Sprogimas

Popiežiaus žinia pasaulinio ekonomikos forumo dalyviams: „Neužmirškite vargšų!“

Sausio 20 -23 dienomis Šveicarijoje vyksta Davoso forumas, kurio tema šiemet „Įvaldant ketvirtąją pramonės revoliuciją“. Trečiadienį kardinolas Peter Turkson forumo steigėjui ir prezidentui profesoriui Klausui Schwabui įteikė popiežiaus laišką, kuriame esminių amžiaus pokyčių akivaizdoje pasaulio lyderiai raginami užtikrinti, kad neišvengiamoji ketvirtoji pramonės revoliucija, mokslinių išradimų ir robotų kūrimo pasekmė, nesunaikintų  žmogaus, kad jo vietos neužimtų besielė mašina ir kad mūsų planeta nepavirstų tuščiu sodu dėl keleto žmonių užgaidų.



Popiežius, kreipdamasis į forumo dalyvius - pilietinės visuomenės, politikos, finansų ir kultūros pasaulio atstovus, pažymėjo, kad vadinamos „ketvirtosios pramonės revoliucijos“ iškilimą lydi drastiškas darbo vietų mažėjimas. Technologizacija ir finansų įtaka ekonomikai nacionaliniu ir globaliu mastu sukėlė didelius pokyčius darbo rinkoje. Įvairiose šalyse neraminančiai auga nelygybė ir skurdas. Akivaizdu, kad reikia naujų verslo modelių, kur pažangių technologijų plėtrą būtų galima pasitelkti darbo vietų sukūrimui, gamtos apsaugai. Žmogus turi reguliuoti technologinį augimą, o ne atvirkščiai.

Dar kartą kreipiuosi į jus: „Neužmirškite vargšų!“, pabrėžė Šventasis Tėvas. Tai pagrindinis iššūkis, kuris laukia jūsų kaip verslo pasaulio lyderių. Neturime leisti, kad gerovės kultūra mus anestezuotų ir nebepajėgtume atjausti kitų skausmingo šauksmo, kad nebeverktume kitų dramos akivaizdoje ir nebesirūpintume jais, lyg tai būtų svetima atsakomybė, kuri mūsų neliečia. Verkti kitų dramos akivaizdoje nereiškia tik dalyvauti jų kančioje, tačiau suvokti, kad mūsų pačių veiksmai yra neteisingumo ir nelygybės priežastimi, - rašoma popiežiaus laiške.       

Popiežius primena jau ne kartą savo sakytus žodžius, kad verslas tai kilnus pašaukimas, leidžiantis kaupti turtus ir gerinti pasaulį visiems. Verslo atsakomybė – tai padėti įveikti socialinę krizę ir kovoti prieš skurdą. Šiuo atžvilgiu pasaulio ekonomikos forumas gali tapti platforma, kuri gintų kūriniją ir siektų pažangos, kuri būtų sveikesnė, žmoniškesnė, labiau sociali, integrali, kartu rūpintųsi gamtos apsauga ir didintų pastangas išrauti skurdą.

Galiausiai popiežius Pranciškus palinkėjo sėkmės Davoso susitikimui, prašydamas pirmininkui bei visiems dalyviams gausių Dievo palaiminimų.

Šveicarijos Davoso mieste vykstančiame tradiciniame kasmetiniame ekonomikos forume šiemet pakviesta dalyvauti ir Lietuvos prezidentė.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode