Parama dėkojame




Šiandien Bažnyčia pradeda Gavėnią. Tikintieji jau gali dalyvauti viešose pamaldose

40-ties dienų iki šv. Velykų laikotarpis vadinamas Gavėnia. Ji pradedama pirmąja diena po Užgavėnių – taip vadinama Pelenų diena. Kadangi šv. Velykos Bažnyčios kalendoriuje yra kilnojama šventė, tai ir Pelenų diena – Gavėnios pradžia – taip pat kasmet švenčiama skirtingomis datomis, tačiau visada trečiadieniais.

 

Šiemet Pelenų trečiadienis – vasario 17-ąją, kai tikintieji, po apribojimų dėl pandemijos, jau daugelyje Lietuvos bažnyčių gali dalyvauti šv. Mišiose ir priimti sakramentaliją – šventintų pelenų pabarstymą ant galvų. Pelenai barstomi  ant galvų primenant krikščionišką žmogaus laikinumo tiesą: ,,Iš dulkės gimei, dulke ir pavirsi“.

Pelenų dieną katalikams privalomas pasninkas.

 

Gavėnia yra skirta pasirengti šv. Velykoms – Viešpaties Prisikėlimui. Laikas, kai kiekvienam krikščioniui siūloma pažvelgti į savo gyvenimą: taisyti blogus įpročius, polinkius ir siekti šventumo.

„Baisi diena“

„Pelenų trečiadienis – baisi diena Bažnyčios kalendoriuje. Baisesnė, beviltiškesnė už Vėlines ir Didįjį penktadienį, – sako kun. Julius Sasnauskas OFM. – Liežuvis nesiverčia vadinti jos švente, nors šią dieną viskas šventiška: iškilmingos Mišios, ilgesni skaitiniai. Ir žmonių lyg per atlaidus. Jauni, gražūs veidai, kurie trokšta gyventi ir džiaugtis. Visi to trokštame. Bet mums skiriami anaiptol ne džiaugsmo ir optimizmo žodžiai. „Atmink, žmogau, jog dulkė esi ir dulkėmis virsi“, – tokia yra pagrindinė šios liturgijos mintis. Vis dėlto žiauri Bažnyčia: dar neišsisklaidžius Užgavėnių nuotaikoms, sukvietusi visus kaip į šventę, ji be jokių užuolankų, be jokio pasigailėjimo skelbia mums galą, mirtį, pelenų ir dulkių likimą“ <...>.

Tikri koziriai

Pasak kun. Juliaus Sasnausko OFM, Bažnyčia, užuot šlaksčiusi mūsų galvas gaiviais Krikšto vandens lašais, beria pilkus pelenus – mirties ir sunykimo simbolį: „Ji sako paties Dievo apreikštą tiesą apie mus, šios žemės gyventojus. Griauna mūsų vaikišką norą kaip nors pasaldinti nemalonų suvokimą, kad esame laikini šiame gražiame mieste ir pasaulyje. Išmuša iš mūsų rankų visas kortas. Jos pasirodė netikros, ne tos, kurias išdalijo Dievas. Dabar prasideda nauja partija, ir koziriai bus tikri“ <...>.

„Pelenai, kuriais pasibarstysime savo galvas, niekada nesiliaus simbolizavę mirties, mūsų trapumo ir sunykimo, bet drauge su Kristumi Pelenų diena yra šventė. Drauge su Kristumi mes sakome: šventieji pelenai, kuriuose Viešpats brėžia tikėjimo, vilties, meilės ženklą“, – akcentuoja dvasininkas.

 Šaltinis: vydija.lt

Pabradesparapija.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode