido „Magnificat vaikams“). Ar ją taip pat galėtume vadinti priemone pasiruošti adventui?

Knygelėje „Trijų Karalių kelionė“ taip pat yra advento kalendorius vaikams, tik truputį kitoks. Ten kiekvieną dieną vaikas įklijuos po lipduką. Taip po truputį keisis didžiulis pieštas kaimo vaizdas. Taip pat ten bus galima rasti Kūčių stalo maldą, stalo žaidimą. Vietoje to, kad žiūrėtų televizorių, šeima galės smagiai praleisti laiką kartu – žaidžiant ir bendraujant. Taip pat šioje išlankstomoje knygutėje yra labai graži pasaka. Ją reikėtų perskaityti dar prieš žaidžiant žaidimą.

Nesunku pastebėti, kad išleidžiate nebe pirmą vaikams leidinį. Kas jus paskatino rašyti jauniesiems skaitytojams? Ar sutinkate, kad vaikų auditorija yra išrankiausia?

Viskas prasidėjo nuo Eželio istorijų. Pirmoji tokia istorija gimė per Žolinių šventę. Kadangi buvo vaikų šv. Mišios, reikėjo jiems kažkaip papasakoti apie Žolinių šventę. Tam labai pagelbėjo personažas Eželis – tiesiog taip gavosi!

Iš tiesų nelengva rašyti vaikams, bet aš tikiu, kad istorijos pamoko ir suaugusius. Bandome ne tik pateikti įdomią, bet ir pamokančią istoriją. Galima perskaityti istoriją apie tai, kad reikia paukšteliams pastatyti lesyklėles. Arba istoriją apie išpažintį ir atlaidus, ji ne tik besiruošiantiems pirmajai komunijai vaikams, bet ir suaugusiems gali būti įdomi.

Nuotraukose:

Brolis Juozapas Marija Žukauskas (asmeninio archyvo nuotr.)

„Trijų karalių kelionė“ (viršelis)

„Trijų karalių kelionė“ (lipdukai)

„Trijų karalių kelionė“ (labirintas)

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode